Amasya Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda düzenlenen kursta aralarinda is arayan üniversite mezunlarinin da oldugu olan 75 gence geleneksel Osmanli mutfagina ait yemeklerle pasta yapimi ögretiliyor.
AB destekli ‘Dezavantajli gruplarin konaklama ve agirlama sektöründe mesleki egitimle kayitli istihdamda pazarlik güçlerinin artirilmasi projesi’ kapsaminda asçilik, pastacilik ve otelcilik alaninda egitim alan kursiyerlerin umudu kursu bitirdikten sonra sertifika alip is bulmak.
Geleneksel Osmanli mutfagina ait yemeklerin yani sira yöresel yemek türlerini de ögrencilerine ögretmeyi planladiklarini belirten proje koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Serif Baldiran, bununla birlikte çogu bayan olan katilimcilarin istihdamini saglamayi hedeflediklerini anlatti. Aralarinda yemek yapmayi bilmeyenlerin de bulundugu ögrenciler, ‘Hünkar Begendi’, ‘Piliç Topkapi’ ve ‘Çesm-i Nigar Çorbasi’ gibi geleneksel Osmanli yemeklerinin yani sira meze türleri ve tatlilarin yapimini ögreniyor. Isletme fakültesi mezunu olup gida teknikerligi egitimi de alan kursiyerlerden Merve Simsek, “Kursum bittikten sonra isletme mezunu bir asçi olarak ticarete atilip Osmanli yemeklerini Amasya’ya tanitmak istiyorum” dedi.
Yaptigi yemekleri esinin sattigi kursiyerlerden Ece Bagli da, halen devam eden kursun sonunda islerini gelistirmeyi planladigina degindi. Diger ögrenciler de kursu basariyla tamamlayip yemek ve gida sektöründe ise girmek istediklerini söylediler. Kendileri için hazirlanan yemek ve pastalardan tadan okuldaki akademisyenlerde kursiyerlere tam not verdi.