Tokat Il Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu Toplantisi Valilik Toplanti Salonunda yapildi.
Toplantida Samsun 7. Bölge Müdürlügü Havza Yönetimi basmühendisi Murat Saraç teblig tanitimi, Tokat Il Su Yönetimi Koordinasyon Kurulunun olusturulmasi, Tokat ilinin Havza Yönetiminde Eylem Planlari Bazinda Takipleri ve yazismalarla ilgili sunum yapti. DSI 7. Bölge Müdür Yardimcisi Gökhan Haciömeroglu ise yaptigi konusmada en son tebligle beraber havza yönetiminin isleyisinde bir takim degisikler oldugunu belirtti. Haciömeroglu, toplantiya katki verenlere tesekkür etti.
Toplantinin sonunda degerlendirme konusmasi yapan Vali Cevdet Can ise su yönetiminin önemli bir konu oldugunu söyledi. Önemli bir konu oldugu için de yeni bir yönetim anlayisina gidildigini ifade eden Vali Cevdet Can, “ Dünyada bununla ilgili su zirveleri, iklim zirveleri konusuluyor. En çok konusulan konular kuraklik, küresel isinma meselesi. En son Paris’te konusuldu. Oradaki iklim konusunda 2060 yilinda Türkiye’de çöllesmenin beklendigi belirtildi. Çöllesme tehlikesi ile karsi karsiya oldugumuz Dünya Iklim Kongresi raporlarina geçti” dedi. Yesilirmak ve Kelkit Havzalarinin kurakliga en dayanikli su olarak degerlendirilse bile kaynaklarin kesilebilecegini hatirlatan Vali Cevdet Can, o nedenle bunun iyi yönetilmesi gerektigine vurgu yapti.
Herkesin bu konuda gereken hassasiyeti göstermesi gerektigini ifade eden Vali Cevdet Can, sunlari kaydetti. “Su konusu çok önemli. Hayat su ile basliyor ve su ile devam ediyor. Bölgemizin de kalkinmasinin temelinde su yatiyor. Bizim en çok övündügümüz konulardan bir tanesi Orman ve Su Isleri Bakanliginda en çok su ile alakali yatirimlari alan illerin basinda geliyor Tokat. Dolayisiyla bu topraklarin da kalkinmaya, gelismeye ihtiyaci var. Ancak bunu iyi kullanmak sartiyla. Kavgalar da su ile baslar. Dünyanin temelinde enerji kaynaklari görülürse de bu enerji kaynaklarinin basinda da su geliyor. Iste bu bakimdan bunun iyi yönetilmesi için bu anlayisi iyi olusturmus Bakanligimiz. Iyi bir sistem kurulmus. Bu sistemin tepeden baslayip, tabana kadar iyi organizesini yapmamiz lazim. “Bir takim kurullar, komisyonlar kuruldu, konusuldu arkasindan bir sey gelmedi” gibi sözler sarf edilir. Bu böyle olmayacak. Devlet Su Islerinin el attigi ve Sayin Bakanimiz Veysel Eroglu’nun üzerinde hassasiyetle durdugu bir konu hiçbir zaman insanlari gevsettirmez. Çünkü Sayin Bakanimizin formüle ettigi bir yönetim anlayisi var. Bizim tahayyülümüz topraklarimizi kalkindirmak. Onun için mübarek ve bereketli diyoruz topraklarimiza. Topraklari mübarek ve bereketli yapan öncelikle sudur. Onun iyi kullanilmasi da saglayan insandir. O yüzden amacimizi tekemmül ettirerek en iyi sekilde kullanmak. Hes’lerde toplantimiza mutlaka çagrilacak. Onlarin da aralarinda bir platform olusturarak katilmalari lazim.
Her zaman söylüyoruz topragini, suyunu, insanini kullanamayan bir ülke kalkinamaz. Dolayisiyla biz de buralarin topragini, suyunu, insanini kullanacagiz. Bunun içinde iyi bir planlama yapilmasi gerekiyor. Fikir üretmekte, alt baslik olusturmakta, eylem plani yapmakta özgürsünüz. Klasik yönetim anlayisindan çikacagiz. Yaptigimiz her seyi irdeleyecegiz, analiz edecegiz, analitik düsünecegiz. Dolayisiyla en mükemmele ulasacagiz. Bu su yönetiminin 2060’lara varan bir süre içerisinde herkes kendi bölgesinde kuraklikla karsi karsiya kalmamak için, suyunu kirletmemesi ve daha verimli kullanmasi için zaten hükümet seviyesinde Sayin Basbakanimizin açiklamis oldugu 25 maddelik eylem plani da bununla alakalidir. Vahsi sulamadan vazgeçilecek. Kapali sisteme geçilecek. Su iktisatli kullanilacak. Ayni seyler bizim için de geçerli. Iyi bir su havzasinda yasiyoruz diye “Kirk dönüm bostan, yan gel yat Osman” yapmayacagi. “Bu kadar suyumuz var. Bize bir sey olmaz” demeyecegiz. Bunun yönetimini iyi yapacagiz. Bu konuya ilginizi, alakanizi, sevdanizi, askinizi mutlaka mühür olarak basin.”
Toplanti sonunda ikinci toplantinin tarihi Subat ayinin üçüncü çarsambasi olarak belirlendi. Toplantinin ardindan toplantiya katilanlar hatiri fotograf çektirdi.