Büyük sehirlerde kentlesme süreci ile birlikte yasam alanlari daralan sahipsiz sokak hayvanlarinin refahinin ve saglik sorunlarinin görüsüldügü "3. Sokak Hayvanlari Refahi Kongresi" Samsun'da basladi.
Sokak hayvanlarinin sorunlarinin çözüme kavusturulmasi için Türkiye'de 3 yildir düzenlenen "Sokak Hayvanlari Refahi Kongresi"ne bu yil Samsun ev sahipligi yapti.
Bir otelde düzenlenen kongrede konusan Büyüksehir Belediye Baskani Zihni Sahin, belediye olarak her zaman sokak hayvanlarinin refahini düsündüklerini söyledi.
Hayvan haklari konusunda çok büyük isler yaptiklarini belirten Sahin, "Özellikle sokak hayvanlarinin haklarinin korunmasi konusunda büyük bir hassasiyet gösteriyoruz. 2005 yilindan 2018 yili ekim ayina kadar 45 bin 495 sokak hayvanini, barinagimizda agirladik. 44 bin 872 hayvani bu zamana kadar kisirlastirdik. Küpe ve çip takilan hayvan sayisi da 31 bin 968'dir. Ayrica 45 bin 323 hayvana kuduz asisi yaptik." dedi.
Yarali sokak hayvanlarina ilk müdahalenin yapilabilmesi için 2012 yilinda hayvan ambulansi uygulamasini baslattiklarini vurgulayan Sahin, hayvan ambulansi ile 6 yil içinde çesitli kazalara karisan ve yaralanan 3 bin 901 hayvana ilk yardim yaptiklarini kaydetti.
Sahin, 3 bin 267 sokak hayvanini da sahiplendirip yeni yuvalarina kavusturduklarini belirterek, Büyüksehir Belediyesi Hayvan Mezarligina ise 271 hayvanin defnini sagladiklarini ifade etti.
Türk Veteriner Hekimler Birligi Merkez Konseyi Üyesi Mustafa Uludag ise sözde hayvan haklari savunucularinin isinin, medyada yer almak ve ekonomik rant saglamak oldugunu ileri sürdü.
Hayvanseverlerin, veteriner hekimlerle ugrasmamasi gerektigini vurgulayan Uludag, söyle devam etti: "Çünkü veteriner hekim kadar hayvan sevemezsiniz. Veteriner hekim zaten hayvan sevmese veteriner hekim olmazdi. Bu konuda bir de hiçbir yasal düzenleme yok. Bunlarin hiçbir yasal yetkileri de yok. Bir veteriner hekimi ya da bir belediye çalisanini köseye sikistirip, onlara hesap sorma ya da ameliyathaneyi basma gibi yasal zeminde bir yetkisi yok. Bunlar bir takim grup olusturmuslar, sadece bagirmakla, çigirtkanlikla ve zorbalikla istediklerini yaptirmak istiyorlar. Insallah bunlarla ilgili bir yasal düzenleme yapilir. Hayvanseverlik faaliyetleri gerçekten hayvanlar için yapilmalidir. Insanlarin kendine çikar elde etmek için yapilmamalidir."
Kongrede, Ondokuz Mayis Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Metin Çenesiz, Samsun-Sinop Veteriner Hekimler Odasi Baskani Habip Muruz, Doga Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürü Hasan Terzioglu da birer konusma yapti. Kongre, 13 Ekim'de sona erecek. https://www.haberler.com/sokak-hayvanlari-refahi-kongresi-11326267-haberi/
E - Posta Listemize Katılın !
Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..