Mavi Karadeniz Projesi

Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Yusuf Ziya Yilmaz, Samsun'un Karadeniz'e komsu ülkeler ve sehirler içinde deniz temizligi konusunda en duyarli ve basarili sehirlerinden birisi oldugunu söyledi.

TURMEPA Deniz Temiz Dernegi'nin Samsun Il Milli Egitim Müdürlügü isbirligi ile yürüttügü Mavi Karadeniz Projesi'nin egitim faaliyeti devam ediyor. Dernegin 19 Mayis Lisesi'nde ögretmenlere yönelik egitim çalismasiyla ilgili düzenlenen toplantisina Samsun Valisi Ibrahim Sahin, Büyüksehir Belediye Baskani Yusuf Ziya Yilmaz, Il Milli Egitim Müdürü Aytekin Girgin, Il Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, TURMEPA Deniz Temiz Dernegi Genel Müdür Yardimcisi Mine Göknar ile çok sayida davetli katildi.

Toplantida konusma yapan Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Yusuf Ziya Yilmaz, Karadeniz'de kirlilige neden olan ülkeler ve sorunlari hatirlatti. Türkiye sahillerinin denizi kirletme boyutunun karsi sahillerden az oldugu bilgisini veren Baskan Yilmaz, "Su an Bulgaristan ve Ukrayna sahilleri, Tuna, Volga, Dinyeper nehirlerinin tasidigi Avrupa ülkelerinin petro kimya ve sanayi atiklariyla ve çöp yiginlariyla dolu. Karadeniz hepimizin denizi. Uluslararasi anlasmalar geregi yaptirimlarla ilgili süreç sürüyor ama kirlilik Karadeniz'e akmaya devam ediyor. Bu tür toplantilarda Karadeniz'i kirleten unsurlari da konusmaliyiz" dedi.

Samsun sahillerinin temizlenmesi ve bu konuda yaptiklari alt yapi yatirimlariyla ilgili bilgi veren Baskan Yilmaz, Karadeniz'in en büyük sehri Samsun'un Akçay'dan Kanliçay'a kadar 225 km uzunlugunda bir sahile sahip oldugunu hatirlatarak, "2010 yilinda Samsun'da nasil farkindalik olustururuz, nasil yapariz da Karadeniz kirliligini Istanbul ölçeginin disina çikaririz diye Samsun'da Turmepa'nin subesini kurmustuk. Aslinda daha önce de Samsun sahillerinin deniz temizligi ile ilgili ugrasiyor, bu da Turmepa yönetiminin dikkatini çekiyordu. Turmepa yönetimi de bu duyarliligimiza katkida bulunmak için destek olmak amaciyla subeyi açtik. Kuruldugumuz günden bu yana en güzel programlardan biri organize edilmis. Çok mutlu oldum. Egitici egitimi kapsaminda 500'e yakin hocalarimiz, temiz deniz konusunda egitilecek. Denizlerimizin temiz tutulmasi ve temizlenmesi konusunda farkindalik olusturacak ve bu bilgileri çocuklarimiza aktararak bir bilinç meydana gelecek. Bu en önemli faaliyetlerden birisidir" diye konustu.

Samsun liman içinin geçmis yillarda çamurla dolu oldugunu animsatan Baskan Yilmaz, "Sehrin atik sulari ve kanalizasyonu liman bölgesine ve sahillerimize akiyordu. Liman içi kanalizasyon atiklarinin olusturdugu çamurla dolmus, liman içinde adaciklar olusmustu. 1999 yilinin Cumhuriyet Bayrami kutlamalari için deniz kuvvetleri heyeti gelmisti. Bir albay, limana girmek için çektikleri zorlugu, liman sahasi içini dolduran çamurla ilgili tespitlerini ve gördüklerini aktardi ve biyolojik hayat diye bir sey kalmadigini söyledi. Biz de bu çamuru ortadan kaldirmak ve liman sahasini özel tarak gemilerle temizlemek için harekete geçtik. 50 yillik birikmis milyonlarca ton agirligindaki çamur tabakasini 2.5 yilda temizleyebildik. Suan limanin içinde insanlar yüzüp balik tutuyor. Liman içi tertemiz oldu" bilgisini verdi.

Samsun'un Karadeniz'de deniz temizligi konusunda en duyarli ve basari elde etmis sehirlerinden biri oldugunun altini çizen Baskan Yilmaz, "Su anda Türkiye'nin bazi büyük sehirleri, aritma tesisi yapmadan deniz içine 30-40 km uzunlugunda boru yaparak kanalizasyonu denize bosaltan belediyeler var. Ama biz onu yapmadik. Samsun Büyüksehir Belediyesi, bu hassasiyeti gösteren ender belediyelerden birisidir. Suan,Samsun'un hiç bir kirli atigi Karadeniz'e dökülmüyor. Ama Karadeniz'in diger sehirleri, bu kadar hassasiyet gösteremiyor. Bu eksikliklerimizi de yaptigimiz ve verdigimiz mücadeleyi de konusmaliyiz. Hep bardagin bos tarafini konusursak, o zaman bu mücadeleyi veren insanlarin motive edilmesini ve heyecanlandirilmasini saglayamayiz. Gerekli mücadeleyi veren insanlarin tesvik edilmesi ve eline saglik denilmesi lazim. Ama bu konuda eksigi olanlarin da uyarilmasi lazim" seklinde konustu.

Samsun Dogu Ileri Biyolojik Atik Aritma Tesisi'nin öneminden de söz eden Baskan Yilmaz, "2012 yilinda Samsun'un büyük kati atik aritma tesisi projesini hazirladik. 35 milyon euro para harcayarak bu tesisi hayata geçirdik. Yani evlerden çikan kanalizasyonun aritilmasi için yilda 5 milyon TL para harciyoruz. 'Su paralari pahali' deniliyor ama bu paralar bu yatirimlara harcaniyor. Bu para, evlerden çikan pis su ve kanalizasyon denize akmasin, aritilip temizlenerek denize desarj edilsin diye ödeniyor. Gelecekte de insallah bu temizlenen suyu denize desarj etmeyecek, sulamada kullanabilecegiz. Biz bu aritma tesisini yaptik ama bu deniz hepimizin. Tüm Karadeniz ülkelerinin de bunu yapmasi, bu hassasiyeti göstermesi lazim" ifadelerini kullandi.

http://www.haberler.com/mavi-karadeniz-projesi-6762615-haberi/

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..