Samsun 'AKILLI SEHIR' Olacak Peki Nedir Akilli Sehir? Baskan Yilmaz Anlatti

Samsun Valiligi toplanti salonunda yapilan "Akilli Sehir Çalistayi"na Samsun Valisi Ibrahim Sahin, Büyüksehir Belediye Baskani Yusuf Ziya Yilmaz, OMÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Sevilhan Mennan, Il Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen ve kamu kurum müdürleri katildi.

Toplantida ilk olarak 2017 Samsun Deaflympics Isitme Engelliler Olimpiyatlari Genel Koordinatörü Funda Özyurt, "Akilli Kent ve Akilli Oyunlar', IBM Teknoloji Müdürü Server Tanfer de "Akilli Sehirlerin Dünyadaki Örnekleri" hakkinda sunumlar yaptilar.

Yapilan sunumlarin ardindan kurumlar hayal ettikleri sehirlerle ilgili fikirlerini dile getirirken, Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Yusuf Ziya Yilmaz, "Samsun 2017 olimpiyatlari öncesi aslinda bu gelismis sehirlerin yaptigi smart city benzeri bu uygulamayi 2017 yilina kadar bizim sehrimizde de hazirlayabilir. "Böyle bir seyi yapabilir miyiz?" diyen öneriyi Funda hanim getirdi. Bu öneri sadece bize degil, OKA'ya da çok cazip geldi. OKA da bu konuda bir dizi toplantilar, hazirliklar yapti" dedi.

Samsun ölçekli sehirlerde hayati kolaylastirmak için yapilacak seyleri bulmanin zor oldugunu belirten Baskan Yilmaz, "Bizim muhakkak trafik kazalarina yönelik olarak yapilmasi gereken o elektronik altyapiyi tesis etmemiz gerekiyor. Ama onun disinda altyapi, yatirim çekmek, stratejik alanlar olusturmak, ekonomik büyümeyi saglamak ve bunun sürdürülebilir olmasini saglamak, yasam kalitesini arttirmak, hizmet kalitesini arttirmak gibi faktörler dünyanin bütün sehirlerinin problemi oldugu gibi Samsun'unda problemidir. Smart City'de bilgiye ulasmak, enformasyon kolayliklarini saglamak ve buna ulasmayi kolaylastirmak, bununla donatilmis bir elektronik altyapiyi yani ulasimdan sagliga, egitime hatta en önemlisi güvenlige yönelik olan bir elektronik altyapiyi sehirde tesis etmek güzel bir seydir. 2017 yilina ulasimdan haberlesmeye, haberlesmeden güvenlige ve trafige kadar bir informasyon sistemine bu isi özetleyelim. Yoksa bütün kurum ve kuruluslari birbirine entegre eden bir is yapmaya kalkmak kolay degil. Olimpiyatlarda sehrimize yaklasik olarak 50 bin kisi gelecek. Bu 50 bin kisi müzelerimizi rahatlikla bulsun, ulasim güçlükleri olmasin, kafeterya ve aksam eglence alanlarina ulasmak, eglence alanlarindan çiktiktan sonra konaklayacagi tesislere gidis ve gelisi kolay olsun. Bu sirkülasyon esnasinda güvenlik problemi olmasin. Saglik problemi olmasin. Bir de dogal afet halinde mobilizasyonumuz ve hemen dogal afete karsi oryantasyonumuzu çok iyi test etmemiz gerekir ve bu konuda çok yetenekli oldugumuzu söyleyemem. Bu konuda da alt yapi kurmamiz gerekir. Siz bizden daha yogun "Smart City'den beklentileriniz nedir?" diye sordunuz. Biz de size ulasim, güvenlik, saglik, iletisim basligi altina getirelim. Bu baslik altinda online bir sistem ve onlarin enformasyonunu saglayabilecegimiz bir sistem olarak bunu özetlersek yapilmasi gerekeni daha sadelestirmis oluruz" diye konustu.

2017 yilina kadar akilli sehir ile ilgili yapilmasi gerekenlerin yapilmasi gerektigini ama 2017 yilindan sonra da bu çalismalarin devam etmesi gerektiginin altini çizen Samsun Valisi Ibrahim Sahin, "2017 olimpiyatlarinda sehrimize isitme engelli insanlar spor yapmak üzere gelecek. Bunlarla ilgili spor adamlari, dünyadan medya mensuplari gelecek ve belki 100 binlerce insan Samsun'a bunlari izlemek ve ayni zamanda turistlik ihtiyaçlarini gidermek için sehrimizi görecekler. Bunlarin o ana kadarki ihtiyaçlarini en iyi sekilde giderebilmek için gerek yazilimi, gerek donanimi onlarin hizmetine ve Samsun'un hizmetine nasil sunariz ile ilgili bir çalisma yapilmasi gerekiyor. Ama benim hayal ettigim Samsun, 2017 yili ve ötesi yani 2017 yilina kadar yapilacaklari yapalim ama ondan sonrasi için de öyle bir seyler yapalim ki, Samsun'da yaptigimiz seyler örnek olsun hem Samsun daha yasanasi bir sehir olsun. Ama bu yaptiklarimizi biraz paraya çevirelim" seklinde konustu.

Samsun'da gençlerin yazilima egilmeleri ve "Samsun" markasiyla bir cismin tüm dünyaya satilmasini hayal ettigini ifade eden Vali Sahin, "Biz konfeksiyondan bir takim elbise almak yerine, bize özgü bir elbiseyi diktirmek için, nasil hazir giyimci degil de, özel terziye gidiyorsak, Samsun'da Samsun'a özgü yazilimi yapabilecek yazilimcilari gelistirmemiz gerekiyor. Bu üniversite bünyesinde olur, Teknopark'lar marifetiyle olur, üniversitenin veya OKA'nin katkilariyla bir sirketler olusturulur ve bunlara yazilim yaptirilir. Bunlara bir takim destekler saglanir. Biraz bunun üzerinde kafa yormak gerekiyor. Çünkü hem bireysellestirmek hem de globallestirmek gerekiyor. Samsun'un, illa çok büyük sanayi sehri olmasinin ötesinde bir yazilim kenti olmasini çok arzu ediyorum. Çünkü çok miktarda genç var. Dev fabrikalar yerine 5-6 kisinin bir araya geldigi yazilim gruplariyla büyük fabrikalarin elde ettigi gelirlerden çok daha fazla gelir elde edilebiliyor. Ayrica Samsun'a özgü Smart City ile beraber soft verinin yaninda kullanilacak hard veriden çok basit bile olsa bir entegrenin, bir yari iletken devrenin veya bir cismin Samsun markasi ile tüm dünyaya satilabilecek bir ürün elde edebilmeye yogunlasmak gerekiyor. Insallah bunlari basaririz" ifadelerini kullandi.

http://www.haberexen.com/samsun-akilli-sehir-olacak-peki-nedir-akilli-sehir-baskan-yilmaz-anlatti-882983h.htm

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..