Tokat’a 12 Milyon Euroluk Yatirim

Tokat’ta 12 milyon euro hibeli 'Küçük Sanayicilerin Büyük Ortakligi' projesi çerçevesinde yapilan atölye insaati tamamlanirken, 10 milyon euroluk makine parki için çalismalar baslatildi.

Tokat'ta 2009 yilinda AB'ye sunularak kabul edilen 'Küçük Sanayicilerin Büyük Ortakligi' projesi kapsaminda 3 bin 120 metrekare kapali alanda mobilya, otomotiv ve metal sektörünün hizmetine sunulacak olan atölyelerin insaati 13 ayda tamamlanirken, makine parkinin ihale süreci baslatildi. Tokat Küçük Sanayi Sitesi Yapi Kooperatifi Baskani Fehmi Çankaya, 3-4 ay içerisinde yurt disindan gelecek makinelerin montaji ile birlikte atölyelerin faaliyetine baslamasini planladiklarin söyledi. Bütçenin büyük kisminin yaklasik 10 milyon euronun makine alimi için kullanilacaginin altini çizen Baskan Çankaya, "Agaç, metal islerinde Tokat'ta ve bölgede olmayan makineler esnafin kullanimina sunulacak. Otomotivde de araç muayene istasyonu kurulacak. Ayrica üniversite ögrencileri burada uygulamali egitim yapabilecekler. Buradan egitim gören ögrencilerden kalifiye eleman yetistirmis oluruz diye düsünüyorum" dedi.

Projenin Tokat tarafindan sahiplenmedigini ileri sürerek sitemde bulunan Baskan Çankaya, "Biz 2009 yilinda beri her platformda yalniz kaldik. Destek olan büyüklerimiz oldu ama yine de Tokat bürokrasisine bu anlamda sitemkarim. Bizi yalniz biraktilar diye düsünüyorum. Burada en büyük destegi üniversitemizden gördük. Rektörümüz ve Ziraat Fakültesi dekanimiza tesekkür ediyorum. Projenin ihale asamasinda Ingilizce bilen degerlendirici olarak 3 kisi görevlendirdiler" diye konustu.

"Küçük Sanayicilerin Büyük Ortakligi" projesinin adinda anlasilacagi gibi küçük esnafi büyümesinin amaçladigini ifade eden Baskan Çankaya, açiklamalarina söyle devam etti: "Küçük esnafin büyümesi için kurulacak olan atölyeler bir firsat olacak. Bu sektörde Tokat tek olacak. Çünkü bölge olmayan makine ekipmanlari bu atölyede olacak. Amacimiz esnafimizin alamadigi makineleri bu tesiste kullanimlarina açarak onlarin is hacmini genisletmeyi arzu ediyoruz. Mesela bir lazer kesim Tokat'ta yok. Dik isleme makinesi Türkiye'de sayili makinelerden bir tanesi. Insallah bu makine sayesinde diger illerden Tokat'a is gelecek. Agaç isleri bölümünde sirali tam otomatik bileme sistemimiz var. Yine Tokat ve bölgesinde yok. Tokat ve bölgesinde olmayan tam otomatik boya hanemiz olacak. Esnafimiz bir is aldiginda getirip atölyemizde yaptirabilecek. 25 kisi ilk baslangiçta çalisacak. Isin durumuna göre bu sayida artabilir. Hedefimiz 24 saat tesisi çalistirmak. Randevu usulü esnafimiz saat ücreti ödeyerek is yaptiracak. Ankara Istanbul'da 10 lira ödeyerek yaptiriyorsa ayni isi burada 5 liraya yaptiracak. Kar amaci güdülmeyecek. Burada esnafimiz hammaddesini getirecek kesimini yaptiracak. Imalatini, montajini kendi atölyesine götürerek yapacak. Burada imalat olmayacak fason kesim yapilacak. Her makinenin bir operatörü olacak."

Öte yandan bütçesi yüzde 100'ü hibe olan 12 milyon euroluk projenin yüzde 75'inin AB'den, yüzde 25'inin ise bakanlik tarafindan finanse edildigi ögrenildi.

http://www.haberler.com/tokat-a-12-milyon-euroluk-yatirim-7471777-haberi/

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..