Göçmen kuslarin ilk ugrak yeri olmasinin yaninda gerek kus türleriyle gerekse kus halkalama çalismalariyla büyük öneme sahip Kizilirmak Deltasi Kus Cenneti, Samsun Büyüksehir Belediyesi’nin çalismalariyla turizme açilacak.
Belediyenin Fen Isleri Daire Baskanligi ekipleri, deltanin yollarini alt ve beton kaplayacak iyilestirmeye devam ederken, tanitim ve turizme yönelik fiziki çalismalar ise basladi. Deltadaki özel bir isletmeciye ait kafeteryada birlik üyelerine ve ögrencilere Ulusal Halkalama Semineri kapsaminda Kus Halkalama Semineri verildi.
Kus Cenneti’ndeki kuslarin türleri, yapisal özellikleri, bunlara iliskin edinilmis bilgiler ile halkalama çalismalari hakkinda bilgilerin aktarildigi seminerde Orman ve Su Isleri Bakanligi Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügü Yaban Hayati Daire Baskani Cihangir Altun, bakanlik olarak Kizilirmak Kus Cenneti’ndeki projelere destek vermek istediklerini söyledi.
Türkiye genelinde 3 istasyon bulundugunu hatirlatan Altun, bunun yetersiz oldugunu ifade ederek 15 istasyon hedeflediklerini kaydetti. Suan Türkiye’nin 476 kus türüne ev sahipligi yaptigi belirten Cihangir Altun, 2013 yilinda 20 bin 582, 2014 yilinda ise 19 bin 316 kus halkalandigi bilgisini verdi. Kus halkalama çalismalarini artirdiklarina da deginen Altun, Kizilirmak Deltasi’ni halkalama çalismalarinin ötesinde Dünya’da önemli bir seviyeye getirmeye çalistiklarini vurguladi.
Seminerin ardindan da tanitim ve turizm kapsaminda hayata geçirilecek projelerle ilgili toplanti yapildi. Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreter Yardimcisi Zennube Albayrak ve Ondokuz Mayis Üniversitesi Kus Bilimi (Ornitoloji) Merkezi Müdürü Prof. Dr. Sancar Baris öncülügünde yapilan toplantida Kus Cenneti’nin turizme kazandirilmasi noktasinda Büyüksehir Belediyesi’nin yapmak istedigi projelerle ilgili fikir alisverisinde bulunuldu.
Kus Cenneti’nin bilinilirligini artirmak ve tanitimlarla turizme kazandirmanin amaçlandigi toplantida delta sinirlari içindeki isgallerin kaldirilmasindan araç geçisinin kapatilmasina, teleskoplar alinmasindan reklam ve maketlerle tanitim yapilmasina, tanitim filmleri, belgeseller ve çesitli prodüksiyonlardan sosyal medya üzerinden tanitim yapilmasina kadar bir çok konu tartisildi.
Toplantida kus cenneti ile ilgili internet web sitesi olusturulmasi, Ingilizce-Türkçe tanitim brosürleri hazirlanmasi, otogar ve havaalani giris çikislarinda kus cennetini tanitici maket çalismalari yapilmasi, Su Basar Ormani girisine kemerli kapi konulmasi, göç zamani leyleklere vericiler ve uzaktan okunan halklar takilarak veriler alinmasi, kuslar için acil müdahale ve rehabilitasyon merkezi yapilmasi ve atli güvenlik birimleri olusturulmasi gibi konularda görüs birligine varildi.