Kendi Yagiyla Kavrulma Dönemi Bitmistir

ÇORUM'da is insanlari ve sivil toplum kuruluslariyla bir araya gelen Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, bölgesel is birliklerinin önemli oldugunu belirterek, "Günümüzde hiçbir il, bölge hatta ülke, sadece kendi kaynaklariyla hedefine ulasamaz. Küresel ekonomide 'sadece kendi yagiyla kavrulma dönemi' bitmistir" dedi.

 

Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, bazi ziyaretler ve toplantilara katilmak üzere Çorum'a geldi. Fuat Oktay, kentte bir otelde düzenlenen 'Çorum Yozgat Tedarik Zinciri Bulusmasi'na katildi. Toplantida, Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, AK Parti Çorum milletvekilleri Ahmet Sami Ceylan, Erol Kavuncu, Oguzhan Kaya, Belediye Baskani Zeki Gül, AK Parti Il Baskani Yusuf Ahlatci, Çorum Ticaret ve Sanayi Odasi (TSO) Baskani Çetin Basaranhincal, Yozgat Valisi Kadir Çakir, Yozgat TSO Baskani Sinan Çelik, Orta Karadeniz Kalkinma Ajansi (OKA) temsilcileri, is insanlari ve sivil toplum kuruluslarinin temsilcileri yer aldi.

 

Yozgat TSO Baskani Sinan Çelik, Çorum TSO Baskani Çetin Basaranhincal, Yozgat Valisi Kadir Çakir ve Çorum Valisi Mustafa Çiftçi'nin konusmalari ile baslayan toplantida daha sonra kürsüye gelen Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, açiklamalarda bulundu. Oktay, komsu Çorum ve Yozgat'in hemsehrisi olarak ülkenin ve bölgenin kalkinmasina katki saglamak amaciyla is insanlarinin bir araya geldigi bulusmada olmaktan duydugu memnuniyeti dile getirdi. Konusmasinda bölgesel is birliklerinin önemine deginen Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, Türkiye'nin benimsedigi kalkinma hedefleri dogrultusunda topyekûn kalkinmaya önem verdiklerini söyledi. Oktay, "Sadece belli sehirlerin, bölgelerin degil, 81 ilimizin tamaminin ekonomik olarak saha kalkmasini arzu ediyoruz. Bölgeler arasi ekonomik dengesizliklerin ve bölgede iller arasi gelismislik farkliliklarinin, yerelden kalkinmayi güçlendirerek azaltilmasi, öncelikli stratejik hedeflerimiz arasindadir. Üreterek ve ihraç ederek gelisen Türkiye'nin hedeflerine ulasabilmesi için her bir ilimizin üzerine düsen katkiyi vermesi gerekmektedir. Gelismis veya görece daha fazla gelismis illerimizin ise bölgesel kalkinmayi gerçeklestirmek için 'kazan kazan' anlayisiyla bu hamleye öncülük etmesi önem arz etmektedir. Özellikle daha az gelismis illerimizin üretim odakli yerelden kalkinma anlayisina sahip olmasi önemlidir. Bugün, Orta Anadolu'da bölgesel kalkinmaya destek olmak amaciyla gerçeklesen bu bulusmada, sizlerin arasinda olusacak sinerjinin ilk adimlarina sahitlik edecegiz" dedi.

 

"Küresel ekonomide 'sadece kendi yagiyla kavrulma dönemi' bitmistir" diyen Oktay, "Bir sehrin topyekûn kalkinmasi için kendi zenginliklerini ve kaynaklarini kullanmasi elbette önemlidir. Kendi imkânlarinin farkina varmayanlar, sinirlarinin ötesine geçemezler. Ancak, günümüzde hiçbir il, hiçbir bölge, hatta hiçbir ülke sadece kendi kaynaklariyla hedefine ulasamaz. Küresel ekonomide 'sadece kendi yagiyla kavrulma dönemi' bitmistir. Bugün hepimizin elinde olan telefon, tablet, bilgisayar gibi artik hayatimizin vazgeçilmezi haline gelmis esyalara baktigimizda bunu çok net bir sekilde görebiliriz. Bu ürünlerin çogu zaman dizayni bir ülkede yapiliyor; kamerasi, çipi, bataryasi bir baska ülkede üretiliyor. Kimi zaman tüm bu parçalar, isçilik maliyetlerinin daha uygun oldugu bir baska ülkede birlestiriliyor. Sizler is insanlari olarak bu süreci, dünya ekonomisinin geldigi yeri ve nereye dogru gittigini zaten çok iyi biliyorsunuz. Biz de sayet basarili olmak istiyorsak, 2023 hedeflerimize ve 2053- 2071 vizyonumuza ulasmak istiyorsak, benzer adimlari ülkemiz içinde atmamiz gerekiyor. Bunun için is birligi ve güç birligi sarttir" diye konustu.

