Tokat Teknopark Genel Müdürü Doç. Dr. Ahmet Fenercioglu, 29 firma ile Teknopark’in 1 buçuk yilda yaklasik yüzde 90 doluluk oranina ulastigini ve Tokat’a istihdam olanagi sagladigini kaydetti.
Törende açilis konusmasini yapan Tokat Teknopark Genel Müdürü Doç. Dr. Ahmet Fenercioglu Teknopark’in kurulustan bugüne kadar olan gelisim süreci hakkinda bilgiler verdi. Tokat Teknoloji Gelistirme Bölgesi’nin 20 Mart 2008 tarihinde Resmi Gazetede yayinlanarak hayata geçirildigini belirten Fenercioglu, Tokat Teknopark’in ise 21 Ocak 2010 tarihinde kuruldugunu söyledi.
Fenercioglu, Sirket ortaklarinin Gaziosmanpasa Üniversitesi, Tokat Il Özel Idaresi, Tokat Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odasi, Ticaret Borsasi ve Küçük Sanayi Sitesi Yapi Kooperatifi oldugunu ifade ederek, “Teknoparkimiz, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanligi destegiyle Idare Binasi ve Kuluçka Merkezi insaati tamamlandiktan sonra 2014 yili basindan itibaren proje kabul etmeye baslamistir. Binamiz yaklasik 3 bin metrekare kapali alana, 36 adet ofisle yaklasik 900 metrekare kiralanabilir Ar-Ge alanina sahiptir. Sosyal alanlar, egitim ve toplanti salonu, seminer salonu, teras kafeterya gibi alanlar firmalarin ortak kullanimina sunulmustur. Bugün itibariyle toplam 29 firma Teknoparkta Ar-Ge faaliyetlerini yürütmektedir. Bu firmalardan 8 tanesi kamu kaynakli projelerle desteklenmis olan start-up sirketleri olup Kuluçka Merkezinde yer almaktadir. 11 tanesi akademisyenlerce kurulmus olan spin-off sirketleridir. 10 tanesi ise çesitli sektörlerden Ar-Ge çalismalarini Teknopark’a tasiyan diger firmalardir” diye konustu.
Firmalarin ve projelerin sektörel dagiliminda en büyük payin yüzde 40 ile yazilim ve bilgi iletisim teknolojileri sektörüne oldugunu belirterek, “Ikinci büyük payi ise yüzde 13’le makine ve teçhizat imalati sektörüne ait. Son durum itibariyle 29 firma ile Teknopark 1 buçuk yilda yaklasik yüzde 90 doluluk oranina ulasarak Tokat’a istihdam olanagi sagladi” dedi.
Teknopark açilisinda konusan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakani Fikri Isik ise bakan olarak milletvekillerinin Teknopark'in yapilmasi için gösterdikleri gayrete bizzat sahit oldugunu söyledi.
Isik, söyle devam etti: “Eger dünyanin en iyi üniversiteleri sizde olursa, dünyanin en iyi teknoloji sirketleri sizde olursa endiselenmenize gerek yok. Eger bu sizde yoksa da bunu olusturmak aslinda ülkenin gelecegini teminat altina almak için olmazsa olmazdir. Türkiye maalesef 60li, 70li yillari hatta 80’li yillarin bir bölümünü neredeyse 90’li yillarin tamamini kaybetti. O süreçte dünya çok hizli yol alirken, Türkiye o dönemde kendi iç kavgalariyla, iç çekismeleriyle, enerjisini kendi içinde harcayan anlayisla maalesef çok zaman kaybetti ve enerji kaybetti. Teknoloji gökten zembille inmiyor. Teknoloji üretmek için güçlü bir sanayi alt yapisina da sahip olmaniz gerekiyor. Amerika ve Japonya bugünkü noktaya tesadüfen gelmedi."
Yapilan konusmalarin ardindan Bakan Isik ve protokol üyeleri Teknopark'in açilisini yapti. Binayi gezen Bakan Isik ve beraberindekiler yetkililerden bilgi aldi.