Samsun'da Aricilarin Konaklama Yerleri Belirleniyor
Il Tarim ve Orman Müdürü Nail Kirmaci, Samsun’un bitki florasini tespit ederek aricilarin floradan en üst düzeyde faydalanmalarini ve gezginci arici faaliyetlerinde yasadiklari konaklama yeri sikintisini ortadan kaldirmayi hedeflediklerini söyledi.
“Samsun Ili Bitki Florasinin Tespiti ve Ari Konaklama Noktalarinin Sayisallastirilmasi Projesi”nin anlatildigi toplanti Il Tarim ve Orman Müdürlügü toplanti salonunda gerçeklestirildi. Toplanti ile ilgili açiklamalarda bulunan Il Müdürü Nail Kirmaci, “Aricilik elde edilen ari ürünlerinin yaninda, tarimsal faaliyetler içerisinde tozlasma hizmeti ile bitkisel üretime dolayli olarak katkisi olan önemli bir yetistiricilik faaliyetidir. Yapacagimiz bu çalisma ile ilimiz bitki florasini tespit ederek aricilarimizin floradan en üst düzeyde faydalanmalarini ve gezginci arici faaliyetlerinde yasadiklari konaklama yeri sikintisini ortadan kaldirmayi hedefliyoruz. Ilimiz aricilik sektörünün önünü açan, gelismesine katki verecek bir çalisma olacaktir. Ilimizde aricilikla ugrasan bin bes yüz yetistiricinin 80 bin kovani mevcut hem arici sayimizin hem de arici basina düsen kovan sayisinin artmasini hedefliyoruz” dedi.
Hayvan Sagligi ve Yetistiriciligi Sube Müdürü Turgut Güler ise proje kapsamindaki çalismalar, Samsun ariciliginin durumu ve aricilik mevzuati ile ilgili bilgiler vererek, “Projenin amacinin ilimizde aricilik yapilacak nektar ve polenli bitki florasinda mevcut durumunun tespit edilmesi ve ari konaklama yerlerinin belirlenmesi, aricilikta konaklama sorunlarini çözmek için gerekli teknik altyapinin olusturulmasi, ülke genelinde gezginci aricilik faaliyetinde bulunan üreticilerimizin hem girdi maliyetlerinin azaltilmasi hem de daha saglikli, izlenebilir ve güvenilir ari ürünleri üretimi yapmalarinin saglanmasidir” diye konustu. 3 gün süren egitimde, Samsun Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlügü personeli Veteriner Hekimler Dr. Rahsan Akpinar ve Dr. Selma Kaya “bakteriyolojik, virolojik ve paraziter ari hastaliklari” hakkinda, Il Müdürlügü personeli Ziraat Mühendisi Dr. Ali Korkmaz ise “mevsimsel aricilik uygulamalari, ana ari kalitesi ve önemi, ari hastaliklari ve parazitleri, bal, koloni popülasyonu düzenleme, arazi kullanimi, aricilikta önemli olan bitki florasi” hakkinda bilgi verdi.