Komana Antik Kenti'ndeki Kazi Çalismalari

Tokat'taki Komana Antik Kenti'nde sürdürülen kazi çalismalarinin baskanligini yapan ODTÜ Mimarlik Fakültesi Yerlesim Arkeolojisi Anabilim Dali ögretim üyesi Prof. Dr. Burcu Erciyas, bu seneki kazilarda daha önceden çalistiklari iki bölgede derinlere inerek biraz daha erken dönemlere ulasmayi hedeflediklerini bildirdi.

Kazi heyeti baskani Erciyas, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Komana Pontika Antik Kenti'nde 2016 yili kazi çalismalarina basladiklarini söyledi.

Her yil oldugu gibi bu sene de Hamamtepe bölgesinde kazi çalismalarini sürdüreceklerini belirten Erciyas, "Bu sene kazi çalismalarini 32 kisilik bir ekiple sürdürecegiz. Çalisma takvimine göre hocalarimiz çalismalarini yapacaklar. Bu sene kazidaki hedefimiz daha önceden çalistigimiz iki bölgede derinlere inerek biraz daha erken dönemlere ulasmak. Komana'nin Osmanli, Selçuklu dönemlerini çalismistik, hedefimiz erken Bizans'a dogru yol almak, Roma dönemi ve Helenistik döneme ait kalintilarina ulasmak olacak." ifadesini kullandi.

Eylül ayina kadar kazi çalismalarinin sürecegini anlatan Prof. Dr. Erciyas, çalismalar sonucu antik kentteki sur duvarini görünür hale getirmeyi, sur duvarinda koruma çalismasi yapabilmeyi ve sur duvarini ziyarete açabilmeyi amaçladiklarini bildirdi.

Tepenin altindaki düz alanda, Osmanli ve Selçuklu dönemlerinin tabakalarinin bir an önce altina inmeyi, milattan önce 4. yüzyila kadar ulasabilmeyi istediklerini aktaran Erciyas, ekiplerinde sehir planlayicisi, arkeologlar ve uzmanlarin oldugunu, ABD'den ve Yunanistan'dan da meslektaslarinin çalismaya katilacagini belirtti.

Komana Pontika Antik Kenti

Kaynaklara göre, Mitridat Kralligi'nin yönetiminde önemli bir kültür merkezi olan ve Roma Imparatorlugu döneminde de özerkligini koruyan Komana Pontika, Anadolu tanrisi Ma'ya adanmis kutsal bir alandi. Ayni zamanda ticaret merkezi olan bölge, o dönemde kutsal alanda düzenlenen festivaller, zengin pazar yeri ve kenti çevreleyen verimli arazisiyle Anadolu'nun tüm bölgelerinden ziyaretçi çekiyordu.

ODTÜ ve TÜBITAK tarafindan da desteklenen Komana Pontika Arkeolojik Arastirma Projesi, Orta Karadeniz bölgesinin klasik çag kenti Komana Pontika'nin konumunu belirlemek ve kentsel dokusunu anlamak amaciyla 2004 yilinda uygulamaya konulmustu. Gümenek Hamamtepe bölgesindeki yüzey arastirmalarinin ardindan antik kentin gün yüzüne çikartilmasi için kazi çalismalari baslatilmisti.

http://www.haberler.com/komana-antik-kenti-ndeki-kazi-calismalari-8666852-haberi/

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..