Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Yusuf Ziya Yilmaz ile TÜBITAK Baskani Yücel Altunbasak arasinda Ankara’da imzalanan protokol ile Samsun Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin kurulmasi için son asama da tamamlandi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi'nin bir süre önce baslattigi “Bilim Merkezleri Projesi” kapsaminda bir süre önce Samsun’a gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanligi Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Kurumu (TÜBITAK) uzman heyeti, Baskan Yilmaz'i ziyaret etmis ve Yilmaz’a bilgi vermislerdi.
TÜBITAK öncülügünde sürdürülen projeye iliskin bakanlik, 1 milyar dolar bütçe ayirmis ve 16 büyüksehir belediyesine destek programi proje çagrisi yapmisti. Sanayi ve Teknoloji Bakanligi'nin proje davetini kabul eden ilk 7 büyüksehir belediyesinden birisi de Samsun Büyüksehir Belediyesi olmustu.
Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Yusuf Ziya Yilmaz'in büyük önem verdigi Samsun Bilim ve Teknoloji Merkezi Projesi ile ilgili olarak TÜBITAK’la yapilmasi gereken protokolün imzalari Ankara’da TÜBITAK merkez binasinda TÜBITAK Baskani Yücel Altunbasak ile Baskan Yilmaz arasinda atildi. Imza törenine Samsun Büyüksehir Belediyesi Meclis Baskan Vekili Turan Çakir, TÜBITAK Bilim ve Toplum Daire Baskani Ahmet Uludag ile Bilim ve Toplum Programlari Müdürü Osman Topaç da katildilar.
Projeye TÜBITAK olarak 19 milyon TL destek vereceklerini söyleyen TÜBITAK Baskani Altunbasak, projenin ve imzalanan protokolün herkes için hayirli olmasini dileyerek, projenin her yastan, farkli birikime sahip insanlari bilimle bulusturup, bilim ve teknolojiyi toplum için anlasilir ve ulasilir bir hale getirecegini söyledi.
Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Yusuf Ziya Yilmaz ise hayata geçirecekleri proje ile bilim ve teknoloji alanlarinda farkindalik olusturmak ve böylece çocuklarin ve gençlerin enerjilerini bu yönde kullanmalarini saglamak istediklerini ifade ederek, ''Bilimi seven bir gençlik yetistirmek istiyoruz. Çocuklarin kötü çevre ve aliskanliklara bulasmamalari için ilgilerini bilim ve teknolojiye çekecegiz. Bu baglamda projeye büyük önem veriyoruz. Bu proje ile onlarin görme, isitme ve dokunma duyularina dogrudan hitap etmek sureti ile toplum yasaminda daha basarili ve bilgili bireyler haline gelmelerine yardimci olmak istiyoruz. Yeni yetisen genç nesle bilimi sevdirmek ve bilimi kolayca anlamalarini saglamaya yönelik görsel ve deneysel sunumlar hazirlamayi, ilkögretimden baslayarak toplumun her katmaninda bilimsel yaklasim ve arastirma, üreticilik ve analiz yetenegini özendirmeyi, toplumda bilimsel farkindalik düzeyini artirarak, toplumun bilimsel ve teknolojik konulara olan ilgisini yükseltmeyi, bilim ve teknolojinin gündelik yasamda kullanim alanlarini göstermeyi, öncelikle kent halki ve ögrenciler için hizmet verecek olan kurumun, giderek bölgesel bir özellik kazanarak, çevre illere de hizmet verecek bir çesit ‘bilim turizmi’ olusumunu saglamayi ve çocuklar ve toplum ile bilim adamlari arasinda tüm taraflarin faydalanabildigi bir ara yüz olusturmayi amaçliyoruz" diye konustu.