Erbaa ilçesinde üretilen ve sofralarin vazgeçilmez lezzetleri arasinda yer alan Tokat asma yapraginin hasadina basladi. Ilçeye bagli 20 köyde üretilen yapragin hasadi köylüler tarafindan yapiliyor. Toplanan yapraklar önce varillere konuluyor. Daha sonra yapraklar büyük posetlere tuzla basilarak salamura olmasi için yaklasik 25 gün bekletiliyor. Bekletilen yapraklar 25 gün sonra isletmelerde paketlenerek satisa sunuluyor.
Asma yapragi üreticisi Mustafa Karagöl, AA muhabirine yaptigi açiklamada, 40 yildir yaprak üretimi yaptiklarini söyledi. Erbaa'nin birçok köyünde yaprak üretiminin yapildigini anlatan Karagöl, "Köylerimizin birinci geçim kaynagi yaprak. Köylülerimiz bazilari 10 dönümlük alanda üretim yapiyorlar. Bazilari ise 20 dönümlük alanda üretim yapiyorlar. Biz yapragin dönümünde 20 bin lira kazaniyoruz" dedi. Bagciligin tarimda en kolay islerinden birisi oldugunu dile getiren Karagöl, sunlari kaydetti: "Aksama kadar sicakta çalismiyorsun. Sabah 5'te giriyorsun. Saat 1 de birakip gidiyorsun. Bu sene soguklar etkiledi. Bazi baglarimizda yanma var. Yaprak ve üzümde noksanlik var ama yine de memlekette bagcilik her sene artiyor. Temmuz ayinin sonuna kadar yaprak hasadimiz devam ediyor.Erbaa'nin yapragi daha lezzetli, daha tali, daha aromali. Yapragimizin tüketimi daha rahat."
Ilçede ürettikleri yapragin tescili için çalismalarin sürdügünü aktaran Karagöl, "Yapragimiza tescil alinmasi bizim için kolaylik olacak. Istanbul'da Manisa ve Ege yöresinin yapraklarini Tokat yapragi diye satiyorlar. Yapragin patentli olursa saha iyi olacak" dedi.
Erbaa Ziraat Odasi Baskani Arif Yilmaz Köksal da Tokat yapraginin tesillenmesi için gerekli basvuruyu Türk Standartlari Enstitüsü'ne yaptiklarini belirtti.Köksal, "En kisa sürede sonuçlanmasini bekliyoruz. Birçok yerde Tokat yapragi olmayan yapraklar Tokat yapragi diye satiliyor. Patent alinsa bu suistimallerin önüne geçilir" diye konustu. Yaprak toplayan köylülerden Asiye Aslan ise sabah 5'te çiktiklari hasadi öglen bire kadar sürdürdüklerini belirtti. Bu saatten sonra sicak oldugu için hasat yapmadiklarini anlatan Aslan, "Günlük 750 kilo ve 1 ton arasi yaprak toplaniyor. Toplayan kisiye göre bu rakam da degisiyor" ifadelerini kullandi.