Kizilirmak Deltasi Kus Cenneti UNESCO Yolunda

Samsun'da, Kizilirmak Nehri'nin tasidigi alüvyonlarin olusturdugu, dogal özellikleri büyük ölçüde korunabilmis Türkiye'nin Karadeniz kiyisindaki tek sulak alani Kizilirmak Deltasi'nin UNESCO'ya girmesi için çalisma yapiliyor. Samsun Valisi Ibrahim Sahin ile Büyüksehir Belediye Baskani Yusuf Ziya Yilmaz, Kizilirmak Deltasi Kus Cenneti'nde incelemelerde bulundu. Sahin, gazetecilere yaptigi açiklamada, Türkiye'de 400 civarinda kus türü bulundugunu, Kizilirmak Deltasi Kus Cenneti'nde ise 352 kusun görüldügüne belirtti.

Deltanin 55 bin hektarlik alana sahip oldugunu, 12 ay boyunca farkli kus türlerine ev sahipligi yaptigini dile getiren Sahin, kus türlerinin yani sira sürüngenler, balik türleri, yilki atlari, manda ve kömüs gibi farkli hayvanlarin görülebildigi deltanin, turizme kazandirilmasini hedeflediklerini söyledi.

Dogal yasamin korunmasi için deltada bir dizi güvenlik önlemi aldiklarini bildiren Sahin, söyle devam etti; "Hem 19 Mayis hem de Bafra ilçesi tarafina ahsap kulübeler koyduk. Jandarma bundan böyle 24 saat o kulübelerde nöbet tutacak. Kesinlikle burada avlanilamayacagini, öyle kolaylikla silah sikamayacagini insanlara söyleyecekler. Bunlara uymayan olursa yasal islem yapacagiz. Avcilarin bölgede kus vurmakla övünmek yerine buradaki kus türlerinin ve sayilarinin artmasina destek olmalarini bekliyoruz. Diger taraftan burasi güvenilir bir alan olacak. Her isteyen istedigi gibi girip çikamayacak ama belirli sartlar dahilinde isteyen de ailesi, arkadaslariyla gelip piknik yapabilecek. "Sahin, delta içine araç sokulmayacagini, yerine akülü araçlar kullanilacagini, ayrica göllerde motorlu botlarin yerine elektrikle sarj olabilen motor gücü düsük sesiz kayiklarin kullanilacagini anlatti.

Büyüksehir Belediye Baskani Yilmaz ise Kizilirmak Deltasi Kus Cenneti'nin dünya genelinde önemli bir yer oldugunu vurguladi. Kizilirmak Deltasi Kus Cenneti'ni turizme kazandirmak için tanitim çalismalari yapacaklarini dile getiren Yilmaz, deltanin UNESCO'ya girebilmesi için de hazirlik yaptiklarini söyledi. Bunun için çalismalarin sürdügüne isaret eden Yilmaz, "Hazirliklar yapiyoruz. UNESCO'ya basvurmak için yapilmasi gereken bürokratik çalisma, ön listeye girme çabasi var. Bunun için bilim insanlari hazirliklar yapiyor. Dosya hazirliyorlar. Hazirlik sürecini muhtemelen 2-3 ay içerisinde bitirecegiz ve basvuruyu yapacagiz" dedi.

Yilmaz, deltada kaçak yapilasmaya izin vermeyeceklerini, mevcut yapilarin da tümünü yikacaklarini ifade ederek, dogal yasamla çevre köyleri koruyacaklarini söyledi. Köylerde hayvansal ürün üretiminin gelistirilmesini istediklerini dile getiren Yilmaz, köylerde özellikle manda sütü ve yogurdunu geçim kaynagi haline getirerek, vatandaslarin ekonomisini canlandirmak istediklerini kaydetti. Kizilirmak Deltasi Kus Cenneti'nde habitatin karsilasabilecegi salgin hastaliklarin önüne geçebilmek için bir klinik kurduklarini, bu konudaki çalismalarin halen sürdügünü belirten Yilmaz, "Bir salgin hastaliktan belki geç haberimiz olur diye buraya bir veteriner atadik. Kus gözlem kulelerinden birine veterineri yerlestirdik. Veteriner hekim, burada numuneler alsin, otopsi yapsin istiyoruz" diye konustu. Kisa süre önce yaklasik 3 milyon lira maliyetle deltada dogal yasamin tozdan ve sesten etkilenmemesi için beton yol yaptiklarini belirten Yilmaz, "Dogaya zarar vermemesi için asfalti tercih etmedik. Canli hayati korumak için çaba gösteriyoruz. Güvenlik hizmetleri kapsaminda yaptirilan jandarma kulelerini de dokuyu bozmamasi için dogal malzemelerden olusturduk" diye konustu. Yilmaz, leyleklerin varliklarinin yogun olarak görüldügü ve "Leylek TOKI'si" olarak adlandirilan Doganca mevkisinde Leylek Gözlem Kulesi insa edeceklerini anlatarak, gelecek yil gelecek leyleklerin yeni dogacak yavrularinin ayaklarina çipler takarak yasantilarini izleyeceklerini kaydetti.

http://www.haberler.com/kizilirmak-deltasi-kus-cenneti-unesco-yolunda-7844899-haberi/

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..