Tokat'ta Gaziosmanpasa Üniversitesi (GOÜ) Ziraat Fakültesi tarafindan, sirikta kavun ve karpuz üretimine baslandi.
Gaziosmanpasa Üniversitesi Tarimsal Uygulama ve Arastirma Merkezi serasinda, Ziraat Fakültesi ögretim görevlileri tarafindan sirikta kavun ve karpuz üretimine gerçeklestirildi. Normalde toprak üzerinde üretimi yapilan kavun ve karpuzun günesten maksimun derece faydalanmasi amaciyla bu yöntem denendi. Görüntüsüyle dikkat çeken kavun ve karpuzun bu yöntemle yetistirilerek, bölgede yayginlastirilmasi hedeflendi. GOÜ Ziraat Fakültesi Dekani Prof.Dr. Ali Kasap, kentte 15 yil önce domates ve bir kaç ürünü siriga çikarttiklarini belirterek, söyle dedi:
"Bu yildan itibaren artik kavun ve karpuzu sirikta yetistirmeye basladik. Kavun ve karpuzlari siriga almamizdaki amacimiz, günesten maksimum oranda faydalanmak. Kavun ve karpuzlar toprakta zemin üzerinde yayilarak üretimi yapiliyor. Ama sirikta oldugunda her tarafinin günes almasi ve lekesiz üretilmesi saglanabiliyor. Bu daha ilk baslangiç. Bu tutarsa, böyle devam eder olusursa ve verimde de artis görebilirsek bundan sonra artik çiftçi seviyesinde bunu yayginlastirmayi düsünüyoruz."
Prof.Dr. Ali Kasap ayrica sirikta yetistirilen kavunlarin diger kavunlardan daha iyi olmasini beklediklerini ekledi.