Ormancilik Kültür Evi, Ormancilik Tarihine Taniklik Ediyor

Amasya'da kurulan "Ormancilik Kültür Evi", 175 yili geride birakan teskilatin geçirdigi degisimi gözler önüne seriyor.

Amasya Orman Bölge Müdürü Yasar Sari, AA muhabirine yaptigi açiklamada, orman sevgisinin genç nesillere aktarilmasi adina hazirlanan Ormancilik Kültür Evi projesinin, Orta Karadeniz Kalkinma Ajansi (OKA) ve Il Özel Idaresinin destekleri dogrultusunda 400 bin lira maliyetle 2010 yilinda hayata geçirildigini söyledi.

Amaçlar arasinda teskilatin tarihsel gelisiminin gözler önüne serilmesinin de bulundugunu ifade eden Sari, "Orman evimiz tabiri caizse bir müze islevi görüyor. Birçok insan burayi Ormancilik Müzesi olarak biliyor. Tarihi Kazanasmazlar Konagi'nda yer alan kültür evimiz bu yönüyle de ormancilik müzesi ismini hak ediyor" dedi.

Kültür evinde, baslica orman teskilatinin kurulusundan bu yana kullanilan ölçme ve izleme aletleri, geçmis dönemlere ait daktilolar ve yazili eserlerin yer aldigini vurgulayan Sari, sunlari kaydetti: "1839'da Tanzimat Fermani ile kurulmus bir kurumuz. O günden bu yana kullandigimiz aletler çok çesitlendi. Burada teknolojinin geldigi seviye gözler önüne seriliyor. Müzemizde 350 çesit ölçüm aleti var. Ayrica ormanda yetisen ürünler, kayaçlar ve fosiller yer aliyor. Ormancilikla ilgili buldugumuz ürünleri buraya getirmeye devam ediyoruz. Amacimiz gençlerimize ormani sevdirmek. Sevdirirken hem mevcut durumu göstermek hem de geçmisle baglanti kurdurup gelecege yönelik bilgileri sunmak. Tabii ki bir gayemiz de Kültür ve Turizm Bakanligi tarafindan 15 kültür markali kentten biri olarak belirlenen Amasya'nin turizm potansiyeline katkida bulunmak."

Ormancilik Kültür Evi'nin bölgedeki ormancilik üzerine düzenlenmis tek kültür evi özelligi tasidiginin altini çizen Sari, kültür evinin alt katinda ise orman köylüsünün üretimde kullandigi makine ve teçhizatlarin sergilendigini ifade ederek, "Bu da ayri bir kültür aktarimi. Ormancinin yakinindaki ve ormanin koruyucusu köylünün geçmisteki yasami burada en iyi sekilde gözlemlenebilir. Bir diger odamizda ise doldurulmus yabani hayvanlar var. Adeta bir safari alani gibi düzenlenmis. Kentin tarihi ve kültürel dokusunun yaninda ormancilik teskilatinin geçmisten bugüne geldigi noktayi merak eden herkesi Ormancilik Kültür Evi'ne bekliyoruz" seklinde konustu.

http://www.haberler.com/ormancilik-kultur-evi-ormancilik-tarine-taniklik-6328502-haberi/

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..