TOKAT'in Zile ilçesinde Necmi Muammer Ortaokulu ögrencileri, Fen Bilimleri Ögretmeni Serdar Özcan'in öncülügünde, okulda kutu içerisinde deney amaçli solucan gübresi üretmeye basladi. Ögrencilerin evlerinde getirdikleri evsel atiklar, kagit, sebze, yumurta kabuklariyla beslenen solucanlarin sayisi kisa sürede yaklasik 1 milyona ulasti. Okul yönetimi, simdi solucan gübresi satisi yaparak, elde edilen gelirle ihtiyaçlari karsilamaya hazirlaniyor.
Necmi Muammer Ortaokulu'nda görev yapan Fen Bilimleri Ögretmeni Serdar Özcan, geçen yil ögrencileri ile birlikte okulda koli içerisinde deney amaçli solucan gübresi üretmeye karar verdi. Önce 15 solucan ile deney yapildi. Basarili sonuç alininca internet üzerinden siparisle okula 30 bin solucan getirildi. Ögrenciler evden getirdikleri yumurta kabuklari, sebze ve evsel atiklarla kolilerdeki solucanlari beslemeye basladi. Solucanlarin sayisi her geçen gün artinca, okulun bodrum katinda bulunan bir oda üretim alani için seçildi. Yine okulda kullanilmayan dolaplar bir araya getirilerek, solucanlar buraya tasindi. Fen Bilgisi dersine katilan ögrenciler de ders sirasinda buraya inerek solucanlari beslemeye basladi. Elde edilen gübrelerin bir kismi okulun yesil alanlarinda kullanildi ve iyi sonuçlar verdi.
Solucan gübresi üretiminin ögrencilerin bir çalismasi oldugunu kaydeden Fen Bilimleri Ögretmeni Serdar Özcan, "Çalisma tamamen dogal ortamda ve evsel atiklari olan kagit, sebze atiklari, yumurta kabuklarini solucanlar üzerinde kullanarak onlarin bunlari tüketmesini saglayip geri dönüsüm halinde gübreye dönüstürüyor. Bu gübreyi de okulumuzun yesil alanlarinda, agaçlarinda gül gibi bitkilerinde degerlendirerek onlarin daha verimli daha güzel görünümlü olmasini sagliyoruz. Bu gübre ile çimlerimiz kisa bir sürede istedigimiz boyuta ulasabiliyor. Agaçlarimiz daha iyi gelisiyor. Bu uygulamayla ögrencilerimizle daha net ve verimli bir çalisma gerçeklestirdigimizi düsünüyoruz bu anlamda" dedi.
Solucan gübresi üretimine 3- 4 kiloluk koliler içerisinde egitim amaçli basladiklarini kaydeden Okul Müdürü Fatih Pesmen ise söyle konustu: "Iki hafta üç hafta sonra baktik ki solucan ve gübre çogaliyor. Biz de kolileri büyütmeye basladik. Bu da 10- 15 koli civarinda oldu. Daha sonra bu kolilere de sigmadi. Bunlara büyük alanlar yapmaya basladik. Eski kullanilmayan dolaplari bir araya getirdik. Büyük alanlar olusturduk. Gübre üretimine burada basladik. Bunlarda baya büyüdü ve 3 dolap seklini aldi. Ögrencilerimizin bunun her asamasinda bizlere yardimci oldular. Solucanlar çogaldikça ögrencilerin istekleri de artti. Evlerinden yumurta kabuklari atik malzemeler getirmeye basladilar. Bunlari fen bilimleri dersinde ögretmenleri kontrolünde asagi inerek besliyorlar. Gübre üretimi daha da artti. Okulumuzda baska büyük alan yoktu. Küçük bir koli ile basladik, okulun müsait olan bodrum katini ayirdik. Solucanlar için nemli bir hava lazim. Bodrum da buna çok uygundu."
Solucan sayisinin 1 milyona ulastigini belirten Pesmen, "Bunlarin kontrolü ve egitimini fen bilgisi ögretmenlerimiz, okul personellerimiz yapti. Ögrencilerimizi de tesvik ettik ve giderek gübreleri çogalttik. Buradaki amaçlarimizdan biri de devlet kontrolünde buradan saglanan geliri okulumuz için kullanmak. Okulumuz neye ihtiyaç duyuyorsa, devletimize yük olmadan bunlari saglamak istiyoruz. Su anda pazarlama için gerekli yasal izinleri tamamlamaya çalisiyoruz" diye konustu. Solucan gübresi üretimine destek veren ögrenciler ise, farkli bir uygulama yaptiklarini ve büyük keyif aldiklarini dile getirdi. Ögrencilerden Bircan Bal, ''Evsel atiklarimizi buraya getiriyoruz. Solucanlara veriyoruz. Bu sayede okulumuzun bahçesindeki çimler ve agaçlar için bu çalismanin verimli oldugunu düsünüyoruz'' dedi. http://www.hurriyet.com.tr/yerel-haberler/tokat/lise-ogrencileri-okulda-solucan-gubresi-uretiyo-41028479
E - Posta Listemize Katılın !
Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..