Tokat Yatirimlarla Gelecege Yürüyor

Geçmisten gelen birikimi günün imkan ve teknolojisiyle bulusturarak gelecege yatirim yapiyor Tokat. Kadim sehir; kültür, turizm, tarim, hayvancilik, rekreasyon yatirimlari ile emin adimlarla gelecege yürüyor. Kentin kültürel, tarihi ve dogal dokusu korunarak insana dokunan yatirimlara imza atiliyor.

 

Uygulanan projelerle hem sehir içerisinde ticari hayatin canliligi temin ediliyor, hem de turizm alt yapisi gelistirilerek Tokat’ta turizm ekonomisinin hak ettigi yere ulasmasinin temelleri atiliyor. Büyük sehirlerin sikici, rutin hayatindan sikilanlar ve tarih, kültür, dogal güzelliklerle iç içe yasamak isteyenler için Tokat butik otelleriyle ziyaretçilere kapilarini açiyor. Her sehrin kendisini dis dünyaya açan bir vizyonu vardir. Bu sehrin prestij projesi ise Kanal Tokat. Kanal Tokat ile Yesilirmak’in su imkânini insanlarla bulusturuldu. Bu projenin Tokat’in sosyal hayat, turizm, ticaret ve istihdamina önemli katkilar saglamasi hedefleniyor.

 

Tokat Belediyesi sehrin ekonomik gelecegini planlarken turizm, tarim ve hayvancilik basliklarinda yapilacaklari da planladi. Bu çerçevede turizm alaninda 30 milyon liralik Meydan Projesi’nin yani sira Halit Sokagi Sokak Sagliklastirma Projesi, Sik Disini Helasi, Sehir Müzesi ve Sulusokak Tarihi Kent Meydani Projeleri de turizme önemli katki saglayacaktir. Bir yandan sehri imar ederken bir yandan da ihya ederek 6 bin yillik tarihi ile Anadolu cografyasinin kadim kenti Tokat’in insanlarini ekonomik yönden doyurulmasi hedefleniyor. Kentte bir taraftan sokak sagliklastirmasi gerçeklestirilirken diger taraftan da zeminin tarihi dokuya uygun olarak yapilmasi saglaniyor. Bununla birlikte tarihi Tashan’in yanindaki park ile Ulu Cami yanindaki parkin da yenilenerek turizme kazandirilmasi hedefleniyor.

 

Ilk günkü heyecan ve azimle, gece-gündüz demeden halka hizmet etmek için çalistiklarini belirten Baskan Eroglu sözlerini söyle sürdürdü; “Süphesiz ki bu konudaki en büyük yardimcimiz birlik ve beraberligin en güzel örnegini gösteren halkimiz olmustur. Tokat’in güzel insanlariyla el ele, gönül gönüle vererek, göreve gelmeden önce söz verdigimiz her hizmeti yerine getirmenin mutlulugunu yasamaktayiz. Simdi ise Tokat’i 2023 hedeflerine hazirlamaktayiz. Tokat her seyin en iyisine layiktir ve yaptigimiz çalismalarla Tokat’i çok güzel bir gelecek beklemektedir.”

 

30 yildir Tokat’ta bir Meydan Projesi konusulur. 30 yilin hayali olan projenin starti verildi, hayaller nihayet ete kemige bürünmeye basladi. 30 milyon TL’nin üzerinde maliyeti olan proje esnafin ticari hayatina etki etmeyecek sekilde yapildi. Meydan Projesi ile birlikte Meydan yanindaki Tashan, Gök Medrese ve devamindaki Kültür Sokagi’nin yapimiyla birlikte Tokat’in tarihinin dis dünyaya açilmasi hedefleniyor.

 

Böyle münbit tarim arazilerini korumanin milli bir görev oldugunu belirten Tokat Belediye Baskani Eyüp Eroglu, söyle devam etti: “25 Ekim 2018 tarihinde yayimlanan Cumhurbaskanligi kararnamesi ile Kazova, Gözova, Çamlibel, Zile ve Masat Ovalari büyük ova koruma alanina alinmistir. Hem ülkemizin hem de Tokat’imizin tarimsal gelecegi için alinan bu karardan dolayi sayin Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’a ve Tokat milletvekillerimize mütesekkiriz. Tokat havaalaninin yapilmasi, Tokat-Niksar-Akkus karayolunun tamamlanmasi ile Karadeniz limanlari için hinterland olusturacak bu da tarimsal ihracatta önemli rol oynayacaktir.”

 

6 bin yillik tarihi, kendine has cografyasi ve iklim özellikleri ile Anadolu’nun sakli cennetidir Tokat. 15’ten fazla uygarliga ev sahipligi yapmis, engin kültürel ve tarih birikime sahip bir sehirdir Tokat. Tarihte hep mazlumlari kabul eden, sahiplenen yapisi günümüzde de devam etmektedir.

 

Ilhanlilardan, Danismendlilere, Selçuklulardan Osmanli’ya yüzlerce tarihi yapi ile sehir açik hava müzesi gibidir. Öyle ki Istanbul ve Bursa’dan sonra tarihi eser sayisi bakimindan Tokat’in ilk üçte yer aldigi turizmciler tarafindan dile getirilmektedir.

