“Tarimdan Inovasyona Tokat” Paneli Yapildi

Tarimda atadan dededen gördügümüz bilgileri sifirlamazsak, tarimda bir yere varilamayacagini vurgulayan Dünya Gazetesi Yazari Rüstü Bozkurt, sunlari söyledi: “CRISPR-Cas9 gen teknigi, tüm tarimsal ürünler için yakindan izlenmesi gereken bir tekniktir. Eger, Tokat domatesinde, CRISPR-Cas9 gen teknigini uygulanmazsa, gelecek 10 yilda Tokat domatesinden bahsedemeyiz. Bu konuda bir komite kurulup, çalismalara baslamasi önemlidir. CRISPR-Cas9 gen teknigi ile örnegin domatesin besin degeri 5 kat artiyor, daha verimli bir üretim gerçeklesiyor, ürünler hastaliklardan korunuyor gibi birçok artilari mevcuttur” dedi.

 

Bu yil 18.’si yapilan Tokat Enleri Mustafa Vasfi Diren Ödülleri töreninin öncesinde, 3 Kasim Cumartesi günü “Tarimdan Inovasyona Tokat” paneli yapildi. Ekonomi Gazetecileri Dernegi EGD Baskani Celal Toprak, Uyumsoft Baskani Mehmet Önder, Uyumsoft Genel Müdürü Hüseyin Sahin, Dogus Laundry Baskani Cemalettin Dogan ve ekonomi yazarlarindan olusan bir grup, 2 ile 4 Kasim tarihleri arasinda Tokat’taki organizasyona destek verdi. EGD Baskani Celal Toprak’in moderatörlügünde düzenlenen panelde, Dünya Gazetesi Yazari Rüstü Bozkurt, Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri AS Baskani Mehmet Önder, Dimes Gida Baskani Orhan Ziya Diren ve 24 TV Ekonomi Müdürü Sadi Özdemir birer konusma gerçeklestirdi. Panelin açilis konusmasini yapan EGD Baskani Celal Toprak, Hollanda’nin tarimda 85 milyar Euro ihracat yaparken, Türkiye’nin 17.1 milyar Euro ihracat yaptigini ve bu nedenle de tarimda inovasyonun zorunlu oldugunu söyledi.

 

Dünya Gazetesi Yazari Rüstü Bozkurt, sunlari söyledi: “Teknoloji, insanin çiplak gücüyle yapamadigini, akliyla yapmasidir. Suan tarimda iyi noktada olan ülkelerde ileri teknoloji uygulaniyor. Gelismis bir hava tahmini yapiyorlar, anlik olarak tarimi izliyorlar, CRISPR-Cas9 gen teknigini uyguluyorlar, kisaca topragin nemini, tarim ürünlerinin gelismesini sensörlerle anlik takip ederek, anlik müdahalelerde bulunuyorlar. Ülke olarak, tarim sektöründeki gelismeleri yakindan takip etmemiz önemlidir” dedi.

 

 

Uyumsoft Baskani Mehmet Önder, sunlari söyledi: “Geçmiste, 50 yilda, 100 yilda yasanan degisimler, günümüzde birkaç on yilda gerçeklesebiliyor. O nedenle, dünyadaki gelismeleri yakindan takip ederek, bu degisimlere göre kendimizi konumlandirmamiz zorunludur. Gelecek 20 yilda, 30 yilda yikici bir ekonomi ile karsi karsiya kalabiliriz. Bunun etkilerini azaltmak için stratejilerimiz dogrultusunda çalismalarimizi hizlandirmaliyiz. Uyumsoft olarak 2017 yilinda Türkiye’nin Inovasyon liderleri arasina adimizi yazdirdik. Tokat Teknopark’ta 3 yil önce açtigimiz ofisimizde 65 kisilik bir ekibimiz çalisiyor. Bu sayiyi 100 kisiye çikarttigimiz zaman, artik Tokat’ta baska seyleri konusuyor olacagiz. Tokat’in yazilimda Türkiye’nin kilit noktalarindan birisi olmasini hedefliyoruz. Tokat’in bilisim üssü olmasi için çalisacagiz” dedi.

 

Dimes Gida Baskani Orhan Ziya Diren, sunlari söyledi: “Dimes olarak, 60 yillik tarihimizde birçok ilklere imza attik. Ülkemizin ilk yerli sermayeli meyve suyu üreticisi olduk. Tokat’ta ilk sigortali çalisanlar fabrikamizda oldu. Meyve suyu üretiminde pazar lideriyiz. Ar-Ge merkezimizde çalismalarimizi araliksiz sürdürüyoruz. Bir Alman atasözü “Çok yasamak için az yiyiniz, çok içiniz” demektedir. Biz de isimizde en iyisini yapmak için çalisiyoruz ve ülkemizin yani sira, dünyaya kendi markamizla ihracat yapiyoruz. Dünya aleminden bugüne kadar 20 milyara yakin insan geçti. Günümüzde 7 milyarin üzerinde insan yasiyor ve bu nüfusun beslenmesi noktasinda hayvansal ve bitkisel üretim gittikçe azaliyor. Bu noktada, tarim sektöründeki dünyadaki gelismeleri yakindan izleyerek, ülkemizi ve dünyayi beslemek için çalismalarimiza devam etmeliyiz. Türkiye’miz, çok farkli mikroklima ve ekolojik çesitlilige sahip, bu zenginligimizden daha fazla yararlanmaliyiz” dedi.

 

24 TV Ekonomi Müdürü Sadi Özdemir, sunlari söyledi: “Pazarda, domates, patates fiyatlarinin artmasiyla, son üç ay zorlu bir dönem geçirdik ve bu dönemde vatandaslar bu artislardan duyduklari tepkilerini kanalimizi arayarak ilettiler. Yaptigimiz arastirmalarda gördük ki, bazi tarim ürünlerindeki fire oranlari, 3’te 1 gibi ciddi bir oranda. Bu sorun, hasat veya lojistik sirasinda yasaniyor. Öncelikle, fire oranini düsürmek için bir inovasyon yapmak lazim. Yine, üretimde tarim alanlarinin ölçek meselesini çözecek bir inovasyona da acil ihtiyacimiz var. Çünkü, tarlalari bugünden yarina zorla birlestirmek imkansiz. Suan, tarimda kimyasal ilaçlama kimi zaman yogun ve yanlis yapilabiliyor ve bunun da önüne geçmeliyiz. Özetle, tarimda lojistik tarafinda inovasyon yaparak, üretimi anlik takip ederek ciddi rahatlama saglanabilir. Dogal tarim konusunda çiftçileri bilgilendirerek, daha saglikli ürünler tüketebilmemiz noktasindaki çalismalara da devam etmeliyiz. Tarimda inovasyon, tarim makineleri alaninda da yapilabilir ki üretim maliyetlerinin önemli bir kismi bu alanda bulunuyor” dedi. https://www.dunya.com/yurttan-haberler/tarimdan-inovasyona-tokat-paneli-yapildi-haberi-431873

 

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..