Samsun'daki çeltik üreticileri, bu yil üründen elde edilen verim ve fiyati bakimindan bereketli bir sezon geçiriyor.
Samsun'un Bafra, 19 Mayis, Alaçam, Yakakent, Terme, Çarsamba ve Tekkeköy ilçelerinde çiftçilerin çeltik yetistirmek için yaptigi zahmetli çalisma, mayis ayinda tarlalara su salinmasiyla basliyor. Tarlalari özel mekanik sistemlerle düzelttikten sonra kesan adini verdikleri büyük kare seklinde alanlar hazirlayan çiftçiler, daha sonra bu alanlarda su tutulmasini sagliyor. Su salimiyla tarla bataklik haline gelince de çeltik tohumunun ekimi yapiliyor.
Su içinde çimlenebilen ve bataklik haline gelen alanlarda yetisen tek tahil bitkisi olan çeltik hasadina Samsun’un 19 Mayis ve Bafra ilçelerinde baslanildi.
Samsun Ziraat Odasi Baskani Hasan Tütüncü, AA muhabirine, il genelinde yaklasik 156 bin 297 dekar alanda çeltik üretimi yapildigini, bu yil 150 bin tonun üzerinde rekolte beklediklerini anlatti. Bu yil çeltik üretimi için mevsim sartlarinin uygun gitmesi sayesinde randimanda geçen yillara göre artis oldugunun altini çizen Tütüncü, "Geçen yila oranla rekoltede yüzde 15 ila 20 arasinda artis var. Insallah bu yil üreticimizin yüzü gülecek." dedi.
Çeltik hasadina katilan 19 Mayis Kaymakami Yavuz Güner de ilçe için çeltik üretiminin çok önemli oldugunu söyledi. Ilçede çeltik üreticileri için komisyon kurduklarini, sorunlarinin çözümü için çalistiklarini belirten Güner, "Bu yil mevsim sartlarimizin uygun gitmesi verimi artirdigi gibi üreticilerimizin de yüzünü güldürdü. Bu yil çeltik üretimi açisindan verimli bir yil oldu. Çiftçilerimizi kutluyorum ve hayirli olmasini diliyorum." diye konustu.
19 Mayis Belediye Baskani Osman Topaloglu ise ilçede her türlü tarimsal üretimin gelistirilmesi için çalistiklarini dile getirdi. Ilçede bu yil 6 bin ton çeltik üretimi yapildigina isaret eden Topaloglu, "Bu yil hasat verimli geçti. Çeltigin kilogrami 3,5 liradan satiliyor. Bu yil ilçemize sadece çeltik üretiminden 20 milyon lira girdi saglanacak" ifadelerini kullandi.
19 Mayis Ziraat Odasi Baskani Bayram Konus da çeltik üretiminde bu yil verimin çok iyi oldugunu belirterek, "Son yillarin en bereketli hasadini yasiyoruz. Gelecek yilin daha da verimli ve güzel olacagini tahmin ediyoruz." dedi.
Çeltik üreticisi Yahya Temiz ise çeltigin biçerdöverlerle hasat edildigini, daha sonra kurutularak pirinç fabrikalarina satildigini ifade ederek, söyle konustu: "Bakimli bir tarladan dönümden 800 ila 900 kilogram arasinda ürün alinir. Son yillarin en iyi hasadini yasiyoruz. Geçen yil hem fiyat hem de üretim kalitesi düsüktü. Geçen yilki zararimizi bu yil karsilayacagiz ancak mazot, ilaç ve gübre fiyatlarinin pahali olmasi bizi biraz yordu. Yine de sezondan umutluyuz." http://www.milliyet.com.tr/samsunlu-ciftci-celtik-uretiminden-memnun-samsun-yerelhaber-3048876/
E - Posta Listemize Katılın !
Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..