Gida, Tarim ve Hayvancilik Il Müdürü Mehmet Ali Yavas, Tokat’ta yaklasik 3 milyon ton tarimsal üretim ve buna istinaden de 1.5 milyar TL üretim yapilmakta oldugunu söyledi.
Karadeniz ile Iç Anadolu Bölgesi arasinda bir geçit bölgesi olan Tokat’ta 230 metre ile 1500 metre arasinda degisen rakim birçok ürünün rahatlikla yetismesine imkan saglayan bir zenginlik olusturuyor. 374 bin hektar ekilip biçilen tarim arazisi ile Tokat, Kelkit Irmagi’nin suladigi Niksar ve Erbaa Ovalari, Yesilirmak’in suladigi Kazova ve Turhal Ovalari, tahil ambari konumunda olan Zile ovasi, Artova Ovalariyla tarimda orta Karadeniz’in incisi durumunda.
Gida, Tarim ve Hayvancilik Il Müdürü Mehmet Ali Yavas, Tokat’in meyveden sebzeye, tahildan endüstri bitkisine kadar 82 çesit ürün yetistirilmekte oldugunu kaydetti. Kazova denince domates, Niksar denince ceviz, Almus denince visne akla geliyor, Erbaa denince de üzüm ve salamura yaprak akla geldigini ifade eden Yavas, "Ilimizde yaklasik 3 milyon ton tarimsal üretim ve buna istinaden de 1,5 milyar TL üretim yapilmaktadir. Polikültür tarimin yapildigi ilimizde nüfusunun yüzde 62’si sehirlerde, yüzde 38’i köylerde yasamaktadir. Ekonomi büyük ölçüde tarim ve tarima dayali sanayiye baglidir. Bu durum Tarimin Tokat’taki önemini daha da artirmaktadir. Tokat’ta 65 bin civarinda tarimsal isletme bulunmaktadir. Isletmelerin tamamina yakini küçük aile isletmesi seklinde olup yüzde 45’inde bitkisel üretim, yüzde 55’inde hayvansal üretim ön plana çikmaktadir” dedi.
Tokat çiftçisinin tarimsal üretim desenine göre desteklemelerin birçogundan faydalanmakta olduguna dikkat çeken Yavas, “Çiftçimiz 2015 yilinda 60 milyon TL’nin üzerinde destekleme almistir. Biz tarim teskilati ve çalisanlari olarak daima çiftçimizin yaninda olmaya devam edecegiz. Uygulanan bu projede ve diger her türlü tarimsal faaliyette çiftçilerimizi ve üreticilerimizi yönlendirmeye devam edecegiz. Ilimizin mevcut tarim potansiyelini iyi degerlendirip üretimimizi uygun ürünlerde artirmaliyiz” diye konustu.