TÜYAP, Samsun Valiligi, Büyüksehir Belediyesi ile Ticaret ve Sanayi Odasi öncülügünde düzenlenen Samsun Mobilya ve Dekorasyon Fuari açildi.
Vali Ibrahim Sahin, Samsun Fuar ve Kongre Merkezi'ndeki fuarin açilisinda, mobilyacilikta iddiali bir kent olan Samsun'da mobilya fuarinin açilmasindan mutluluk duydugunu söyledi. Türkiye'nin kendi markalarini olusturmasi gerektiginin altini çizen Sahin, "Biz uluslararasi arenada kendi markalarimizi bulmakta zorlaniyorduk ama son dönemde özellikle Türk Cumhuriyetleri basta olmak üzere yeni yeni markalar görmeye basladik. Bunu bir yavrunun emeklemesi gibi düsünüyorum. Onun için biz yeni yeni markalar yaratmak zorundayiz" dedi.
Mobilya sektöründe inovatif ürünlere yönelinmesi gerektigini vurgulayan Sahin, söyle konustu: "Biraz daha endüstriyel ürünlere dogru kaymak zorundayiz. Bir cep telefonunun, bir dizüstü bilgisayarin fiyati ile 20 bin tonluk madene tekabül eden isi kiyaslamamiz zor. O zaman klasik bir mobilya yerine mutlaka kreatif birtakim ürünleri ona monte etmek zorundayiz ki mesafe alalim. Diger türlü siradan ürünler üretiriz. Çok dar çerçevede bu ürünleri pazarlamaya çalisiriz. Belki el emegi zanaatkarligin içinde gömüldügü, bir taraftan biraz endüstriyel yaninin oldugu, açildiginda farkli konseptlere ulasilabilen, farkli fonksiyonlari olan ürünleri artik insanliga sunmak durumundayiz."
TÜYAP Anadolu Fuarlari Genel Müdür Yardimcisi Cihat Alagöz ise mobilya ve sonrasinda açilacak gida fuarlarinin Samsun'da ilk kez organize edilecegini belirtti. Samsun'da hem sayi hem de çesitlilik anlaminda fuarlari artirmak istediklerini anlatan Alagöz, "Karadeniz Bölgesi'nin ticari hayatina önemli katkilari olacagina inandigimiz fuarimizda üretici firmalarimiz en yeni gruplarini sergiliyor. Türkiye'nin en eski mobilya üretim merkezlerinden biri olan Samsun'da faaliyet gösteren 750'den fazla üretici firmanin en büyükleri, fuarda adamizda yer aliyor. Hedefimiz Samsun mobilyasinin bilinirligini yükselterek pazar payini yükseltmek" dedi.
Fuar ile mobilya sektöründe Samsun markasini yukarilara yükselterek yurt içi satislarin yani sira hedef ülkelere ihracatta avantaj saglamayi istediklerini vurgulayan Alagöz, sunlari kaydetti: "Bu amaç dogrultusunda fuarimiz için TÜYAP fuarciligin 6 yurt disi ofisi ve 20'nin üzerinde yurt disi temsilcilik agiyla katilimci ve ziyaretçilerimiz için dogrudan tanitim ve pazarlama çalismalari yaptik. Fuar boyunca Gürcistan, Iran, Lübnan, Misir, Tunus, Ürdün gibi hedef ülkelerden alim heyetleri organize ettik. Samsun'u Türkiye'nin mobilya sektöründe önemli bir ticaret noktasi haline getirecek bu fuarimizda 35 binin üzerinde ziyaretçi agirlamayi hedefliyoruz. Fuarimiza ülkemizin dört bir tarafindan mobilya sektörü bayileri, perakendecileri, ithalatçilari, sektör profesyonelleri, üreticileri ve özel kamu sektörü satin alma heyetleri organizasyonlari gerçeklestirecegiz."