Süreyyabey Baraji’ndan Sulanacak Yerler Için Ihale
Tokat, Amasya ve Çorum illerinde toplam 653 bin 230 dekar tarim alaninin sulanabilecegi barajdan üretilecek yilda 50 milyon kilowat saat elektrik enerjisi ile ilgili ihale süreci devam ediyor. Süreyyabey Baraji'ndaki su ile sulanmasi planlanan tarim alanlarina yönelik projenin ihalesi tamamlandi.
Çekerek ilçesinde, 2011 yilinda tamamlanip su tutulmaya baslanan Süreyyabey Baraji'nda biriken su ile sulanmasi planlanan tarim alanlarina yönelik 'Sulama Projesi' ihalesi süreci tamamlandi. Tamamen hizmete sunuldugunda Yozgat ile birlikte Tokat, Amasya ve Çorum illerinde toplam 653 bin 230 dekar tarim alaninin sulanabilecegi barajdan üretilecek yilda 50 milyon kilowat saat elektrik enerjisi ile ilgili ihale süreci ise devam ediyor.
DSI 7. Bölge Müdür Yardimcisi Gökhan Haciömeroglu, Asagi Çekerek Projesi içerisinde yer alan Yozgat’in Çekerek, Tokat’in Zile, Resadiye ve Masah ovalarinin sulanmasina yönelik projenin yatirim programinda oldugunu söyledi. Haciömeroglu, 5 milyon lira kesif ve 500 bin lira nakit bedelle yer alan projeyle ilgili Ocak ayinda çikilan ihalenin sonuçlanip, yüklenici firmaya yer tesliminin yapildigini bildirdi. Projenin 680 günlük bir sürede tamamlanip, 19 Mayis 2016 tarihinde bitmesinin hedeflendigini kaydeden Haciömeroglu, ''Bunun disinda Çekerek Baraji'nin hemen yani basinda yapilmasi planlanan 14.4 megawatt kurulu gücündeki santralle ilgili girisimci firmalardan teklifler alindi. 12 firma basvurdu, bu firmalarin vermis oldugu teklifler degerlendiriliyor, Eylül ayi içerisinde de sonuçlanmasi öngörülüyor.'' dedi.
Çekerek Irmagi üzerinde kurulu Süreyyabey Baraji'nda biriken sudan yararlanilarak, tarim alanlari sulanip, daha fazla ve kaliteli verim alinmasina katki saglanacak. Sulamaya yönelik ilk etap projenin hayata geçirilmesine yönelik çalismalar devam ederken, toplamda sulanmasi planlanan 653 bin 230 hektar alana yönelik sulama projelerinin hazirliklari devam ediyor. 525 milyon liraya mal 102,5 metre yükseklikte ve gövdesi kil çekirdekli kaya dolgu olarak insa edilen barajda biriken su Çekerek, Zile, Resadiye, Masah, Merzifon ve Geldingen ovalarini besleyecek. Baraj ile tarim arazilerinin sulamasi ve hidroelektrik enerji üretimi yaninda mansabindaki muhtemel taskinlar da kontrol altina alinacak.