Topuz Kebap Ilgi Çekiyor

Amasya'nin Merzifon ilçesindeki tarihi bedestende faaliyet gösteren restoranda, özel olarak yaptirilan ve eskiden savas aleti olarak kullanilan topuz üzerinde kebap servisi yapiliyor.

 

Eskiden bir savas aleti olan topuz, Merzifon ilçesindeki tarihi bedestende faaliyet gösteren bir restoranda yaklasik 10 yildir yemek sunumunda kullaniliyor. Ocakta 500 dereceye kadar isitilan topuzun isisi, ardindan yag ile 250 dereceye kadar düsürülüyor. Topuz, daha sonra zincirle özel olarak hazirlanan tepsideki askiya asiliyor. Topuzun sivri çikintilarina daha önce az pisirilmis et çesitleri dizildikten sonra sebze ve soslar ilave edilen "topuz kebabi", iç pilavi esliginde müsterilere sunuluyor.

 

Bedesten Osmanli Mutfagi'nin sefi Sadi Çetin, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Osmanli yemek kültürünün yansitildigi restoranda müsterilerin begenisine sunulan "topuz kebabi"nin önemli yer tuttugunu söyledi. Topuz kebabin müsterilere farkli bir lezzet sunma düsüncesinden çiktigini anlatan Çetin, "Içinde bulundugumuz mekân bir Osmanli bedesteni. Biz de bu mekâna uyumlu olmasi amaciyla Osmanli yemekleri yaptik. Eski savas aletlerini de günümüzde yemek sunumunda kullandik. Topuz kebabimiz 5 çesit etten olusuyor. Etlerimiz topuzun üzerinde masaya geldiginde 45 dakika sicakligini muhafaza ediyor ve müsterilerimiz sicak sicak kebaplarini yiyor." ifadelerini kullandi.

 

Savas aletini kebap sunumunda kullanmak için özel topuzlar ve bunlar için tabaklar yaptirdiklarini dile getiren Çetin, sözlerini söyle sürdürdü: "Topuz kebabimiz görsel bir ürün olmasinin yaninda lezzetli de. Etlerimizi bu yörenin hayvanlarindan temin ettigimiz için lezzetine güveniyoruz ve müsterilerimize tavsiye ediyoruz. Kebabimizin yaninda çesitli soslarimizi ve iç pilavimizi müsterilerimizin begenisine sunuyoruz. Topuzumuzu yag ile sogutuyoruz. Bunun sebebi de nasil Fatih Sultan Mehmet toplarini yag ile soguttuysa biz de ondan esinlenerek böyle bir teknik bulduk."

 

Çetin, müsterilerin bir savas aletinin kebap sunumunda kullanildigini görünce sasirdiklarini belirterek, "Biz de diyoruz ki savas istemiyoruz, baris istiyoruz. O yüzden savas aletini kebaba dönüstürdük. Müsterilerimiz kebabimiza çok ilgi gösteriyor. Görsel olarak da lezzet olarak da farkli geliyor. Sadece topuz kebabi yemek için Merzifon'a gelen misafirlerimiz var." dedi.

 

Müsterilerden Hanife Cosgun da topuz kebabinin hem tadi hem görselligiyle farkli bir lezzet olduguna dikkati çekerek, "Hem tadi hem görünüsüyle çok degisik bir kebap olmus. Ilk gördügümüz an çok sasirdik savas aletinin kebap olarak sunulmasina ama çok hosumuza gitti. Bayburt ve Trabzon'dan misafirlerimiz geldi, onlara topuz kebabini tattiriyoruz." diye konustu. https://www.haberler.com/topuz-kebap-ilgi-cekiyor-11184469-haberi/

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..