Niksar UNESCO Dünya Mirasi Listesi'ne Adaylik Yolunda

Tokat Niksar ilçesinin, UNESCO Dünya Mirasi Listesi'ne girmesini saglamak için yürütülen çalismalar kapsaminda "alan yönetimi çalismasi" yapildi.

Pontus Kralligi dönemine ait ve Türkiye 'nin en büyük kalelerinden biri olan Niksar Kalesi, Anadolu'da kurulan ilk tip medresesi olan Yagibasan Medresesi, Anadolu'daki ilk dik milli su degirmeni, Artuklular döneminden kalan ve fetih camisi olarak da bilinen Ulu Cami gibi pek çok tarihi eseri barindiran, Anadolu beyliklerinden Danismendlilere baskentlik yapan ilçenin UNESCO Dünya Mirasi Listesi'ne girmesi için bir dizi çalisma yürütülüyor.

Niksar Belediye Baskani Özdilek Özcan, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Niksar'in Tarihi Kentler Birligi üyesi bir ilçe oldugunu söyledi. Danismendlilere baskentlik yapmis ilçeye karsi sorumluluklari bulundugunu belirten Özcan, yasadiklari kentin degerini bilen bir anlayisla tarihi eserleri korumayi arzuladiklarini ifade etti.

Niksar'in MÖ 3 binli yillara dayanan geçmisi bulunduguna dikkati çeken Özcan, sunlari kaydetti: "Pontus Kralligi'ndan kalma kalemiz ve Pontus'un varligini bize ifade eden eserlerimiz var. Niksar, sonraki dönemlerde de Roma ve Bizans dönemlerini yasamis, medeniyetlere besiklik yapmis kadim bir sehir. Türklerin Anadolu'ya 1071'de girmesinden önce de Niksar, Türklerin elinde. Artuklular döneminde yapilan Ulu Cami, bir fetih camisidir. Niksar'imizde sivil mimari örnekleri doludur. Anadolu'da kurulan ilk dik milli degirmene sahip olan ilçemiz sadece ilim ve bilimin degil, sanayinin de baskentidir. Bu manada sorumluluklarimizi yerine getirmeye çalisiyoruz."

Melik Ahmet Danismend Gazi'nin sehirlerinde yasadigini anlatan Özcan, ilçenin tarihte birçok mücadele ve badirelerle bugüne ulastigini ifade etti. Anadolu'da kurulan ilk medresenin Niksar'da oldugunu bildiren Özcan, "Anadolu'da ilk kurulan medrese olan Yagibasan Medresesi'nin bulunmasi, Niksar'i diger Anadolu sehirlerinden daha farkli kiliyor. Burada birçok ilim adami yetismis" diye konustu.

Özcan, eserlerin korunmasi için Tarihi Kentler Birligi üyesi bir sehir olarak Çevre ve Kültür Degerlerini Koruma ve Tanitma Vakfi'nin (ÇEKÜL) yürüttügü proje destegiyle eserlerin gün isigina çikarilmasi ve korunmasi noktasinda çalismalara devam ettiklerini söyledi.

Ilçenin UNESCO Dünya Mirasi Listesi'ne girmesi için yaklasik 10 yildir çalisma yürüttüklerini belirten Özcan, söyle konustu: "Alan yönetimi projesini Avrupa Birligi destegiyle gerçeklestirdik. Bu çalisma ilçe bazinda Türkiye'de ilk ve tektir. Listeye girilmesinin birinci sarti olan alan yönetiminin mutlaka yapilmasi gerekiyordu. UNESCO Dünya Mirasi Listesi'ne girebilmek için gerekli olan alan yönetimi projesini basarili bir sekilde bitirerek, Kültür ve Turizm Bakanligimizdan onaylanma sürecine geldik. Insallah bu sürecin ÇEKÜL ile devamini saglayarak 16 Kasim'da genis katilimla basvuru sürecini gerçeklestirmeyi planliyoruz. Niksar'i UNESCO Dünya Mirasi Listesi'ne sokarak gelecek nesillere bir miras birakmayi hedefliyoruz."

http://www.radikal.com.tr/tokat-haber/niksar-unesco-dunya-mirasi-listesine-adaylik-yolunda-1459175/

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..