Samsun Büyüksehir Belediyesi'nin Kirsal Kalkinma Destekleri Sürüyor

Kirsal kalkinma yatirimlarina önem veren Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Yusuf Ziya Yilmaz'in, çig sütün düzenli, kaliteli ve hijyenik ortamda toplanip sogutma tanklarinda muhafazasi amaciyla kurdurdugu entegre süt toplama merkezleri ile ilçe ekonomilerinin gelismesine büyük katki sagliyor.

Bu merkezlerin faaliyete geçirilmesi için geçen yil 450 bin TL’lik yatirim yapan Baskan Yilmaz, bu yilsonuna kadar bitirilecek yatirimlar için de 900 bin TL kaynak ayirdi.

Türkiye’nin en verimli iki tarim ovasina sahip Samsun’da Büyüksehir Belediyesi, kirsal kalkinma yatirimlarina hiz kesmeden devam ediyor. Özellikle hayvanciligin yogun olarak yapildigi ilçelerde sütün verim süresini artirici modern entegre süt toplama merkezleri, süt sagim üniteleri, sogutma tanklari yatirimlarina da agirlik veriliyor. Büyüksehir Belediyesi, hem süt üretici birliklerini hem de geçimini hayvancilikla saglayan süt üreticilerini, gida firmalarinin en büyük tedarikçisi konumuna getiriyor. 

Samsun Büyüksehir Belediyesi’nin geçen yil Kalkinma Bakanligi Dogu Karadeniz Projesi Kalkinma Idaresi Baskanligi (DOKAP) isbirligi ile baslattigi Çig Süt Toplama Alt Yapisinin Iyilestirilmesi Projesi, basariyla sürüyor. 2015-2016 yillarini içeren proje kapsaminda Samsun’a gelen DOKAP yetkilileri, geçen yil yapilan yatirimlari yerinde inceleyerek, memnuniyetlerini dile getirdi. Projenin amaci dogrultusunda sürdügü ifade eden yetkililer, 2016 yili için planlanan 6 süt toplama yatirimi ile alt yapi çalismalarinin DOKAP ve Samsun Büyüksehir Belediyesi arasinda yapilan protokol geregi yilsonuna kadar bitirilecegi bilgisini verdi.

Süt üreten 13 tane birligin bulundugu Samsun’da, olusturulan entegre süt toplama merkezlerine bugüne kadar sütün depolanmasi için Büyüksehir Belediyesi Kirsal Hizmetler Daire Baskanligi, ilçelere 300 kilogramlik 27 tane tank koyup jeneratörleri bagladi.  Jeneratörlere baglanan sogutucu tanklar, sagimdan sonra sütü süratle sogutarak, sogutmali veya izolasyonlu süt toplama tankeri gelinceye kadar,  muhafaza ediyor. Bu sekilde sogutulup muhafazaya alinan çig inek sütü, sogutma tanklarindan vakumlanarak, süt üretimi sözlesmesi çerçevesinde toplanarak, isleme tesislerine satiliyor. Böylelikle istenilen standartta elde edilen sütün daha yüksek birim fiyattan satisi saglaniyor.  Projenin en önemli özelligi ise sütün ilk üretim basamagindan itibaren hijyenik ortamda muhafaza edilmesiyle hem süt hem de tüketici sagligi korunmus oluyor. Projelerin tamamlanmasiyla alt yapi ve süt toplamada hijyen açisindan sorun kalmayacak. Geriye sadece araçlarla dolasilip süt toplama isi kalacak.

Entegre süt toplama merkezleri yatirimlari ile ilgili bilgi veren Büyüksehir Belediyesi Kirsal Hizmetler Daire Baskani Mehmet Akif Özdemir, merkez olusturulmasi ve süt sogutma tanklari için Büyüksehir Belediye Baskani Yusuf Ziya Yilmaz’in talimati ile geçen sene 450 Bin TL harcama yapildigini söyledi.  Bu yil ise 900 bin TL harcama yapilacagini ifade eden Özdemir, süt için yapilan yatirimlarin bölge hayvanciligina ve süt üreticilerine büyük fayda saglayacagini vurguladi.

Kirsal kesimde reçberlikle ugrasan çiftçi ve hayvancilarin üretim, pazarlama ve ekonomik kazanimlarini artirmak istediklerini ifade eden Büyüksehir Belediye Baskani Yusuf Ziya Yilmaz, bu kesimlerin ekonomilerinin gelismesinin ayni zamanda ilçeleri ve mahalleleri de kalkindiracagina inandiklarini kaydetti.

Bu amaçla geçen yil Samsun Aricilar Birligi’ne üye aricilara 4 bin 80 adet termotaban, 3 bin 200 ana ari ile karabugday ve ari otu tohum destegi verdiklerini hatirlatan Baskan Yilmaz, “Devletimiz, sogutulmus süte büyük önem ve destek veriyor. Büyüksehir Belediyesi olarak biz de kirsal kalkinma yatirimlarimiz kapsaminda geçen yil hayvancilikla ugrasan süt üreticilerine yönelik DOKAP isbirligi ile ortak projeyi hazirlayip hayata geçirmistik. Çig sütün düzenli ve entegre sekilde toplanmasi ve sogutucu tanklarda muhafaza edilip verimin ve kalitenin korunmasi amaciyla suan tüm ilçelerimizde alt yapilariyla birlikte süt toplama merkezleri olusturuyoruz.  Bu yatirim, sütlerin hijyenik ortamda toplanmasini ve uzun süre depolanmasini saglayacak. Ayrica vatandasin pazarlama imkani artmis olacak. Bakanligin süte verdigi destegini de artacak yatirim, ülke ekonomisine önemli katkilar yapip kalite artacak. Bu yatirim, Samsun’da ilktir.” degerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’de üretilen yaklasik 10 milyon ton çig sütün sadece yüzde 25’iinin modern sanayi kuruluslarinda hijyenik olarak süt ve süt ürünlerine dönüstürüldügünün altini çizen Baskan Yilmaz, “Geri kalani ise sagliksiz kosullarda tüketiciye sunuluyor. Bu süt de oldukça sagliksiz kosullarda üretilip toplanmakta ve sanayi tesisine neredeyse islenemeyecek düzeyde kötü kalite ile ulasmaktadir. Katilan maddelerin çogu asitligi nötralize edilmesi, sütün halk tabiri ile kesilmesini, çökmesini önlemekte ancak insan sagligini ve son ürün kalitesini de olumsuz etkiliyor.  Bunun disinda sütlerimiz antibiyotik de içermekte ve isleyici bundan yogurt yapamayip, peynire islemekte. Kötü kaliteli bir hammaddeden hiçbir surette üstün kaliteli mamul üretilemeyecegi için modern tesislerde de uluslararasi düzeyde rekabet edecek kalitede üretim mümkün olmuyor. Tüm nedenlerden dolayi biz de sütün saglikli kosullarda son tüketiciye ulastirilmasi için sagildigi andan islendigi ana kadar olan sürede ideal hijyen kurallarina uymak ve bakteri olusumunu önlemek ve kirsal ekonomiyi güçlendirmek amaciyla bu yatirimlara devam ediyoruz.” ifadelerini kullandi.

http://www.haberexen.com/samsun-buyuksehir-belediyesinin-kirsal-kalkinma-destekleri-suruyor-912942h.htm

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..