Kont Dracula'nin Esir Tutuldugu Tokat Kalesi Için Turizm Projesi

EFLAK Beyligi Prensi Kont Dracula'nin esir tutuldugu öne sürülen ve restorasyon çalismasi gerçeklestirilen tarihi Tokat Kalesi, turizme kazandirilacak. Tokat Il Kültür ve Turizm Müdürü Adem Çakir, kalenin turizme kazandirilmasi yönünde baslatilan proje çalismalarinin, kisa sürede hayata geçirilecegini söyledi. 

 

Tokat Valiligi ve Il Kültür ve Turizm Müdürlügü tarafindan Tokat Kalesi'nin turizme kazandirilmasi amaciyla 2009 yilinda restorasyon çalismalari baslatildi. Çalismalarin ilk etabi 2010'da sona ererken, ikinci etaba ise 2,5 ay önce baslandi. Çalismalar kapsaminda, Selçuklu ve Osmanli dönemlerinde savunma amaçli kullanilan kalenin burçlari saglamlastirilarak, çevresinde kazi çalismalari yapildi. 3 arkeolog denetiminde yapilan çalismalarda erzak küpleri, askeri barinak ve 2 zindan bulundu. Zindanlardan birinde, 1431- 1476 yillarinda yasayan Eflak Beyligi Prensi Kont Dracula'nin esir tutuldugu ileri sürüldü.

 

Tokat Kalesi'nin kesin tarihinin bilinmedigini kaydeden Il Kültür Turizm Müdürü Adem Çakir, "Son yapilan çalismalarda Perslere kadar uzandigini söylememiz mümkün. Bu da milattan önce 2 bin yillarda bu bölgenin, kale olarak kullanilmasinin göstermesi açisindan önemli bir deger. Kale; Persler, Hititler, daha sonra Roma, Bizans, Danismedli, Selçuklu, Osmanli olarak günümüze kadar gelmis. Kalenin fiziki ve cografi konumu, bölgeye hakimligi öne çikmis. Burada kurulan bir garnizon ile güvenlik kurulmaya çalisilmis. Özellikle Roma döneminde gelindiginde bu çok daha belirgin bir sekilde ortaya çikiyor. Roma medeniyetinin en önemli özelliklerinde bir tanesi yoldur; yol güvenligi ve ulaklaridir. Tokat Kalesi de bu ana garnizonlardan bir tanesidir. Tokat ile Roma'yi 2 ayda kat eden atlilarin oldugu söyleniyor. Fatih döneminde ise Karakübrügü tesis edilmis. Dogudan gelip Avrupa'ya gitmek isteyen bütün kervanlar Tokat'a ugramak zorundaydi. Çok ciddi bir hareket vardi. Onun için de bir güvenlik lazimdi. Bu kale de o zaman yine askeri garnizon olarak hizmet vermis" diye konustu. 

 

'Kazikli Voyvoda' olarak da bilinen Kont Drucala'nin, Tokat'ta yaklasik 4 yil kaldigini kaydeden Çakir, "Bugünkü Romanya, o zaman ki Osmanli'nin Eflak vilayetinin beyinin ogludur. Kont Dracula, o zamanlar Edirne'deki sarayda Fatih ile birlikte büyüdü. Ancak Fatih, tahta çiktiktan sonra bunu çevreleri rahat birakmamis, fitne sokmuslardir. Fatih, Kont Drucala'yi yani bilinen deyimiyle 'Kazikli Voyvoda'yi zorunlu ikamete Tokat'ta göndermistir. Zaman zaman kalede tutuldugu, zaman zaman da sehirde bir konakta yasadigi bilinmektedir. Tokat'taki yasam süresi 4 yil kadardir" dedi. 

 

600 gün sürecek restorasyonun proje hazirligina yönelik çalismalarin devam ettigini kaydeden Çakir, sunlari söyledi: "Kalemizle ilgili olarak Afet Müdürlügümüzün yaptigi bir proje var. Ayrica Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlügü'ne hazirlatilan proje çerçevesinde kalenin dis surlari, dehlizler, yapi toprak altinda kalmis göremedigimiz yapi elemanlarini arastiran bir projede uygulandi; bu sene raporunu bekliyoruz. O raporlar isiginda restorasyon birlestirilecek. Belediyenin de kale etegindeki yerlesim yerlerini afet bölgesinin yeniden dönüstürülmesini sagladiktan sonra çok güzel bir konuma kavusacak. Ama simdilik biz restorasyon ve güçlendirme projesinin bitmesini bekliyoruz. Kalemiz sehrimiz için en önemli teras ve seyir noktasi. Su anki haliyle bile oldukça yogun bir ziyaretçisi var. Bizim hayalimiz kalede sosyal donati alanlarini olusturmak, içindeki yapilari ona göre islevlendirmek. Tokat Kalesi'nin kendi tarihini bütün geçmisi ile birlikte gün yüzüne çikartmak ve onu anlatabilecegimiz mekanlar olusturmak temel hedefimiz." http://www.hurriyet.com.tr/yerel-haberler/tokat/kont-draculanin-esir-tutuldugu-tokat-kalesi-ic-40970548

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..