NIKSAR'DA CUMHURIYET TARIHININ EN BÜYÜK PROJESI HAZIRLANIYOR
Tokat'in Niksar ilçesinde Cumhuriyet tarihinin en büyük projesi hazirlaniyor.
2013 Mayis ayinda Çevre Bakanligi'nda Niksar Belediye Baskani Duran Yadigar'in imzaladigi mutABakat zapti ile AB Entegre Su Projesi çalismalari basladi. Bakanlik adina çalismalari yürüten CDM Smith firmasi proje sorumlulari Tugrul Köroglu, Emre Tokçaer ve Sema Oguz Niksar'a gelerek Belediye Meclis Salonu'nda Belediye Baskani Duran Yadigar, encümen üyeleri, birim amirleri ve Çevre Il Müdürlügü yetkililerine bilgiler verdiler. Türkiye genelinde 21 il ve ilçe için yapilan projede Niksar, Çankiri, Kastamonu, Kirsehir, Giresun ve Rize ile birlikte Lot 2'de yer aliyor. Firma yetkilileri tarafindan ilk etapta master plani hazirliyorlar. Daha sonra Fizibilite Çalismalari, tasarim ve uygulama asamalari yer alacak. Maksimum yüzde 85 Avrupa Birligi Hibe destegi, yüzde 6 Çevre Ve Sehircilik Bakanligi hibe destegi, yüzde 9 Niksar Belediyesi destegiyle gerçeklestirilecek, Niksar için yapilacak projede yaklasik maliyetin 25-40 milyon euro civarinda olacagi tahmin ediliyor. Proje kapsaminda 100 km kanalizasyon hatti, 50 km içme suyu hatti, 30 km isale hatti, 10 km yagmur suyu hatti, atik su aritma tesisi, 2 adet terfi istasyonu, yeni su depolari yapilacak. Ayrica yapilacak sistem AB standartlarinda olacak ve kamerali sistemlerle arizalar tespit edilecek. 2016 yili en erken baslama tarihi olan entegre su projesi Niksar'in 50 yil sonraki hali göz önünde bulundurularak hazirlaniyor.
Konuyla ilgili bilgi veren Niksar Belediye Baskani Duran Yadigar, "'Ülkenin yüksek seviyede bir çevresel korumaya ulasmasi ve AB su ve atik su sektörü direktiflerine uyumu saglayarak Türkiye'nin Avrupa Birligi'ne katilimini hizlandirmak ve yararlanicilarin sürdürülebilir gelisimini desteklemek, Türk mevzuati ve AB müktesebatina uygun olarak sehirler için bir su atik su yönetim sisteminin kurulmasi için bir çalisma baslatildi. Bu çalisma kapsaminda ilk önce Devlet Planlama Teskilati'nin daha önceki dönemde bir önceliklendirmesine tABi tutuldu. Bu önceliklendirme için biz basvuruyu yaptik sonra bakanlikla o dönemin Devlet Planlama Teskilati bir çalisma yapti ve bu çalisma içerisinde 450 tane projeden yaklasik 60 tanesini önceliklendirildi. Bu önceliklendirme de yaklasik 30. siraya geldik. Niksar Entegre Su Projesi arkasindan bir müddet tABi planlama süreci basladi ve 2013'ün Subat ayi itibari ile sözlesme imzalandi ve bizde Mayis 2013 itibari ile Çevre Bakanligi'nin müstesar düzeyindeki katilimi ile bir mutABakat zapti ile projeye baslamis olduk. Niksar Belediyesi ile berABer yaklasik 21 belediyenin atik su çalismalarini yürütecek çok büyük bir projedir. Yaklasik 480 milyon eurolük hibesi olan bir proje bütününden bahsediyoruz. Yine Lot 2'de yer alan Çankiri,Niksar, Kastamonu, Kirsehir, Giresun ve Rize Belediyeleri bulunmaktadir. Bu projeyi Niksar'a indirgeyecek olursak Niksar'da entegre su projesi dedigimizde ortaya içme suyu, kanalizasyon, kolektör hatlari, terfi istasyonlari, atik su aritma tesisi, içme suyu depolari olmak üzere bütünsel bir sistemden bahsediyoruz. Simdi bu asamada tüm alt yapinin yeniden çözümlenmesi gerekiyor. Bu çözümlemeyi yaparken uzmanlar çalisiyor ve bir konsorsiyum tarafindan su an bölge de çalisiliyor. Mastir plan ve buna bagli fizibilite, fayda maliyet analizleri, ÇED süreci arkasindan ihale süreci ve arkasindan da imalat süreci baslayacak" dedi.
Baskan Yadigar açiklamasini söyle sürdürdü: "Niksar özelinde yine bahsedecek olursak Niksar'da yaklasik 100 km'lik bir kanalizasyon hatti, yaklasik 5 km'lik bir kolektör hatti buna bagli atik su aritma tesisi yine buna bagli olarak da 2 veya 3 tane terfi istasyonu planlaniyor. Içme suyuna gelince içme suyunda da mevcut depolarin tamaminin rehABilitasyonu, varsa yenilerinin yapilmasi, 50 km'lik içme suyu hattininki eski hattinin tamamen yenilenmesi, berABerinde sayili hatlarinin yaklasik 30 km'lik bir hatla yapilmasi, yine yagmur suyu hatlarinin sehir merkezinde yaklasik bu da 10 km'lik bir hattin yapilmasi demektir. Bununla birlikte kapasite artirimi, mali tABlonun buna su anki projeye uyumlu hale getirilmesi, organizasyon sisteminin bu hale getirilmesi ve projenin sürdürebilirliginin saglanmasi yeni proje kapsaminda öngörülmekte. Diger taraftan projenin yaklasik maliyetinin tABi su an çalistigimiz için tam net bir rakam veremiyoruz ama bizim tahminlerimizle 25 ile 40 milyon euro arasinda bir maliyeti söz konusu olacak ve bunun yüzde 85'i maksimum AB katkisi, yüzde 6'si da bakanlik katkisi olmak üzere yüzde 91'i hibe olarak karsimiza çikacak. Cumhuriyet tarihimizin en büyük projesi, hibeli projesi olmasi bakimindan önemli bir yere sahip."