Sebze ve Meyve Ticaretinde Karekodlu Ürün Künyesi Dönemi Basladi
Sebze ve meyvelerde karekodlu ürün künyesi dönemi basladi. Uygulama ile tüketiciler tükettikleri meyve sebzelerin nerede kimler tarafindan üretildigi bilgilerini, üretimde kullanilan kimyasallara iliskin ayrintilari ögrenebilecek ve ürünlerin fiyatlarinda da seffaflik saglanacak.
Gümrük ve Ticaret Bakanliginin Sebze ve meyvede ürün künyelerine yönelik tebliginin Resmi Gazete'de yayimlandigini belirten Ticaret Il Müdürü Kasim Karaca, sebze ve meyvelerin artik ürün künyesi ile satisa sunulacagini açikladi. Sebze ve meyvelerin toptan ve perakende ticaretinde kullanilacak künyelerde ürünün miktari, nereden geldigi, üretici bilgileri ve üretim tarihinin de aralarinda yer aldigi bazi bilgiler yer alacak.
Sistemin Gümrük ve Ticaret Bakanliginin tarim ürünleri ticaretinin düzenlemesi ve kayit disi ekonomiyle mücadele kapsaminda, sebze ve meyve piyasasinin elektronik ortamda izlenebilmesini saglayan önemli faaliyetlerinden biri oldugunun altini Çizen Karaca, "Bu Sistemle sebze ve meyvelerin üretim yerinden tüketim noktalarina kadarki tüm asamalarinin takibi amaçlanmis, Sistem üzerinden üretilen ürün künyeleri vasitasiyla tüketicilerin tükettigi sebze ve meyvelerle ilgili bilgilere ulasabilmesi saglanmistir" dedi.
Kullanilmakta olan ürün künyelerinde tek düzenin saglanmasi ve bu künyelerin kullanim usul ve esaslarinin düzenlenmesine iliskin çalismalarin tamamlandigini belirten Karaca, "Ürün künyelerine yönelik Tebligimiz 21/09/2016 tarihli ve 29834 sayili Resmi Gazetede yayimlanarak yürürlüge girmistir.
Mallarin perakende satisa sunuldugu tüm noktalarda yer alacak bu künyeler, sebze ve meyveler için adeta bir kimlik vazifesi görecektir. Tüketicilerimiz tükettikleri sebze ve meyvelerin nerede ve kimler tarafindan üretildigi ile birlikte üretimde kullanilan kimyasallara iliskin bilgileri de bu künyelerden ögrenebilecektir. Artik kare kodlu ürün künyeleri kullanilacaktir. Böylelikle sebze ve meyvelere yönelik bahsi geçen tüm bilgilere daha hizli ve kolay erisilebilecektir" diye konustu.
Karaca, ürün künyelerine iliskin en önemli yeniligin künyelerde artik malin alis fiyatina da yer verilecegi olmasina dikkati çekerek, sunlari söyledi: "Yapmis oldugumuz çalismalar özellikle Hal Kayit Sistemi üzerinden elde edilen veriler göstermektedir ki üretici satis fiyatlari ile perakende satis fiyatlari arasinda olusan farkin önemli bir kismi perakende satis asamasinda meydana gelmektedir. Nitekim kamuoyunda “Hal Yasasi” olarak bilinen yasal düzenlemenin sebze ve meyvelerin toptan fiyatlarini önemli oranda düsürdügü, ancak bu düsüsün perakende fiyatlarina yeterince yansimadigi ve dolayisiyla perakende fiyatlarda anlamli bir degisime yol açmadigina iliskin genel bir kanaat olusmustur. Bu nedenle, sebze ve meyvelerin fiyat olusumunda seffafligin saglanmasi amaciyla perakendeciler tarafindan sunulmasi zorunlu olan ürün künyelerinde, ürünün alim fiyatinin da yer almasini zorunlu hale getirdik"
Künye numaralarinin www.hal.gov.tr web adresinden sorgulanmasiyla sebze ve meyvelerin kaç asamadan geçtigi ve her asamada olusan fiyat bilgilerine de ulasilabilmesinin mümkün olacagini ifade eden Karaca, "Böylelikle tüketicilerimiz satin aldiklari sebze ve meyvenin saticilar tarafindan ne kadara alindigini bilebilecektir. Bu sekilde olusturulacak bir kamuoyu üzerinden perakende satis fiyatlarindaki artisin izlenebilecegini ve hatta belirli bir oranda kontrol altina alinabilecegi degerlendirilmektedir" dedi.
Karaca, üreticilerden tüketicilere ulasincaya kadar olusan tedarik zincirinin kisaltilmasi suretiyle tüketicilerin daha uygun fiyatli mal temin edebilmesini saglamanin temel hedeflerden biri oldugunu aktararak, söyle devam etti: "Bu çerçevede, üreticiler ve üretici örgütlerinin sektörde etkin bir sekilde yer alabilmesi, üretici örgütlerimizin piyasadaki etkinliklerinin artirilmasi amaciyla vergi avantajlari da dahil olmak üzere bir takim tesvik mekanizmalarinin olusturulmasi yönündeki çalismalarimiz devam etmektedir."