Samsun Büyüksehir Belediyesi tarihte uzun bir yolculuga çikmak ve Samsun'un bizimle yasayan tarihini hatirlatmak için 19 Mayis 1919 gününü “Panaroma 1919 Müzesi” ile ölümsüzlestiriyor.
Eski Yasar Dogu Spor Salonu'nun bulundugu yerde yapilan müzede isçiler hummali bir çalisma ile Kurtulus Destanimizin anlatildigi bu müzeyi Samsunlular ile bulusturmak için ter döküyor.
Spor salonunun simdi içinde ve disinda hummali bir çalisma hakim. Her kirilan tas, dikilen her demir isçiler için bir anlam, bir önem tasiyor. Çünkü emekleri sonrasinda ortaya çikacak müzenin Istiklal Mücadelesini anlatacak olmasi çalisan isçileri de heyecanlandiriyor.
Karadeniz'in ilk ve tek panorama müzesi olacak Panorama 1919 Müzesi ile ilgili olarak bilgi veren Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Yusuf Ziya Yilmaz,“Panoramik, yani sizi saginizdan, solunuzdan, üstünüzden tamamen kusatan kubbe halinde bir resim. Samsun'da açilisini yapacagimiz bu müze, üstü kapali olan tek panoramik müze olarak Karadeniz Bölgesi'nde bir ilk olma özelligi tasiyacak. O gün 1919'da Samsun'da yasanan Istiklal Mücadelesi bugün bu müzede resmediliyor. Samsunlular buraya geldiklerinde Samsun'a çikilana dek verilen mücadeleyi, vatan için ne canlarin feda edildigini, topraga dökülen kanlarin al bayragimiza nasil renk oldugunu bir film izler gibi Kurtulus coskusunu yüreklerinde hissedecekler" dedi.
Projenin yaklasik 11 milyon TL'ye mal olacagini belirten Samsun Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreter Yardimcisi Mustafa Yurt da, Istiklal Mücadelesi'nin 97. yili olan 19 Mayis 2016 yilinda Panaroma 1919 Müzesi'nin kapilarini ziyaretçilere açmayi hedeflediklerini söyledi.
Panorama 1919'da görsel objelerden ziyade teknolojik imkanlar kullanilarak dijital gösteriler yapilacagini belirten Yurt, "Bunu yaparken 44 tane projektörden yararlanilacak. Dünya'da benzeri fazla yok. Müzeyi ziyaret edenler o isiklarin altinda o gün verilen mücadeleyi ve o günkü tarihi birebir yasayacak" dedi.
Içeride anlatilanlarin bir senaryo olmayacagini ve tarihçilerden onay alinarak yansitilacagini kaydeden Yurt, "Biz insanlara bir masali ve senaryoyu sunmayacagiz. Orada aktarilanlarin tamami tarihçiler tarafindan onaylanmis olacak. Biz zaten firmaya bu isi vermeden önce orada ortaya konulacak her hikayenin tarih bilimcileri tarafindan onaylanmasi sartini getirdik. Çünkü hiçbirimiz tarihçi degiliz. Sadece kitaplardan okudugumuz kadariyla biliyoruz. Bu nedenle Atatürk'ün Samsun'a çikisini, Kurtulus mücadelesine giden süreçte nelerin yasandigini üniversitedeki tarih profösörlerimiz onayladiktan sonra müzemizde anlatilacak" diye konustu.