 

Anadolu’da birkaç örnegi bulunan kalelerden Tokat Kalesi Kont Drakula’nin (Kazikli Voyvoda) kaldigi zindanlariyla ünlüdür. Yine sehir içerisinde 900 adimda 900 yillik tarihe sahitlik yapacak tarihi eserlerden olusan zenginligi ancak kadim sehir Tokat’ta görebilirsiniz. Yaylalari, dogal güzellikleri bambaska olan Tokat’in astim hastalarinin sifa buldugu ünlü, dünyanin en büyük magaralarindan Ballica’yi da unutmamak gerekir.

 

Tokat Anadolu’nun en özgün ve lezzetli mutfaklarindan biri. Bunu da Yesilirmak ile Kelkit havzalarinin bereketli topraklari üzerinde kurulmus olmasina ve 6 bin yillik tarihi boyunca hem ticaret hem de kültür merkezi olmasina borçlu. Tokat essiz lezzetleri ile muhtesem bir gastronomi zenginligi sunmakta.

 

Projeler üretilirken sadece kent merkezinin degil ilin bütününün gelisimini kucaklayacak bakis açisiyla hareket ediliyor. Iste böyle bir bakis açisinin ürünü “Birlikten Dogan Güç” slogani ile Tokat Hayvanciliginin yüz aki TOPEKTAS kuruldu.

 

Tokat, Turhal, Pazar Belediyeleri ile Il Özel Idaresi ve Pancar Ekiciler Kooperatifi is birligi ile kurulan TOPEKTAS Et Kombinasi ve Parçalama Tesisi faaliyetlerine basladi.

 

Turhal Arzupinar Köyü içerisinde yer alan tesis günlük 250 büyükbas, 1000 küçükbas kesim kapasitesine sahip. 30 milyon TL’ye mal olan proje yüzde 50 hibe destegi ile gerçeklestirildi. Bu sayede, bölge hayvanciligina önemli bir katki saglanmasi amaçlandi. Tesis Tokat Ekonomisine yillik 500 milyon TL deger katacak. Tokat halki hijyenik kurallarda helal kesilmis kirmizi eti gönül rahatligi ile tüketebilecek.

 

25 milyon lira maliyetli kapasite ve sistemiyle Türkiye genelindeki 5-6 tesisten birisi olan et kombinasi tamamlanarak hizmete sokuldu. Su anda kesimler devam etmekte. Tesis 80 kisiye istihdam sagliyor. 7 bin metrekare üzerine kurulan ve 80 kisiye istihdam saglayan bölgenin en büyük et kombinasi ve parçalama tesisinin ardindan ise canli hayvan borsasi, et isleme tesisi ve organize besi bölgesi hayata geçirilecek.

 

Eroglu, tarim alanindaki yatirim planlarina ve çalismalara iliskin sunlari kaydetti: “Tokat’imizin kendine has iklimi ile yetistirilen domates, biber ve diger sebzelerimiz ülke genelinde ragbet görmektedir. Çiftçimizin ürettigi bu ürünleri daha iyi sartlarda pazarlayabilmek amaciyla ilçe belediyelerimizle birlikte Uluslararasi Hal Projemizle (TUHAB) çiftçimizin kazancini artiracagiz.

 

 

Yaklasik 300 bin metrekarelik bir alanda kuracagimiz Uluslararasi Hal Projemiz içerisinde; mezat alanlari, komisyoncu binalari, paketleme, soguk hava depolari, kurutma firinlari, fuar alanlari, otel, çöp toplama alani ve sosyal tesisler yer alacaktir. Ilçe Belediyelerimizle birlikte yapacagimiz proje, yaklasik 80 milyon TL’ye mal olacak. Üreticiden tüketiciye fiyat dalgalanmalarinin önüne geçmek, üretici ve tüketicinin haklarini korumak için hayata geçirecegimiz Tokat tariminin en önemli vizyon projelerinden biri olan Uluslararasi Hal Projesi merkezi hükumetle birlikte yapilmasi gereken projelerimizden bir tanesidir.”

 

Tokat’in dane figde birinci, taze fasulyede ikinci, ispanakta üçüncü ve sofralik domateste dördüncü sirayi aldigini ifade eden Belediye Baskani Eyüp Eroglu, “Sehrimiz Türkiye’de tarim ürünleri siralamasinda ilk 10’nun içerisinde yer aliyor. Dünyanin geleceginde dogal gidalar önemli bir yer tutacak. Türkiye’de bu anlamda Tokat en sansli illerimizden bir tanesi. Il çerisinde 1200 metreden 600 metreye ve oradan 300 metreye kadar inen yüksekliklere sahip birçok ova bulunmakta. Yükselti farkliliklarindan dogan iklim degisiklikleri Tokat ilinde çok çesitli tarim ürünlerinin yetismesine zemin hazirlamakta” diye konustu. https://www.yenisafak.com/gundem/tokat-yatirimlarla-gelecege-yuruyor-3408200

 

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..