Tokat Kalesi Için Turizm Hamlesi

Vali Mustafa Taskesen, AA muhabirine yaptigi açiklamada, tarihi Tokat Kalesi'nin Kent için önemli oldugunu belirterek, "Tokat Kalesi ile ilgili restorasyon çalismalarimiz bir süre önce baslamisti. Insallah kisa zaman sonra gerekli restorasyon çalismalarini yaparak kalemizi turizme kazandiracagiz." diye konustu.

Tokat'ta göreve basladigi zaman kalenin aydinlatilmasi için görevlilere talimat verdigini anlatan Taskesen, "Göreve geldigimizde somut ilk icraatimiz, kalenin aydinlatilmasiydi. Artik teknoloji gelisti fakat gelismis o teknolojiyi kullanmak zaman alacagi için kendi imkanlarimizla, Il Özel Idare imkanlarimizla orayi aydinlattik. Günümüz teknolojisine ait bir aydinlatma degildi. Projelerimiz hazir, LED lambalarla isiklandiracagiz." diye konustu.

Taskesen, sunlari söyledi: "Tokat Kalesi Plani hazirlanmis, uygulamaya da geçmis ama ödenek yetersizliginden yaklasik 2.5-3 yildir bu vaziyette duruyor. Estetikten de öte bizim geldigimizde tespit ettigimiz üzere kalenin restorasyon geçirmeyen kisimlarinda taslarin düsme tehlikesi var. Altta da gecekondu diyebilecegimiz tek katli evler, derme çatma evler var. Çok büyük bir tehlike arz ediyor. Gerek Il Afet ve Acil Durum Müdürlügümüz gerek görevlendirdigimiz görevlilerle yakinen takip ettik. Kale güçlendirmesi ve taslarin düsmemesi üzerine yapilan proje, ihaleye çikmak üzere."

Kaynaklara göre, yapilis tarihi kesin olarak bilinmeyen Tokat Kalesi'nin, konumundan, plan özelliklerinden, yapim teknigi ve adinin geçtigi kimi tarihsel olaylardan yola çikilarak, milattan sonra 5'inci ya da 6'nci yüzyilda yapildigi tahmin ediliyor.

Geçmisine bakildiginda en eski yerlesimcilerinin Komana Pontika'dan göçen Hristiyanlar oldugu bilinmektedir. Insasinin ardindan uzun yillar Dogu Roma Imparatorlugu'nun elinde kalan kale, 1074 yilinda Danismend Gazi tarafindan ele geçirilmis ve Büyük Selçuklu Devleti kaleye hakim olmustur. Selçuklular'dan sonra Osmanli Imparatorlugu hakimiyetine giren kale, Selçuklu ve Osmanli döneminde onarim görmüs ve savunma amaçli kullanilmistir.

Kent merkezindeki kalenin surlari, kesme tas ve molozlar kullanilarak kademeli olarak kaya kütlelerine oturtulmustur. Kalenin en çok hasar gören, kuzey ve güney yönündeki duvarlari, depremlerin de etkisiyle büyük ölçüde yikilmistir. Bu yönde sadece bir burç ve ana kaya üzerindeki surlar ayaktadir.

http://www.haberler.com/tokat-kalesi-turizme-kazandirilacak-6074763-haberi/

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..