Hitit Üniversitesi, dünyanin en büyük medeniyetleri arasinda yer alan Hititler döneminde tüketilen ekmek çesitlerinden üretti.
Alaca Meslek Yüksek Okulu Gida Isleme Bölümü ögrencileri, Hititler döneminde tüketilen ve yüksek bir besin degerine sahip olan, o dönem ‘NindaGurra’, ‘NindaPurpurave’ ve ‘Mulati’ adi verilen ekmekleri üretti.
Alaca MYO Müdürü Yrd.Doç. Dr. Sinan Çaliskan, okulda yaptiklari çalismalarla topluma örnek olup, çesitli alanlarda farkindalik olusturmayi amaçladiklarini söyledi. Yrd. Doç. Dr. Çaliskan, ögrencilere teorik bilginin yaninda uygulamali egitimde vermek için çaba sarf ettiklerini belirtti.
Hitit ekmekleri hakkinda da bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Çaliskan, “Hititler zamaninda yapilan ‘NindaGurra’ tam bugday unu, koyun peyniri, incir, sivi yag ve tuz ile olusturulan hamur yaklasik 230 derece sicaklikta pisiriliyor. NindaPurpura ise tam bugday unu su ve tuz ile hazirlanan maya içermeyen ekmek çesitlerindendir. Yine tam bugday unundan hazirlanan hamurun eksitilerek eksi maya elde edilip bu mayanin ilavesiyle üretilen ekmek çesitleri de yapilmaktadir. Tam bugday unu kullanilarak üretilen, sindirim sistemini düzenleme özelligi olan bu ekmeklerin vitamin ve protein degerleri günümüz ekmeklerine göre oldukça yüksek. Bu yüzdende ekmeklerimiz tadilan kimseler tarafindan büyük begeni topluyor” dedi.
Üniversitelerin sadece ders veren degil sehirle bütünlesen dinamik bir güç olmasi gerektigini dile getiren Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan ise, Çorum’da isbirligi içerisinde güzel çalismalara imza attiklarini söyledi. Hitit Üniversitesi’nin Çorum’un dünyaya açilan penceresi olmasi için gece-gündüz demeden çalistiklarini dile getiren Alkan, “Sahip oldugumuz çagdas yönetim anlayisi ve yaklasimlari ile ögrencilerimizle kurdugumuz güçlü bir iletisim içinde kendimizi sürekli gelistirerek, güncel ve uluslar arasi geçerliligi olan kuramsal ve uygulamali bilgi ve becerileri ögrencilerimize kazandirirken, sadece egitim alaninda degil bilimsel arastirma, kamu hizmeti ve toplumsal yasama katki anlaminda da Hitit Üniversitesi olarak büyük bir fark olusturduk” dedi.
2013 yilinda Mühendislik Fakültesi Gida Mühendisligi Bölümü bünyesinde kurulan Tahil Ürünleri Isleme Teknolojileri Uygulama ve Arastirma Laboratuvari Ekmek Üretim Bölümü’yle üniversite kendi ekmegini üretmeye basladi. Ekmek genelgesine uygun, hijyenik kosullarda üretilen ekmekler (tam bugday/beyaz ekmek) ambalajli olarak personel ve ögrenci yemekhanelerinde tüketime sunuluyor. Üniversitede günlük ekmek ihtiyacinin tespit edilmesi ile yapilan planli üretim, kisi basi tüketim için uygun ekmek agirliginin belirlenmesi (50 gram) ve ekmeklerin ambalajlanarak bayatlamanin geciktirilmesi uygulamalari ile üniversite bünyesindeki ekmek israfi, üretim ve tüketim asamalarinda büyük oranda engellendi. Ekmek üretimine baslandigi günden bugüne kadar gerçeklesen ekmek tüketim verileri incelendiginde Hitit Üniversitesi’nin kendi ekmegini üretmesiyle birlikte yüzde 25 oraninda tasarruf saglandi.
Israf degerlerinin azaltilmasinin yaninda, üniversitenin Gida Mühendisligi Bölümü tarafindan düzenlenen panel, seminer vb. etkinlikler ile topluma daha saglikli beslenme aliskanliginin kazandirilmasi amaciyla da “tam bugday ekmegi” tüketilmesi tesvik edildi.