Kizilirmak Deltasi Kus Cenneti Ziyaretçilerine Dogal Yasam Vadediyor

UNESCO Dünya Mirasi Geçici Listesi'nde yer alan Kizilirmak Deltasi Kus Cenneti, ev sahipligi yaptigi yilki atlari, 356 kus türü, mandalar, göller, subasar (longoz) ormanlariyla ziyaretçilerine dogal yasamla iç içe olma imkani sunuyor.

Samsun'un 19 Mayis, Bafra ve Alaçam ilçeleri sinirlarinda bulunan, Kizilirmak'in denize döküldügü bölgeyi de içine alan, 56 bin hektar alana sahip Kizilirmak Deltasi Kus Cenneti, sadece Türkiye için degil dünya için de biyolojik zenginligi ile dikkatleri üzerine topluyor.

Sulak Alanlarin Korunmasi (RAMSAR) Sözlesmesine de dahil olan delta, 11 familyaya ait 29 balik türü, 355 bitki türü, Türkiye'de görülen 160'in üzerindeki memeli türünün 33'ünü bünyesinde barindiriyor.

Dogal yasam ile çevre köylerdeki insanlarin iç içe yasadigi Kizilirmak Deltasi Kus Cenneti'nde, kus türlerini, yilki atlarini, mandalari, sazliklari, sulak alanlari fotograflamak mümkün.

Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji Arastirma Merkezinin bulundugu deltada 16 yildir kus halkalama çalismalari da yürütülüyor.

Kizilirmak Deltasi Kus Cenneti'nde son olarak Uzakdogu'da yasayan gri basli kiz kusu (Vanellus cinereus), Türkiye'de ve Avrupa'da ilk defa gözlemlendi.

Samsun Kültür ve Turizm Müdürü Adnan Ipekdal, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Kizilirmak Deltasi Kus Cenneti'nin 13 Nisan 2016'da UNESCO Dünya Mirasi Geçici Listesi'ne alindigini hatirlatti.

Deltanin UNESCO Dünya Mirasi Kalici Listesi'ne girebilmesi için Samsun Valiligi ile Büyüksehir Belediyesinin çesitli çalismalar yaptigini belirten Ipekdal, deltanin Karadeniz Bölgesi'nin en büyük sulak alani olduguna isaret etti.

Ipekdal, "Türkiye'de tespit edilmis olan 420 kus türünden 356'si buradan gelip geçiyor ya da konakliyor. Toplam burada barinan kus miktarinin yaklasik 100 bin olduguna iliskin tespitler var. Halkalama çalismalari yapiliyor. Dünyada nesli tükenme tehlikesi altinda bulunan 24 kus türünün 15'inin Kizilirmak Deltasi Kus Cenneti'nde oldugu tespit edilmis. Bunlarin bir kismi üremelerini de burada yapiyorlar." dedi.

Sulak alanlar, sazliklar, kumullar, deniz ve irmagiyla Kizilirmak Deltasi Kus Cenneti'nin tabiat harikasi oldugunu ifade eden Ipekdal, sunlari dile getirdi: "Doga cenneti diyebilecegimiz bir alanda bulunuyoruz. Ünü Türkiye sinirlarini asmis, dünyaya yayilmis bir bölge. Insanin dogayla birlikte uyum içinde yasadigi bir alan burasi. Tabiatla insanin bu kadar uyumlu bu kadar iç içe ve birbirine zarar vermeden yasayabildigi bir alan olmasi açisindan Karadeniz Bölgesi'nin korunmus belki de tek sulak ve bataklik alani olmasi açisindan da çok önemli bir turizm merkezi ayni zamanda. Eko turizm, tabiat turizmi açisindan büyük güzellikler barindiriyor bünyesinde. Bu anlamda kus meraki olan, tabiat meraki olan, eko sistem meraki olan bütün vatandaslarimizin, uluslararasi turistlerin gezip görmesi gereken bir mekan oldugunu düsünüyorum. Bu güzellikler burada kalmamali bütün dünyaya ve bütün Türkiye'ye dagilmali diye düsünüyorum."

Bölgede dogal yasamin korunmasi için yapilan çalismalar hakkinda da bilgi veren Adnan Ipekdal, "Bölgede ilgili birimlerin Samsun Büyüksehir Belediyesi ve Valilik makaminin yapmis oldugu çalismalar kapsaminda kaçak yapilarin kaldirilmasi, dogal alanin muhafaza edilmesi açisindan önemli. Tabiatin oldugu gibi korunmaya çalisildigi bir alan. Turizm açisindan bu güne kadar oldugu gibi bundan sonra da daha çok tanitimi yapilacak, çok daha önemli bir merkez olacak." diye konustu.

Samsun Büyüksehir Belediyesi Kizilirmak Deltasi Sulak Alan ve Kus Cenneti Alan Baskani Doç. Dr. Mustafa Güler ise deltada Büyüksehir Belediyesi, Çevre ve Sehircilik Bakanligi, Tarim ve Orman Bakanligina bagli Milli Parklar Genel Müdürlügü tarafindan ortaklasa birçok çalisma yürütüldügünü anlatti.

Çalismalarin UNESCO süreciyle birlikte arttigini ifade eden Güler, "Bu bölgenin dogal yapisini korumak açisindan, Türkiye'nin en kiymetli sulak alanlarindan bir tanesindeyiz. Biz bu bölgeyi, Türkiye adina UNESCO Dünya Mirasi Kalici Listesi'ne sokabilmek için her türlü çalismayi yapiyoruz. Bu çalismalarimiz agirlikli olarak koruma faaliyetleri üzerine odaklaniyor. Geldigimiz noktada bir çok sorunu çözdük." dedi.

Güler, deltadaki dogal yasami tehdit eden kaçak yapilasmayi önlediklerini bildirerek, çalismalarinda ziyaretçi yönetiminin agirlik kazandigini vurguladi.

Deltanin, dogal yasami korumak adina tasit trafigine kapatildigini anlatan Doç. Dr. Güler, sunlari kaydetti: "Ziyaretçilerimizin en uygun sekilde buradan maksimum düzeyde zevk almalarini saglamak için bir ziyaretçi yönetimi uygulamaya basliyoruz. Kizilirmak Deltasi Sulak Alan ve Kus Cenneti Türkiye'deki en fazla kus çesitliliginin oldugu bölge. En son kayitlarla 356 kus türü tespit edilmis. Delta sadece kus cennetinden olusmuyor. Sulak alan içinde islak çayirlar, batakliklar, su basar ormanlar, göller ile birçok bio çesitliligi bünyesinde barindiriyor. Bu dogal güzelliklerin tamami birbirleriyle uyumlu sekilde burada karsilik bulmus durumda. Delta birçok hayvan türünü de burada barindiriyor."

Deltada yilki atlarinin yani sira Türkiye'nin en çok manda popülasyonunun yasadigini anlatan Güler, alanda yaklasik 6 bin mandanin bulundugunu dile getirdi. https://www.haberler.com/kizilirmak-deltasi-kus-cenneti-ziyaretcilerine-11108757-haberi/

 

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..