Tokat Belediyesi tarafindan düzenlenen istisare toplantisinda sehrin kültürel gelecegi konusuldu.
Tokat Vali Yardimcisi Mehmet Gödekmerdan, Milletvekili Mustafa Arslan, STK temsilcileri, akademisyenler ve gazetecilerin de katildigi toplanti Pirhan'da gerçeklestirildi.
Istanbul ve Ankara basta olmak üzere farkli sehirlerden Tokat'a gelen katilimcilar, 2 gün boyunca sehrin tarihi ve turistik yerlerini görme imkâni buldu. Katilimcilar, düzenlenen toplantida, Türk tarihi Malazgirt Zaferi'nden 2 yil sonrasina, 1073'e isaretlenen Tokat'in kültürel gelecegine katki saglayacak görüslerini aktardi. Etkinlikte, tarim potansiyeli, dogal güzellikleri ve yemek kültürünün yani sira yüzlerce yillik hanlari, hamamlari, camileri, konaklari ve medreseleriyle dikkati çeken sehrin tanitimina vurgu yapildi.
Tokat Belediye Baskani Eyüp Eroglu, toplantinin ardindan AA muhabirine yaptigi açiklamada, Tokat'in huzur ve sükûnetin sehri oldugunu ifade etti. Sehrin her anlamda dikkat çekici oldugunu aktaran Eroglu, "Tokat, Türklerin Malazgirt'e girdigi 1071'den 2 yil sonra fethedilmis ve asla düsman elinin degmedigi bir sehir. Tokat, 1079'da Anadolu'nun ilk camisi olan Garipler Camisi'nin ve ilk Türk üniversitesi olan Yagibasan Medreseleri'nin yapildigi bir sehir." diye konustu.
Eroglu, Türklerin yaklasik bin yil boyunca kurdugu medeniyetlerin izine Tokat'ta rastlanabilecegini belirterek, "900 adimda 900 yil diyoruz. Yani her yüzyila ait eserlerin oldugu ve bunlari bir çirpida görebileceginiz bir sehir. Tokatimiz tarihi güzelliklerinin yaninda gastronomi anlaminda da önemli bir sehir." dedi.
Manevi bir havaya hakim olan Tokat'ta yerli ve yabanci ziyaretçileri agirlamaktan memnuniyet duyacaklarina vurgu yapan baskan Eroglu, sunlari kaydetti: "Tokat her anlamda sakli bir sehir, sakli bir cennet. Tokat'a geldiginizde inaniyorum ki güzellikleri çok rahat görebileceksiniz ve güzel yemeklerden tadabileceksiniz. Tokat insaninin o munisligini, güzelligini, huzuru ve yesille mavinin bulusmasini görebileceksiniz. 'Geldim, gördüm, hayran oldum' cümlesiyle Tokat'tan ayrilacaksiniz."
Star gazetesi yazari Fadime Özkan da Tokat'a 4 kez geldigini ve ilk geldigi günden beri aklinin bu sehirde kaldigini dile getirdi. Tokat'in tarihi, insanlari ve cografyasiyla çok güzel bir sehir olduguna vurgu yapan Özkan, Anadolu tarihinin Tokat'ta yattigi degerlendirmesinde bulundu.
Özkan, Anadolu'da kurulmus medeniyetlere dikkati çekerek, söyle konustu: "Tokat'in bütün bir Türk-Islam cografyasinin, kültürünün ve medeniyetinin eserleriyle, ruhuyla ve duygusuyla hala ayakta kalan bir sehri oldugunu gördüm ben. Dirilisten bahsediyoruz, millet olarak hafizamiz canlandi ve milli kimligimizi de yeniden kesfediyoruz. Böyle bir dönemde Roma, Frigya, daha önceki tarihler evet ama bizim kendi tarihimiz itibariyle de burasi mutlaka görülmesi, kesfedilmesi, bilinmesi gereken bir sehir."
Ankara Yildirim Beyazit Üniversitesi Insan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekan Yardimcisi Dr. Ögr. Üyesi Muhammet Enes Kala, Tokat'in yasayan bir sehir oldugunu söyledi. Kala, yasayan sehirlerinin muhafazasinin zor oldugunun altini çizerek, "Buranin kurak, çorak, siradan bir yer olduguna iliskin bir algi olabilir ancak bu algiyi tashih etmek gerekiyor. Tokat dogasi, verimi, tarihi ve kültürüyle tam bir medeniyet sehri. Burada çok degerli mekânlari degerli insanlarla ziyaret ettik." ifadelerini kullandi.
Tokat'in güvenilir ve sükûnet verici bir sehir oldugunu vurgulayan Kala, toplantinin Tokat'in olumlu yönde degisiklikleri için verimli olacagini kaydetti.