Tokat, Tarimda Bir Numara

“Tibbi Aromatik Bitkiler Çalisma Grubu” toplantisinin ilki, Orta Karadeniz Geçit Kusagi Tarimsal Arastirma Enstitüsü'nün ev sahipliginde gerçeklestirildi. Tokat'ta tibbi ve aromatik bitkilerin geçmisi ve bugünü tartisilarak önümüzdeki dönemde bu konuda neler yapilabilecegi konusunda görüsler dile getirildi. Enstitü Müdürü Atila Altintas toplantida enstitü tanitimi, yürütülmekte olan projeler ile tibbi ve aromatik bitkiler konusunda yapilan çalismalari degerlendirdi.

Önümüzdeki dönemde sektörün tüm paydaslarinin ve temsilcilerinin bir araya gelecegi, üretim-depolama-ambalajlama ve pazarlama asamalarinda ilimizde yapilmasi gerekenler, sorunlar ve çözüm önerilerinin tartisilacagi bir toplanti yapilmasinin gerekliliginin belirtildigi toplantida tibbi ve aromatik bitkilerin Tokat'ta yasayan çiftçilere gelir saglayacak bir sektör oldugu  ve bölge ikliminin de yetistiricilik açisindan uygunlugundan bahsedildi.  Arastirma Enstitüsünün bir bölümünün Tibbi-Aromatik Bitkiler AR-GE merkezi olabilecegi kaydedildi.

Vali Cevdet Can ise konusmasinda ülkemizin geleceginin tarim ve tarima dayali sanayiye bagli oldugunu söyledi. Tokat'in merkez olabilecegi bir çok tarimsal ürün bulundugunu, bunlardan birinin de tibbi-aromatik bitkiler oldugunu ifade eden Vali Can, Tokat'in 81 il içerisinde bölgemizdeki yerel imkânlari tarima aktarabilen bir numarali il oldugunu ve bu durumun da ilimizin tarimsal potansiyelinden kaynaklandigini belirtti.

Turhal Kaymakami Bünyamin Yildiz konusmasinda, Kazova'yi degistirecek olan önder çiftçilerin sayisini artirarak çiftçilerin donanimli hale getirilmesi  gerektigini vurguladi. Turhal'da 41 köyde farkli çalismalar baslatilacagini ve bu çalismalarin belki yüzde 50 'sinin tibbi aromatik bitkiler olusturabilecegini söyleyen Kaymakam Yildiz, degeri olan piyasada yer bulan ve devamliligi olan ürünlerin seçilmesini ve depolama merkezinin kurulmasinin gerekliligini dile getirdi.

Toplanti sonunda; yöre  için yetistiriciligi yapilabilen ve önemli görülen, tohumlarindan yararlanilan bitkilerden çörekotu, keten, çemen, kimyon, rezene ve hashas, yapraklari ve bitkileri kullanilan bitkilerden nane, reyhan, adaçayi, lavanta, kekik ve limonotu, çok yillik bitkilerden kusburnu, kizilcik, ihlamur, gojiberi, hünnap, mahlep ve aliç ön plana çikti.

http://tokathaber.com.tr/tokat-tarimda-bir-numara/6197/

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..