Samsun'da Çocuk Istismari Sempozyumu

Samsun’da 2 gün sürecek olan ‘Çocugun Istismari Sempozyumu ve Karadeniz Barolari Çocuk Haklari Çalistay’inin 3’üncüsü basladi. Çalistayda konusan OMÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Mehmet Kuran, “Bizde çocugun istismari dahil, diger birçok kamu vicdanini yaralayan, ama zamanla da kamu vicdaninin da dejenerasyonuna neden olan bu tür olaylari hep magazinsel yaklasimlarla izliyoruz” dedi.

 

Samsun Baro Baskanligi’nin ev sahipliginde Karadeniz Barolari Çocuk Haklari Komisyonlari’nin organize ettigi ilk gün iki oturum ve panelden, ikinci gün çalistaydan olusan ‘Çocugun Istismari Sempozyumu ve Karadeniz Barolari Çocuk Haklari Çalistayi’nin 3’üncüsü Samsun’da basladi. Samsun Adalet Sarayi Konferas salonunda baslayan çalistaya Samsun Vali Yardimcisi Sezgin Üçüncü, Bahçesehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ayse Nuhoglu, OMÜ Rektör Yardimcisi Prof.Dr. Mehmet Kuran, Çorum Baro Baskani Altan Akpinar, Sinop Baro Baskani Hicran Kandemir, Samsun Bölge Idare Mahkemesi üyeleri, hakimler, savcilar, kamu kurum il müdürleri, Karadeniz barolarinin çocuk haklari komisyon üyeleri, avukatlar ve stajyer avukatlar katildi.

 

Panel öncesi açilis konusmasini yapan Samsun Baro Baskani Kerami Gürbüz, ortak hareket edilmesi gerektigini belirterek, “Bizim bir yanlisimiz, bu ülkede ideolojinin, siyasetin, tarafligin, yandasligin hiç olmamasi gereken sahalarda bile ideolojik tavirlar, yandasliklar, siyasi yaklasimlar sergiliyoruz. Kadin cinayetlerinin, çocuk istismarlarinin, çocuk cinayetlerinin, hayvana eziyetin, toplumsal siddetin, toplumdaki antisosyal kisilik bozukluklarina sahip insan sayisinin artisina siyasetle, politikayla, yandaslikla alakasi olamaz. Bizim hem hukukçular olarak, hem objektif meselelere yaklasmaya çalisan aydin düsünceli insanlar olarak, bir eylem gerçeklestirildiginde kimin yaptigina, kimin yaptirdigina degil, ne yapildigina bakilarak tavrimizi buna göre ortaya koymamiz ve bu tavri ortaya koyarken de bütün diger anlayis, görüs ve fikirlerimizden arinmamiz gerektigini ifade etmek istiyorum. Bu bakimdan bazi eylemler oluyor. Ayni eylem filanca meslek grubundan, filanca sahislardan ise topyekun o grubu oldugu gibi mahkum ediyoruz. O meslek grubunu oldugu gibi mahkum ediyoruz. Bunlar dogru yaklasimlar degil. En azindan bu noktalarda toplumsal bir birlikteligi olusturabilmemiz, ortak akli, ortak vicdani harekete geçirerek bu meselelere ortak çözümler üretebilmemiz gerektigini düsünüyoruz” dedi.

 

Çocuk istismarinin Türkiye’nin kanayan yarasi oldugunu belirten Çorum Baro Baskani Altan Akpinar, “Her gün bu konuyla ilgili televizyonlardan haberler duyuyoruz. Çocugun ve kadinin istismari konusunda hep yasal düzenlemelerden ve cezalarin arttirilmasindan bahsediliyor ama egitimden bahsedilmiyor. Aslinda çocugun ve kadinin cinsel istismarinin engellenmesinin yolu egitimdir. Bu sadece çocuklarin degil, ailelerin, çocuklarla temas eden tüm çalisanlarin, çocuk ile ilgili bu tür seylere karar veren hakim ve savcilarin, en bastan baslayarak egitime tabi tutulmasi gerekiyor ve bunun çözülmesinin yolu da bence egitimdir. Bu konuda en çok çalisan bizleriz. Çorum’da nerede böyle bir olay olursa, direk müdahale edip, davalara taraflik ediyoruz. Bütün illerde de bunun yapildigindan da eminim” diye konustu.



Türkiye’deki önemli konulara magazinsel yaklasimlarin oldugu ve çözüm bulunmaya çalisildigini ifade eden OMÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Mehmet Kuran, “Bizde çocugun istismari dahil, diger birçok kamu vicdanini yaralayan, ama zamanla da kamu vicdaninin da dejenerasyonuna neden olan bu tür olaylari hep magazinsel yaklasimlarla izliyoruz. Bu tip olaylarin basinda haber olarak yer alinip alinmamasinda dogru karar verilmesi gerekiyor. Çünkü kamu vicdaninin olusmasi da bu tip yasanan tecrübelerle sekilleniyor. Bir süre sonra bu seylerin kabullenir hale gelmesi de dogru degil. Onun için bu tür etkinlikler son derece önemlidir” seklinde konustu.

 

Çocuklarin toplumun en degerli parçasi ve gelecegin güvencesi oldugunu ifade eden Samsun Vali Yardimcisi Sezgin Üçüncü, ise sunlari söyledi: “Bu panel, son yillarda ülkemizde sik sik meydana gelen ve artik bütün dünyada halk sagligi sorunu olarak önlenmeye çalisilan çocuk ihmali istismarina yönelik bir farkindalik olusturacagina ve ilgili tüm kurumlari özellikle çocuklari birinci koruma saglamakla yükümlü aileleri harekete geçirecegine inaniyorum. Çocuklarin kendilerini koruyan bir ortamda büyümeye haklari oldugunu unutmamaliyiz. Çocugun fiziksel ve zihinsel bakimindan saglikli, kendine güvenli bir biçimde, istismara ve ihmale ugramayacak ve diger insanlarin haklarina saygi gösterecegini ögrenebilecegi bir ortamda büyümesini saglamak biz yetiskinlerin görevi ve sorumlulugudur.”

 

Konusmalarin ardindan panelin birinci oturumu gerçeklesti. 2 gün sürecek olan panelde Gaziantep Üniversitesi Tip Fakültesi Adli Tip Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Baransel Isir, ‘Cinsel Istismara Adli Tip Yaklasimi’, Hacettepe Üniversitesi Tip Fakültesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Derman, ‘Cinsel istismarin çocuk üzerindeki etkileri ve cinsel istismar magduru çocuga yaklasim’, Bahçesehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ayse Nuhoglu ‘Çocugun cinsel istismar suçu ve bu suçun yargilanmasi’ konularinda bilgiler verdi. Panelin ikinci oturumunda ise Samsun Bölge Adliye Mahkemesi 3’üncü Ceza Dairesi Üyesi Hakim Ferruh Hasdemir ‘Çocuk istismar suçunun Türkiye’deki uygulamasi’, Sosyal Hizmetler Uzmani Zeynep Mutlu ‘Çocuk istismar suçundaki failin profili’ ve Samsun Barosu Çocuk Haklari Komisyonu Baskani Avukat Kübra Tüfek ise ‘Çocuk koruma sistemine iliskin degisiklik önerileri’ konularinda katilimcilara bilgiler verecek. Ilk günkü panellerin ardindan yarin yapilacak olan çalistay ile program sona erecek. https://www.cnnturk.com/yurttan-haberler/samsun/samsunda-cocuk-istismari-sempozyumu

 

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..