Samsun, Mobilya Sektöründeki Eski Günlerini Ariyor

Türkiye'de 1980'li yillarda önemli mobilya üretim merkezlerinden biri olan Samsun, yeniden üretimde söz sahibi olmak istiyor.

Samsun Mobilyaci Isadamlari Dernegi (MOBID) Baskani Erkan Malkoç, AA muhabirine, kentin mobilya sektöründe önemli potansiyele sahip oldugunu söyledi.

Kentte geçmisteki mobilya üreticisi firmalarin üretim yerine tüccarligi seçmesi sonucu zamanla üretimin geriledigine dikkati çeken Malkoç, "Samsun, mobilya sektöründe Türkiye'deki 5-6 sehirden biriydi. Süreç içinde mobilya sektörünün ileri gelenleri üretimde genisleme yerine tüccarligi seçti. Bu da kentte üretimin yerine tüccarligin gelismesine neden oldu." dedi.

Türkiye'de 1990'li yillarda Kayseri ve Inegöl gibi kentlerdeki sanayi bölgelerinde yeni mobilya üreticilerinin üretime basladigini belirten Malkoç, bu gelismelerin Samsun gibi eski üretim merkezlerinin daha da küçülmesine neden oldugunu vurguladi.

Malkoç, ham madde ve pazarin, mobilya üretimi yapilan bölgelerde kümelendigine isaret ederek, söyle devam etti: "Samsun, 2016 yilinda yaptigi mobilya fuarini 1990'li yillarda çadirlarda gerçeklestirirdi. Çadircilik fuari hem üretici hem de müsteriler açisindan geçici görüldügü için ilgi görmedi. Son yillarda kentte yapilan fuarlar, uluslararasi fuar niteliginde oluyor. Fuarlara ortalama 45-50 Samsunlu firma katiliyor. Bu firmalarin tamami kentte üretim yapiyor. Bazilarinin satis magazalari da var. Kayseri, Inegöl, Istanbul ve Ankara'dan aldiklari ürünleri de satiyorlar ancak Samsun'da 1980'li yillarda çok ciddi sanayi altyapisi vardi. Bunlar küçük isletmelerdi ama adet olarak çok fazlaydi. Süreç içindeki gelismelere ayak uydurulamadi. Közlenmis olsa da kentte üreticilik altyapisi hala devam ediyor. Ciddi metrekarelerde üretim ve ihracat yapan üreticilerimiz de var ama çogu KOBI dedigimiz, özellikle 10-50 arasinda personeli bulunan firmalar. "

Birçok sektörde oldugu gibi Samsun'da da mobilya sektöründe usta-çirak iliskisinden kaynaklanan sorunlar yasandiginin altini çizen Malkoç, sunlari kaydetti: "Kesintisiz 8 yillik egitimle baslayan süreç sanayinin her alaninda usta-çirak iliskisinin kesintiye ugramasina, ara eleman sikintisi yasanmasina neden oldu. Sanat okullarinin son yillarda bu anlamda bir yol açisi var ama her sektör için kucaklayici bir durum olusmadi. Sanat okullarinda bilgisayar, elektrik elektronik gibi bölümlere ciddi siniflar açilirken mobilya, metal ve döküm gibi branslara az ya da hiç sinif açilamiyor. Sanat okulu tercih eden ailelerin ve ögrencilerin bu bölümlere de kaydirilmasi gerekli. Mobilya sektöründe çok insan istihdam ediliyor ama çirak bulmakta sikinti yasiyoruz. Mobilyanin her kademesinde ara eleman bulamiyoruz."

Samsun'un mobilya üretim pazarinda yeniden söz sahibi olmasi için firmalarla düzenli toplantilar yaptiklarini, çesitli çalismalar yürüttüklerini anlatan Malkoç, bu kapsamda bir alisveris merkezinin büyük bölümünü 20'den fazla firmanin ürünlerinin sergilendigi mobilya teshir magazasi seklinde düzenlediklerini, burada fuar gibi bir ortamda magazalarin ürünlerinin sergilendigini belirtti.

Malkoç, kentte irili ufakli 750 firma bulundugunu, bu firmalarin çogunun gelecek vaat ettigini sözlerine ekledi.

http://www.haberler.com/samsun-mobilya-sektorundeki-eski-gunlerini-ariyor-8969082-haberi/

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..