Tarim Fuari’nda Akilli Sera’ya Tam Not

Çorumlu üniversite ögrencisi Ahmet Barkoç’un gelistirdigi ‘Akilli Sera’ adli proje, Amasya Tarim Fuari’nda sergilendi.

Amasya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu’nda ögrenim gören Ahmet Barkoç, fuarda yaptigi sunumda ‘Akilli Sera’ projesinin detaylarini anlatti.

Elektrik ve Enerji Bölüm Baskani Cenk Gezegin’in danismanligindaki çalismayi Ersin Çeçenoglu, Taner Eser ve Hüseyin Burak Çolak isimli arkadaslariyla hazirladigini belirten Barkoç, ödüllü projesiyle protokol mensuplarinin takdirini kazandi. Gelistirdikleri akilli uygulama sayesinde üreticinin dikim asamasinin ardindan seraya hiç ugramadan, teknolojik imkanlarla bitkilerin gelisini uzaktan takip edebildigini hatirlatan Barkoç, hazirladiklari yazilimla bitkinin tüm ihtiyaçlarini karsilayarak verimi artirdiklarini vurguladi.

Ahmet Barkoç, “Kamera ile uzaktan izleme ve kontrol sisteminin bulundugu akilli seramiz, günes panellerinden elde ettigi ihtiyaci olan enerjiyi akülerde depoluyor” dedi. “Hazirladigimiz proje ile modern tarim uygulamalarinin Türkiye’ye kazandirilmasini amaçliyoruz” diyen Barkoç, açiklamalarini söyle sürdürdü: “Ülkemizde artan nüfusun yeterince beslenebilmesi ve iyi bir gelir düzeyine ulasilabilmesi üretimin artirilmasina bagli. Bu da sanayilesmeyle birlikte tarim sektöründeki gelismelerle mümkün. Günümüzde toprak, hava ve su kirliligi günden güne giderek artiyor. Dolayisiyla bu faktörler tarimin da gerilemesine neden oluyor. Buna bagli olarak sagliksiz ve kalitesiz üretim yayginlasiyor. Tarimsal üretimin arttirilmasi ve gelistirilmesi için bir takim önlemler alinmasi gerekiyor. Bu önlemlerden birisi de ülkemiz iklim kosullarinda, kaliteli ve sürekli üretimi mümkün kildigi için besin ve enerji yönetiminin bir arada yapilabildigi sera isletmeciligi.

Türkiye’de toplam 49 bin 600 hektarlik alanda örtü alti yetistiriciligi yapiliyor. Türkiye bu alanla 150 bin hektarlik Avrupa sera alanlarinda Ispanya’dan sonra ikinci durumda. Ülkemizdeki sera alanlarinda çok hizli bir gelisme söz konusu. 1990’li yilarin sonlarinda 33 bin hektar düzeyinde bulunan sera alanlarimiz bugün 16 bin hektardan fazla bir artis gösterdi. Ülkemiz sera alanlarinin yüzde 95’inde sebze, yüzde 4’ünde süs bitkileri, yüzde 1’inde de meyve yetistiriciligi yapiliyor.

Seralar, bitkisel üretimin endüstriyel olarak yapildigi, gelismis isletmecilik kurallarinin uygulandigi fabrikalardir. Modern sera tarim, biyosistem, insaat, makina, elektrik-elektronik ve bilgisayar mühendisligi gibi farkli disiplinlerdeki teknolojilerin bir arada kullanildigi endüstriyel bir uygulama ile hayata geçiyor. Hazirladigimiz akilli sera da bu dogrultuda hayat bulmus bir proje. Hazirladigimiz proje tarimsal üretimde is gücü masraflarini yüzde 65, enerji kullanimini yüzde 100, su kullanimi yüzde 40 azaltirken ilaç masrafini da ortadan kaldiriyor.

Amasya Tarim Fuari’nda sergiledigimiz ve büyük ilgi gören Akilli Sera Projemizi ilerleyen tarihlerde Samsun’da düzenlenecek fuar da görücüye çikarmayi hedefliyoruz.”

http://corumhakimiyet.net/Detay/56890/tarim-fuari-nda-akilli-sera-ya-tam-not.aspx#.VYeq_fntlBc

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..