Samsun'da Yerli Tasarim Yerli Üretim Uçak Yapimina Baslandi

Samsun'daki Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) Havacilik ve Uzay Teknolojileri Uygulama ve Arastirma Merkezi'nin (UZAYTEM) çalismalari kapsaminda, 'Dogan' adi verilen iki kisilik genel havacilik uçagi projesi çalismalari hizlandi. Tasarim çalismalari ardindan uçagin kanat bölümünün yapimi gerçeklestirildi. Proje yürütücüsü OMÜ Sivil Havacilik Yüksek Okulu Pilotaj Bölümü Ögretim Görevlisi Cevat Sunol, yerli tasarim ve yerli üretim bir uçak yapmak için çalistiklarini söyledi. 

OMÜ UZAYTEM'de Agustos 2013'de, 2 kisilik genel havacilik uçagi yapilmasi için çalisma baslatildi. Hazirlanan proje OMÜ Bilimsel Arastirma Projeleri Komisyonu'na sunularak onaylandi. Proje maliyetinin üniversite tarafindan karsilanmasinin ardindan çalismalara baslandi. Teknik arastirmalardan sonra tasarim ve eskiz çalismalarinin ardindan geçen Subat ayinda uçagin yapim çalismalarina geçildi. Uçagin kanat kisminin üretimi yapildi.

Toplam kalkis agirligi 750 kilo olacak uçaga 'Dogan' adi verildi. Uçagin menzilinin 1500 kilometre olacagi, seyir hizinin 150 knot olup, 20 bin feet yükseklige kadar çikabilecegi belirtildi. Uçaginin 180 beygir gücüne sahip motoru olacagi boyunun 7 metre, kanat uzunlugunun ise 9 metre uzunlugunda olacagi ifade edildi.

Proje yürütücüsü OMÜ Sivil Havacilik Yüksek Okulu Pilotaj Bölümü Ögretim Görevlisi Cevat Sunol, 9 kisilik bir çekirdek kadro ile çalismalari sürdürdüklerini belirterek söyle dedi:

"Kendi özgün tasarimimiz olan uçagi, tamamen kompozit malzemelerden UZAYTEM kompozit tesislerinde üretmekteyiz. Bir yandan tasarim çalismalari bir yandan da üretim çalismalari sürüyor. Uçagin en önemli parçasi olan kanatlarin üretimini tamamladik.Kanada yükleme testi yaptik. Hatta gözetmen olarak Sivil Havacilik Genel Müdürlügü sertifikasyon dairesinden de uzmanlar geldiler. Beraber bir kirilma testi yaptik. Aldigimiz sonuçlardan memnunuz. Bu test isigindaki bilgilerle biraz daha gelistirip nihai haline getirecegiz. Gövdenin tasarimi devam ediyor. Önümüzdeki yilin basinda gövdenin imalatina da baslayacagiz. 2016 yili sonuna dogru uçagimiz epey bir sekillenecek ve tamamlanmis olacak. Samsunlu sanayicilerimizi bu proje için bekliyoruz. Bu projeyi Samsun'un havacilik ve savunma olusumunun ilk projesi olarak görüyoruz. Su an uçagin prototipini yapiyoruz. Biz bu uçagi uluslar arasi düzeyde hem tasarimda hem fiyatta rekabetçi olacak sekilde üretmek için çabaliyoruz. Kendi segmentindeki uçaklardan daha iyi bir performansa sahip olacak fiyat olarak da rekabetçi olacak."

Samsun'un Ankara'dan sonra özgün uçak üreten Türkiye'deki ikinci sehir oldugunu dile getiren Sunol, Ankara ve Samsun'dan baska hiçbir kentin kendi özgün tasarim uçagini üretmedigini anlatirken, "En fazla parça imalati yapiyorlar büyük firmalara çalisiyorlar. Bu bakimdan kentimiz için büyük bir firsat. Yerli tasarim ve yerli üretim bir uçak yapiyoruz. Tasarim bize ait ve uçak UZAYTEM kompozit tesislerinde yapiliyor. Sadece motor gibi pervane gibi ana parçalari ilk uçak oldugu için distan tedarik edecegiz. Ama projenin ilerleyen asamalarinda bu parçalarin da yerlilestirilmesi için ayri projeler baslatacagiz.Türkiye bunu yapabilecek zaten çok güçlü bir alt yapiya sahip. Bu gelismelerle birlikte yüzde yüz 100 bir uçak üretecegiz" diye konustu.

http://www.haberler.com/samsun-da-yerli-tasarim-yerli-uretim-ucak-yapimina-7875135-haberi/

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..