Samsun Valisi Osman Kaymak: 'Bu bir ekonomik savas'

Samsun'da 2014 yilinda üniversite, kamu, özel sektör, sivil toplum örgütlerinin ortakligi ile kurulan  Samsun Teknoloji Gelistirme Merkezi(Samsun Teknopark) tarafindan "Samsun Teknopark ve Ar-Ge Bulusmalari Fuari" açilisi Büyüksehir Belediyesi Çok Amaçli Salon'da gerçeklesti. Teknoloji, bilisim ve Ar-Ge alaninda hizmet veren firmalarin çalismalarini sergiledigi fuarin açilisina,  Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Zihni Sahin, Ondokuz Mayis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydin, Samsun Teknopark Yönetim Kurulu Baskani Prof. Dr. Mehmet Kuran, Samsun Sanayi ve Teknoloji Il Müdürü Selahattin Altunsoy, Orta Karadeniz Kalkinma Ajansi (OKA) Genel Sekreteri Mevlüt Özen, kamu kurumu temsilcileri, akademisyenler ve çok sayida ögrenci katildi. Fuarda 30 firma stant açarken, fuar 15-16 Subat tarihlerinde ziyaretçilerine açik olacak.

 

 

 

Programin açilis konusmasini yapan Samsun Teknopark Yönetim Kurulu Baskani Prof. Dr. Mehmet Kuran, Türkiye'nin muasir medeniyetler seviyesi üzerine çikmasi için çabaladiklarini ifade ederek, "Samsun sanayisine de hizmet etmeye çalisiyoruz. Faaliyete girdigimiz 2014 yilinin sonundan bugüne kadar kisa sürede basarili islere imza atmaya basladik. Kisa sürede yüzde 100 doluluk oranina ulastik. Firmalarimizin 2017'de 3.8 milyon dolar olan ihracat geliri, 2018 yilinda 8.3 milyon dolara çikti. Biz ayni zamanda girisimcilikle ilgili ekosistemin olusmasi için katkida bulunmaya çalisiyoruz. Bu konuda TÜBITAK'tan da destek aliyoruz. 2019 yili içerisinde girisimciligin önünü açacak sekilde Samsun Teknoloji ve Inovasyon Merkezi'ni faaliyete geçirecegiz. Samsun Teknopark, Türkiye'deki teknoparklar arasinda özel bir yere sahip. Bizden baska sehirle bu kadar bütünlesmis, iç içe bir teknopark yok" dedi.

 

Teknopark'in içerisinde 30'dan fazla ortagin oldugunu ifade eden OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç ise, "Teknoparkimiz, genç bir ekiple hizla basarilara kosuyor. Günümüzde teknoloji, Ar-Ge, girisimcilik, yenilikçilik gibi kelimeler sik kullanilir oldu. Bu kelimelerin sik kullanilisinin sebebi elbette ki dünyayi yönlendiren seylerin neler oldugunu görmemizden kaynaklaniyor. Bizim bunun içerisini doldurmadigimiz takdirde ülke olarak hedeflerimize ulasmamizin mümkün olmadigi çok açik bir gerçek. Teknoloji alaninda hatta ileri teknoloji alaninda çok önemli çalismalar yapmak, çok önemli ürünler gerçeklestirmek ve önemli markalar kazanmak zorunda oldugumuz gerçegini görerek bu yönde çok çalismamiz gerekiyor. Ben çalismalarimizin olumlu sonuç vereceginden ümitliyim” diye konustu.

  

 

 

 

 

Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Zihni Sahin de dünyada milletlerarasi yarista ekonominin en önemli yerde oldugunu ifade ederek, "Teknolojik gelismelerin de ekonomiyi çok etkiledigini hepimiz biliyoruz. Bu yarista geri kalamamak adina, Ar-Ge çalismalarina destek veriyoruz. Biz ayni zamanda terörle de mücadele eden bir ülkeyiz. Bu mücadelede de son dönemde silah sanayisindeki gelismeler çok etkili oldu. Kendi yaptigimiz silahlarla çok az hatta hiç zayiat vermeden basarili oldugumuzu görüyoruz. Bir de isin diger tarafindan baktigimizda, üretimi kendimiz yaptigimizda istihdama da ciddi katki saglamis oluyoruz. Daha önce Teknopark'i ziyaret ettim. Samsun'da böyle bir Teknopark’in olmasi, Ar-Ge’ye bu kadar önem verilmesi bize de güzel bir enerji ve moral verdi” ifadelerini kullandi.

 

 

 

 

Samsun'daki bilimsel Ar-Ge çalismalarinin, Samsun'un ve Türkiye'nin kalkinmasina katki saglamasi için çalistiklarini söyleyen Vali Osman Kaymak ise, "Teknopark'in bu konudaki çalismalari bizi son derece mutlu ediyor. Tonlarca bugday, un ihracati yapmaktansa 3-4 bilgisayar ihracat ederek kamyonlarca bugdaydan daha çok para kazanilir. Bu cümle 20 sene önce de söyleniyordu ve aslinda Ar-Ge'nin de önemini anlatiyordu. Artik Türk gençleri bunu çok iyi görüyor. Biz dünyayla yarismak zorundayiz. Tunceli'de valilik görevim süresince yerli ve milli silahlarin kullanimindaki faydayi gördüm. Aslinda sunu söylüyorum, savas devam ediyor. Siz de laboratuvarinizda, is yerinizde üretim yaparken savasiyorsunuz. Bu ekonomik bir savas. Atatürk'ün dedigi gibi 'Gerçek bagimsizlik, ekonomik bagimsizligin elde edilmesiyle mümkündür.' Ekonomik yönden güçlü olmadigimiz müddetçe her zaman bizden güçlü olan ülkelerin yönlendirmesine muhtaç oluruz. O yüzden bu çalismalari önemsiyoruz. Hükümetimiz de Ar-Ge çalismalarina son derece destek veriyor. Ilimizde Ar-Ge'si olan kurum sayisi az. Hep söylüyoruz, Samsun ihracat ve sanayilesme yönüyle tam istedigimiz düzeyde degil. Ama Samsun'un çok güzel potansiyelleri var. Spor, tarim, saglik gibi alt yapilarimiz var ama en önemli potansiyelimiz yetismis insan gücümüz. Beseri sermayemiz son derece iyi. Insan gücümüz Samsun'a ve Türkiye'ye büyük katki yapacak" diye konustu.

 

 

 

Türk sanayisinin yerli sermayeli öncü kurulusu BORSAN bünyesinde hayata geçen Ar-Ge Merkezi de fuarda yerini aldi. Standi ziyaret eden Vali Kaymak ve protokol üyeleri, BORSAN Ar-Ge ile ilgili bilgi aldi. http://www.habergazetesi.com.tr/haber/5446896/samsun-valisi-osman-kaymak-bu-bir-ekonomik-savas

 

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..