Samsun’da “OT YEMEKLERI" Yaristi

Samsun'un yöresel otlarini ve ot yemeklerini tanitmak amaciyla Samsun Büyüksehir Belediyesi, Orta Karadeniz Kalkinma Ajansi (OKA) ve Samsun Turizmciler Dernegi'nce ortaklasa düzenlenen "Ot Yemekleri Festivali" kapsaminda bugün "Yöresel Ot Yemekleri Yarismasi" gerçeklesti.

Ot Yemekleri Festivali dün Bafra ilçesinin Sürmeli Mahallesi'nde "Yöresel Ot Toplama Yarismasi" ile basladi. Bugün Sevgi Gölü çevresinde Yöresel Ot Yemekleri Yarismasi düzenlendi. Yarismaya katilan kadinlar hem yaptiklari yemekleri sergilediler hem de jürinin begenisine sundular. 37 yarismaci kendilerine özgü yaptiklari ot yemekleri ile jürilerden tam not almaya çalisti.

Yarismanin sonuçlanmasindan önce Vali Ibrahim Sahin ve beraberindekiler festivalde bulunan sergileri gezdi. Daha sonra festival hakkinda konusan OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, "Bu yöresel zenginliklerimizin tanitilmasi en az büyük ölçekli projelerimiz kadar kiymetlidir. Yaklasik 2 gündür bu organizasyonun kamuoyu ile paylasilmasi ile çalisiyoruz" dedi.

Festivale katilanlara tesekkür eden Büyüksehir Belediyesi Baskanvekili Turan Çakir, "Buraya katilim noktasinda tarladan, bagindan, bahçesinden sebzesini toplayarak ve bunu ürün haline getirerek, bunu bugün bizim görselimize tasidiklari için her seyden önce katilimcilara tesekkür ediyoruz. Bir organizasyonu yapmak önemli ve bunun bir lokomotifi olmak da önemlidir. Ama vatandaslarin katilimi üst seviyede olmazsa bu çok da anlamli olmaz. Fakat bugün görüyoruz ki stantlarda herkes emegini ortaya koymus, kendi köyünün ve kendi ilçesinin degerlerini yemekler noktasinda belli bir noktaya getirmis. Bundan sonraki yillarda bu festivalin artarak devam etmesini temenni ediyorum" diye konustu.

Festivalin amacina ulastigini ifade eden Samsun Valisi Ibrahim Sahin, "50 sene önce 60 yas grubunu yasli grup olarak sayarlardi. Simdi dünyada saglik örgütleri 60 yasini orta yas olarak sayiyor. Insanlar beslenmesine daha çok dikkat ediyor. Saglikli yasamalar için daha titiz davraniyorlar. Bu da ister istemez insanlarin daha uzun ömürlü olmalarini sagliyor. Ancak uzun ömürlü veya saglikli olmanin en önemli sartlarindan biri de belki de organik ya da biraz dogal beslenmedir. Bunlarin basinda da ot türü yemekler geliyor. Bu festivale isim verilirken, zaman zaman biz de kendi iç bünyemizde tartistik. Kaybolmaya yüz tutan ottan yapilan yemekler basta olmak üzere otu olabildigince hayatimiza sokacagiz. Önümüzdeki dönemlerde biz olabildigince dogal ürünlere dogru dönecegiz" seklinde konustu.

Konusmalarin yarismanin sonuçlari açiklandi. Buna göre, isirgan çorbasi ile Sevim Akyüz birinci olurken, ikinciligi kircan kavurmasinda Melek Uzunoglu ile firinda çökülce yemegi ile Hayriye Çolak paylastilar. Kaziyak yemegi ile de Suna Yilmaz üçüncü oldu.

Festival kapsaminda dün ve bugün yapilan yarismalarda birincilere tencere seti, ikincilere düdüklü tencere, üçüncülere de ekmek kizartma makinesi verildi.

Festival hakkinda bilgi veren Samsun Turizmciler Dernegi Baskani Dilek Genç, "Bu festivalimizde amacimiza ulastik. Amacimiz, yöresel ot çesitleri ve yemeklerini ortaya çikarabilmekti. Bunun için de buraya birilerini, insanlari, misafirlerimizi getirebilmekti ve bunu da basardik. Eskiden çok yapilan yemekleri insanlarimiz buraya gelerek gördüler. Diger amacimiz da annelerinden, anneannelerinden damaklarinda tat olarak kalmis olan lezzetleri burada bulmakti. Biz onlari burada yasattik" ifadelerini kullandi.

http://www.haberler.com/samsun-da-ot-yemekleri-yaristi-7210458-haberi/

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..