Samsun Valiligi'nden Kenevir Açiklamasi!

Samsun Valisi Osman Kaymak, "Samsun'da kenevir üretiminin yani sira sanayisinin de kurulmasini önemsiyoruz. Burada üretimi gerçeklestirip sanayisini baska yerde yaptirmak, isin hizmetini yapip karini baskasina yedirmektir. Keneviri hem üretecegiz hem de sanayisini kuracagiz." dedi.

 

 

Kaymak, kentteki bir restoranda Çarsamba Ticaret ve Sanayi Odasi (TSO) ile Çarsamba Ticaret Borsasi tarafindan kenevir ekimiyle ilgili düzenlenen toplantida, Samsun'un bir tarim kenti oldugunu, kenevir üretimi konusunda da önemli bir yerde bulundugunu söyledi.

 

Samsun'un tarimdan elde ettigi geliri degerlendirerek sanayilesmesini tamamlayamadigini belirten Kaymak, "Geçmiste çok iyi bir sanayi kentiyken bunu devam ettiremedi ve yürüyen akimdan nasibini alamadi ama çok da geçmis degil. Insallah ilerleyen zamanda biz de bunu gerçeklestirecegiz." diye konustu.

 

Kaymak, Samsun'dan giden akademisyenlerin de katilimiyla Cumhurbaskanligi Külliyesi'nde kenevir eylem plani hazirlandigini anlatarak, söyle devam etti: "Türkiye genelinde kenevir üretimi ve islenmesi, Sayin Cumhurbaskanimizin himayelerinde gelistirilmeye çalisiliyor. Sayin Cumhurbaskanimizin buna isaret etmesi bizim için çok önemli bir güç. Çünkü onun isaretinden sonra süreç olumlu oluyor, ilgili kanunlar çikartiliyor ama biz yereldekiler de inanip el ele verirsek çok güzel yol aliriz. Samsun'da kenevir üretiminin yani sira sanayisinin de kurulmasini önemsiyoruz. Burada üretimi gerçeklestirip sanayisini baska yerde yaptirmak, isin hizmetini yapip karini baskasina yedirmektir. Keneviri hem üretecegiz hem de sanayisini kuracagiz. Su an yeterli tohum yok ama insallah 3 yilda 200 ton tohuma ulasacagiz. Kenevir üretmek kolay, yeter ki sanayiciler bunun çalismasini yapsin."

 

Kenevirin kagidin yani sira medikalden savunma sanayisine kadar birçok alanda kullanildigini vurgulayan Kaymak, bu alanda yatirim için çalisma yapacaklarini kaydetti.

 

Müstakil Sanayici ve Isadamlari Dernegi (MÜSIAD) Milli ve Yerli Üretim Üst Kurulu Baskani Soner Mese de Türkiye'nin ithalat envanterini çikarttiklarini, en önemli sikintinin kimyada oldugunu söyledi.

 

Ithal edilen bazi ürünlerin ülkeye gelmemesi durumunda birçok is kolunda üretimin durduguna dikkati çeken Mese, "Bunlarla ilgili üretim protokolleri, teknoloji transferi yapmaya basladik. Bunlari bilen üniversitelerle çalisma yürütüyoruz. Bu ürünleri tamamen kendimiz üretmeyi amaçliyoruz. Ürünü belirleyip teknolojisini olusturuyoruz, analizlerini yapiyoruz, ne kadar zamanda üretim yapilacagini tespit ediyoruz ve üretim için sivil toplum kuruluslarina, holdinglere, borsalara üretim için vermeyi planliyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

 

Dünyada büyüyen ülkelerin üniversite, kamu ve endüstri olmak üzere üç ayak üzerinde yürüdüklerinin altini çizen Mese, söyle konustu: "Ama üniversite hep bir adim önde. Bir sey üretilecekse yönetim, üniversiteyi davet edip 6 ay süre veriyor. Böyle büyümüs bu ülkeler. MÜSIAD olarak petro-kimya sektöründe Ege Üniversitesi ile 6 Mart'ta protokol yapiyoruz. Bu protokolle Türkiye'nin kimya sektöründe üretmedigi, üretemedigi ve ürettirilmeyen birçok ürünü üretmek üzere bir anlasma yapacagiz. Teknolojinin bir kismini biz getirecegiz, bir kismini onlardan alacagiz ve beraber yapacagiz. Türkiye'nin en büyük sorunu üniversitelerin bizden bir adim önde olma zorunlulugu."

 

Çarsamba Belediye Baskani Hüseyin Dündar ise Çarsamba Ovasi ve Yesilirmak Havzasi'nin eski kayitlarda kenevir yetistirme bölgesi olarak görüldügünü anlatarak, "Burada kenevir ocaklari var. Birçok köy, kenevir yetistirilmesi sebebiyle burada olusmus. Büyüklerimiz, burada kenevir tariminin yapildigi bir kültürden geliyor. Dolayisiyla Çarsamba Ovasi'nda kenevir ekimi konusunda mesafe alabiliriz diye düsünüyorum." diye konustu. http://ekonomi.haber7.com/ekonomi/haber/2837686-samsun-valiliginden-kenevir-aciklamasi/?detay=2

 

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..