Tarihi Samsun Kalesi Yeniden Insa Edilecek

Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Yusuf Ziya Yilmaz, tarihi ' Samsun Kalesi'ni aslina uygun sekilde yeniden insa edeceklerini belirterek, "Günümüzde kalintilari kalmis tasinmaz kültür ve tabiat varliklarinin, Samsun Büyüksehir Belediyesi'nin öncülügünde aslina uygun olarak yeniden insa edilip halkin kullanimina açilmasini amaçliyoruz" dedi.

Samsun'da Anadolu Türk beyliklerinden Danismentlilerin 1192 yilinda yaptirdigi 'Samsun Kalesi'nin, aslina uygun olarak yeniden insa edilmesi planlaniyor. Büyüksehir Belediyesi, kentin tarihine ve özüne dönüsünü saglayacak Anadolu'nun deniz kiyisina kurulan tek kalesi olan tarihi ' Samsun Kalesi'ni, hazirlanacak proje kapsaminda insa edeceklerini söyleyen Büyüksehir Belediye Baskani Yusuf Ziya Yilmaz, Saathane Meydani Projesi'nin tamamlanmasindan sonra bu projeye yönelmeyi istediklerini dile getirdi.

Kültürel zenginlik açisindan köklü bir tarihi geçmise sahip olan Samsun'un, bu zenginliklerini tek tek ortaya çikararak yasatmak ve gelecek kusaklara emanet etmek istediklerini kaydeden Baskan Yilmaz, "Günümüzde kalintilari kalmis tasinmaz kültür ve tabiat varliklarinin, Samsun Büyüksehir Belediyesi'nin öncülügünde aslina uygun olarak yeniden insa edilip halkin kullanimina açilmasini amaçliyoruz. Amisos tümülüsleri, Çakalli Kervansarayi ve Pasa Konagi'nin restorasyonunu tamamlayarak hizmete açtik. Seyh Sadi Tekkesi Kuva-i Milliye Müzesi'ni de tamamlamak üzereyiz. Sirada ise bir zamanlar en canli ticaret mekani olan tarihi Saathane Meydani Projesi'ne baslayacagiz. Bu projenin akabinde ise ismini tarihi Samsun Kalesi'nden alan Kale Mahallesini ihya etmeyi planliyoruz" dedi.

1192'de Amisos Kalesi'ni ele geçiremeyen Danismentlilerin sahilde bir ok atimi uzakligindaki bataklik alana insa ettigi denizden 8 metre yüksekligindeki Samsun Kalesinin, içerisinde yüzlerce ev, dükkan, iki mescit ve Selçuklu komutanlarindan Hizir Bey'in yaptirdigi camiyi barindirdigini ifade eden Baskan Yusuf Ziya Yilmaz söyle devam etti:

"1640 yilinda Samsun'a gelen ünlü gezgin Evliya Çelebi, ünlü Seyahatnamesi'nde kaleyi 'Çevresi 5 bin adim, 70 kulesi, 2 bin mazgali ve kapisi ile leb-i deryada sadadi bina bir sengin abad idi' diyerek tasvir etmis, cami, hamam ve muhtasar bir çarsiya sahip kalenin saglam ancak harap bir halde oldugunu yazmisti. Eski Samsun'dan emanet kalan ne varsa bunlari projelendirip yasatmaya çalisiyoruz. Pasa Konaklari'ni bitirdik. Eski tütün fabrikasi binalari Bulvar AVM oldu. Simdi ise eski Samsun'u hissedecegimiz Saathane Meydani'ni yapiyoruz. Burasi eski Samsun'u yasayacagimiz bir mekan haline gelecek.Osmanli ve Selçuklu eserlerini içinde barindiran Saathane Meydani'ni ihya ettikten sonra Bedestan Çarsisi'ni, etrafinda Büyük Cami'ye kadar giden Kale Mahallesini ele almayi düsünüyoruz. Kalenin yikilip yerine konmus olan kötü ucube beton kütlelerini kaldirarak kaleyi bütün güzelligi ile ortaya çikarmayi arzuluyoruz. Tipki Büyük Cami'nin önünden baslamis olan o kaleyi Cumhuriyet Meydani'na dogru ilerletip Bankalar Caddesi'nden Bedestan Çarsisi'na döndürerek oradan subasina dogru giden kaleyi ihya etmek istiyoruz. Samsun sehrinin ilk kuruldugu günlerdeki sehir çarsisini ihata eden, sehri ve insanlarimizin güvenlik açisindan koruma zirhi olan kaleyi, kentimize yeniden kazandirmak istiyoruz. Iste bunlar, Samsun'un tarihine, özüne dönüsü saglayacak projelerimizdir."

http://www.haberler.com/tarihi-samsun-kalesi-yeniden-insa-edilecek-6912080-haberi/

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..