Tokat'ta 6 bin dekar alanda yillik ortalama 7-8 bin ton yetistirilen Napolyon cinsi, yurtdisinda da "Türk kirazi" olarak bilinen kirazin yüzde 60'i, Almanya, Ingiltere, Fransa ve Rusya basta olmak üzere çok sayida Avrupa ülkesine ihraç ediliyor. Tokat Gida Tarim ve Hayvancilik Müdürü Mehmet Ali Yavas, kent genelinde kiraz hasadinin basladigini belirtti.
Yörede yillik ortalama 6 bin dekar alanda kiraz yetistirildigini dile getiren Yavas, geçen yil yasanan zirai don nedeniyle rekoltede bir miktar düsüs oldugunu animsatti. Bu yil ciddi bir sikinti yasamadiklarini ve yagislarin da gayet iyi gittigini aktaran Yavas, "Geçen sene Tokat genelinde 7-7 bin 500 ton civarinda rekoltemiz vardi. Bu sene 8-8 bin 500 ton civarina yükseldi. Kirazimizin kalitesi gayet iyi" dedi.
Üretim alanlari yüksek kesimlerde bulundugu için Tokat kirazinin daha kaliteli olduguna dikkati çeken Yavas, çiftçilerin bilinçli olmasi sayesinde saglikli, kaliteli ve albenisi güzel kiraz yetistirdiklerini söyledi. Yavas, kirazin yurtiçi ve yurtdisindan ilgi gördügünü, üretimin yüzde 60'inin Avrupa ülkelerine gönderildigini söyledi.
Almanya, Ingiltere, Fransa ve Rusya basta olmak üzere çok sayida Avrupa ülkesinde insanlarin Tokat'ta yetistirilen kirazi tattigini aktaran Yavas, kirazin kalitesine göre kilosu 2 ila 4 liradan ihracatçi firmalar araciligiyla ihraç edildigini ifade etti. Tokat'ta da yetistirilen "Napolyon" cinsi kirazin Avrupa'da "Türk kirazi" olarak tanindigini anlatan Yavas, bunun da kendilerini sevindirdigini kaydetti. Kemalpasa köyünde 25 dönüm alanda kiraz yetistiren Ümit Çinar ise hava sicakliklarinin ve yagislarin iyi gitmesinin rekolteyi artirdigina isaret ederek, "Bu sene rekolte çok güzel. Kilosunu 80 ila 90 kurusa satiyoruz. Buradan ihracat yapiliyor. Rusya'ya 2 araba kiraz gönderdik" dedi.