 

Sehirler ve is insanlari arasinda dayanismayi güçlendirmeden, ülkenin hedeflerine ulasmasinin mümkün olmayacagini kaydeden ve rekabetin baska ülke ve firmalarla yapilmasi gerektigini belirten Oktay, sunlari söyledi: "Bu is birligini önemsiyoruz çünkü öncelikli hedefimiz illerimizin daha da büyümesi, gelismesidir. Bunun için her iki ilin basta valilikleri olmak üzere yerel yönetimler, ticaret ve sanayi odalari, kalkinma ajanslari, esnaf ve sanatkârlar odalarina ve ilgili kurumlara büyük is düsüyor. Bugüne kadar yaptiklari tüm çalismalari takdir ediyor, insallah bundan sonra da çalismalarin güçlenerek sürdürülmesini temenni ediyorum. Bu bulusmada sizlerden en temel beklenti, firmalariniz ve çalismalariniz hakkinda karsilikli bilgi aktarimi saglayarak aranizdaki muhtemel is birlikleri açisindan yeni ufuklar açmaniz, henüz realize olmamis potansiyelleri harekete geçirmenizdir. Olusan bu platformda ürün ve üretimlerinizin firsatlarini ortaya koyarak her türlü is birligi imkânini istisare etmelisiniz. Bu is birligi ile komsu iller arasindaki birlik ve beraberlige de güzel bir örnek olusturacaksiniz".

 

2002'den 2017 yilina kadar ekonomide, her yil ortalama yüzde 5,8 oraninda büyüme kaydedildigine dikkat çeken Oktay, konusmasini söyle sürdürdü: "Türkiye, kalkinmasini ve büyümesini özel sektörün dinamizmi üzerine insa etmis bir ülkedir. Geçtigimiz 17 yilda bürokrasiyi azaltacak ve girisimcilerimizin önünü açacak birçok adim atilmistir. Bugüne kadar, yabanci- yerli ayrimi yapmadan, ülkemizin gelismesine katkida bulunmak isteyen tüm firmalarimiza her türlü destek verilmistir. Ülkemizin kaynaklarini en verimli sekilde degerlendirerek, Türkiye'yi gelismis ülkeler ligine tasiyacak sistemin altyapisini olusturduk. Geçtigimiz 17 yilda, ekonomimizin rekabetçi yapisini gelistirebilmek ve is yapma ortamini daha da iyilestirebilmek için yatirim, üretim, ihracat, istihdam ve finansman üzerindeki vergi yüklerini zaman içerisinde önemli ölçüde azalttik. Tesis edilen istikrar ve güven ortami sayesinde 2002'den 2017 yilina kadar ekonomimiz her yil ortalama yüzde 5,8 oraninda büyüme kaydetmistir. Geçtigimiz yil da, yasadigimiz tüm olumsuzluklara ragmen, yine ciddi bir büyüme rakamina ulastik. Geçtigimiz yil kurulan sirket sayisinin yüzde 17 artarak 85 bin 279'a çikmasi, buna karsilik kapanan sirket sayisinin yüzde 7 azalarak 12 bin 564'e gerilemesi önemli bir veridir. Bildiginiz gibi ihracatimiz da geçtigimiz yil rekor kirdi ve 168 milyar dolarin üzerine çikti."

 

Toplantinin hayirla vesile olmasini temenni eden Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, "Daha çok yatirimla, daha çok üreterek, daha çok ihraç ederek, daha çok istihdam olusturarak, daha çok proje gelistirerek, daha çok büyüyerek ülkemizi en gelismis ülkeler ligine birlikte tasiyacagiz. Zamaninizi ve enerjinizi basari hikâyeleri yazacak isabetli girisimlere harcamaniz, sizlerden en temel beklentimizdir. Bunu izleyen süreçte atacaginiz yeni adimlar ve kaydedeceginiz ilerlemelerde her zaman yaninizda oldugumuzu bilmenizi isterim. Bu çalismalar sonucunda inaniyorum ki örnek basari öyküleriniz olacak. Toplantinin, Çorum ve Yozgat arasinda dayanismayi, yardimlasmayi ve birlikteligi artirmaya da vesile olacagina inaniyorum. Bugün hemsehrilerimizle gönüllerimizi bulusturan tüm kuruluslarimiza tesekkür ediyor, basarilar diliyorum" diyerek konusmasini tamamladi. Fuat Oktay, toplantinin ardindan esnaf ziyaretinde bulundu. https://www.oncevatan.com.tr/ekonomi/kendi-yagiyla-kavrulma-donemi-bitmistir-h136537.html

 

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..