Orta Karadeniz'in "Uzungöl"ü Ilgi Görüyor

Amasya'nin Tasova ilçesinde dogal güzellikleri ve gölüyle Trabzon'daki Uzungöl'e benzetilen Borabay Tabiat Parki, ziyaretçilerin dikkatini çekiyor.

 

Ilçeye 15 kilometre uzakliktaki Borabay Tabiat Parki, ormanlik alaninda çam, kayin, gürgen gibi 37 agaç türünü barindirirken gölüyle de essiz doga manzarasi sunuyor.

 

Kamp, piknik ve kir evleriyle sehrin yogun stresinden kurtulmak isteyenlerin ugrak mekani olan tabiat parki, fotograf tutkunlarini da agirliyor. Sosyal tesisleri ve piknik alanlari bulunan, teknelerle gezi düzenlenen Borabay Tabiat Parki, tarih turizmiyle bilinen Amasya'nin doga turizmiyle de ilgi görmesini sagliyor.

 

Tarim ve Orman Bakanligi 11. Bölge Müdürü Hasan Terzioglu, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Borabay'in Uzungöl kadar nami duyulmamis olsa da buradan daha dogal kalmis bir göl oldugunu söyledi.

 

Tabiat parkinda kaynak degeri olusturan gölün dogal heyelan yapisiyla meydana geldigini belirten Terzioglu, tabiat parkinin 1050 metrelik rakimiyla oksijen, temiz hava ve orman zenginligi anlaminda önemli bir degere sahip oldugunu ifade etti.

 

Terzioglu, dogal dengeyi hiçbir sekilde tahrip etmeden tabiat parkina yatirimlarin yapildigina deginerek, sunlari söyledi: "Büyük bir bitki zenginligine sahip olan bu tabiat parkimiz içerisinde 200 taksonu barindiriyor ve 6 endemik bitki türü tespit edilmistir. Bu büyük bir bitki zenginligi olarak degerlendirilebilir. Tabiat parkimiza ziyaretçilerimizin istegi dogrultusunda dogal dengeyi bozmadan yatirimlar yapmaktayiz. Bu yatirimlari yaparken tabiatin, doganin bozulmamasina önem gösteriyoruz. 2003-2017 yillari arasinda 2 milyon 800 bin lira gibi bir yatirim yapildi. Bu sene de 400 bin liralik yatirim yapacagiz."

 

Parka gelen ziyaretçi sayisinin gün geçtikçe daha çok arttigina dikkati çeken Terzioglu, sunlari kaydetti: "2017 yilinda 75 bin kisi geldi. Bu yil da 100 bine yakin ziyaretçi bekleniyor. Tabiat parki içerisinde 20 adet kir evimiz var. Burada ayni anda 800 kisi konaklayabilmektedir. Su an doluluk orani yüzde 100. Günübirlik ziyaretçilerimiz için de 330 piknik ünitemiz var. Bakildigi zaman ana yol güzergahina ters oldugu için, belki de daha önce fazla tanitimi yapilmadigi için, Uzungöl kadar nami duyulmamis olsa da burada da çok güzel bir göl var hatta Uzungöl'den daha dogal kalmis bir göl var. Bunu bu sekilde muhafaza etmeye çalisiyoruz. Ben bütün ziyaretçilerimize bu sakli cenneti gelip görmelerini hatta burada gün geçirmesini tavsiye ediyorum."

 

Ziyaretçilerden Ertugrul Çetin ise tabiat parkinin bu derece korunmasinin ve dogalliginin cezbedici oldugunu ifade ederek, "Dogalliktan vazgeçilmemis, evler betonarme degil, ahsap olmasi ayri bir güzel. Insanlarin dinlenebilecegi, piknik yapabilecegi güzel bir alan olmus." diye konustu. http://www.milliyet.com.tr/orta-karadeniz-in-uzungol-u-ilgi-goruyor-amasya-yerelhaber-2961592/

 

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..