Tarihi Baraj Ile Romalilarin Insaat Teknikleri Belirlenecek

Hitit Üniversitesince, Çorum'un Alaca ilçesinde bulunan Örükaya Baraji ve Höyügü'nün turizme kazandirilmasi için yürütülen çalismalara, Ece Holding sponsor oldu.

 

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, üniversite ile Ece Holding arasinda sponsorluk protokolü imzalanmasi dolayisiyla höyükte düzenlenen törende, Çorum'un birçok medeniyete ev sahipligi yaptigina dikkati çekti.

 

Çorum'un çok zengin bir geçmise sahip oldugunu vurgulayan Alkan, "Bu zengin geçmisi ortaya çikarmak ve gelecege isik tutmak, üniversite olarak en büyük arzumuz. Hitit Üniversitesi olarak Hititliler, Romalilar ve Osmanli dönemlerini arastirmak, o dönemdeki eserleri ortaya çikarmak için çalisiyoruz." dedi.

 

Bu medeniyetlerle ilgili eksik bilgileri kazi çalismalari ve arastirmalarla tamamlamak istediklerini dile getiren Alkan, "Bunu yaparken kamu kaynaklarinin yeterli olmadigi durumlarda kentimizin dinamiklerinden destek istiyoruz. Kazi çalismalarina sponsor olan firmamiza tesekkür ediyorum." ifadesini kullandi.

 

Kazi Baskani ve Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Dr. Ögr. Üyesi Emine Sökmen de Örükaya'da MS 2'nci yüzyila denk gelen bir baraj yapisini açiga çikarmaya çalistiklarini söyledi.

 

Örükaya'daki 2 bin yillik barajin, Roma Imparatorlugu'nun Anadolu'da insa ettigi 4 barajdan biri olduguna isaret eden Sökmen, "Ayni zamanda kazi çalismasi yapilan Türkiye'nin tek Roma baraji. Kazi çalismalarindaki hedefimiz Roma'nin insaat teknikleri hakkinda bilgi sahibi olmak, imparatorlugun o dönemde su yönetimininde ortaya koydugu politikalari ortaya koymaktir. Suyun kullanildigi yerlesim yerini tespit etmek ve o dönemdeki tarimsal potansiyeli ortaya çikarmak da hedeflerimiz arasinda." diye konustu.

 

Kazilara geçen yil basladiklarini belirten Sökmen, "Kazi çalismalari ile barajin teknik yapimi konusunda bilgi elde ettik ancak daha fazlasini ortaya çikarmak istiyoruz. Baraj, teknik açidan degerlendirdigimizde 17 metre yüksekliginde, 50 metre genisliginde bir set duvarina sahip ve 5 metre kalinligindadir. Romali mimar ve mühendisler, topografik kosullarin gereklerine uygun bir tasarim gelistirerek baraj insasini saglamis. Bu barajin benzer örneklerini Roma Imparatorlugu'nun egemen oldugu Avrupa ülkelerinde de görüyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

 

Sökmen, Çorum'un Hititliler ile anilan bir yer oldugunu ancak kentin bu barajla Roma döneminde de kullanilan önemli merkezler arasinda bulundugunun ortaya çiktigini kaydetti.

 

Kazi çalismalarina sponsor olan Ece Holding Yönetim Kurulu Baskani Erdem Çenesiz ise tarihi barajin ortaya çikarilmasinin kentin tanitimi açisindan çok önemli oldugunu vurgulayarak, "Çorum, Hitit dönemi ile bilinen tarihi bir sehir. Simdi buna önemli bir halka eklendi. Roma döneminde de yerlesim yeri olarak kullanildigi tespit edildi. Sirket olarak Roma yakinlarinda kurulan Italya'nin ISVEA markasini bünyemize kattik. Sehrimizde bir Roma baraji olmasi bizim buraya ilgimizi artirdi. Roma'da dogan bir seramik markasi olarak Roma barajinin ortaya çikarilmasina destek olacagiz." dedi.

 

Konusmalarin ardindan Alkan ile Çenesiz arasinda sponsorluk ile ilgili protokol imzalandi. http://www.milliyet.com.tr/tarihi-baraj-ile-romalilarin-insaat-corum-yerelhaber-3103855/

 

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..