Av sezonunun açilmasina kisa bir süre kala Gida, Tarim ve Hayvancilik Samsun Il Müdürü Kadir Güven Samsun'un balikçi ve balikçi teknesi sayilari hakkinda açiklamalarda bulundu. Samsun'da 3 bin 617 ruhsatli balikçi ve 470 tane de balikçi teknesi bulundugunu belirten Gida, Tarim ve Hayvancilik Samsun Il Müdürü Kadir Güven, "Su anda bizim kayitlarimiza göre Samsun'da 470 tane balikçilik yapabilecek teknemiz var. Bunlarin büyük bir kismi, yaklasik 250 tanesi 5-8 metre araliginda olan küçük teknelerden olusuyor. Bu küçük tekneler kiyilarda avlanan küçük balikçi tekneleridir. 70 tane de 20-30 metre uzunlugunda trol dedigimiz uzun teknelerimiz var. Balikçilikta esas avciligi bu tekneler yapiyor zaten. Samsun'da su anda toplam 3 bin 617 ruhsatli balikçimiz var. Bu kisiler gerçekten balikçilikla ugrasan ve ruhsatlarini bizden alan kisilerden olusuyor. Ayrica Samsun'da bu gemilerin karaya çikacagi 5 nokta var. Denizde avcilik yapip da baliklarini birakacaklari 5 tane barinak noktasi var. Bunlar, Terme Balikçi Barinagi, Canik Balikçi Barinagi, Ondokuz Mayis Dereköy Balikçi Barinagi, Alaçam Toplu Doyuran Balikçi Barinagi, Yakakent Küplü Agzi Balikçi Barinagi diye siralaniyor. Samsun'da balikçilarin en çok çikis yaptigi noktalar ise Terme, Dereköy ve Yakakent Balikçi Barinaklari. Bu üç balik çikis noktasini, uluslararasi sularda avlanan balikçi teknelerimiz daha çok tercih ediyor" dedi.
Yasaklar konusunda çok hassa olduklarini belirten Gida, Tarim ve Hayvancilik Samsun Il Müdürü Kadir Güven, "Gida, Tarim ve Hayvancilik Samsun Il Müdürlügü olarak bizim bütün ilçelerde su ürünleri denetim elemanlarimiz var. Bu elemanlar 24 saat boyunca barinaklarda görev yapiyorlar. Karaya çikis noktalarinda denizden gelen baliklarin boy yasagina uyup uymadiklarinin denetimini yapip, sevklerini verip balik haline sevklerini sagliyorlar. Boy yasagina uymayan balikçilara cezai islem uyguluyorlar. Bu cazai islem uygulamasini Sahil Güvenlik ekipleriyle beraber uyguluyorlar. Su ürünleri yasasina göre cezalar belirtilen hususlara göre kesiliyor. Ilk seferde teknelere 1 aylik baglama cezasi veriliyor. Ayni yasagin tekrarlanmasi halinde 3 aylik tekne baglama cezasi veriliyor. 2 yil içerisinde ayni yasagi tekrar islemesi halinde ruhsat iptal cezasi veriliyor. Ruhsat iptal cezasi da balikçilar için en büyük ceza anlamina geliyor" diye konustu.
Balik av sezonun gerçek anlamda 15 Eylül tarihinde baslayacagini belirten Güven, "Balik av yasagi tam anlamiyla 15 Eylül itibariyle kalkacak. 15 Eylül tarihinden itibaren trol ile avlanma yasagi sona erecek ve bu büyük tekneler balik avlamaya baslayacak. Bizim esas balikçi teknesi diye adlandirdigimiz tekneler onlar. Asil baliklar bu teknelerin denize açilmasiyla birlikte tutuluyor. 1 Eylül itibariyle ise Palamut avi baslayacak. Çingene palamudu dedigimiz küçük palamudun avi basliyor. 1 Eylül tarihinde denize açilan 5-8 metre uzunlugundaki küçük tekneler bu palamutlari avlayacak. Ama asil av sezonu 20-30 metre uzunlugundaki dev trol teknelerinin denize açilmasi ile baslayacak" seklinde konustu.