Turizm Pastasindan Pay Almaliyiz

Samsun ve Çevresi Turizm Alani Altyapi Hizmet Birligi (SAMTAB) 2014 yili Mayis ayi toplantisi Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Yusuf Ziya Yilmaz'in baskanliginda gerçeklestirildi.

Toplantiya Baskanlik eden Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Yusuf Ziya Yilmaz, yaptigi konusmada, turizmin Samsun için vazgeçilmez önem de oldugunu ve gelecek projeksiyonlari içerisinde öncelikleri arasinda yer aldigini ifade ederek, “ Komisyonlarimizi seçtik. Arkadaslarimizi belirledik. Birligin amaci, yapmak istedigi belli. Belediyelerin de isin içinde olmasiyla birlikte daha aktif hale gelecek. Bu birlikteligimizi önümüzdeki günlerde Samsun'da nasil faydaya çeviririze dönük çalismalar yapacagiz. Bu firsati iyi degerlendirmeliyiz” diye konustu. 

Geçtigimiz yil içerisinde bir ' Samsun Turizm Master Plani' hazirlandigini animsatan Baskan Yilmaz, “Turizm Master Planini öncelikle hepimiz okumaliyiz. Samsun turizmi ile ilgili yapilan master planin neleri içerdigine, önümüze nasil bir projeksiyon koyduguna bakalim. Sonra toplanip üzerinde konusalim ve kararlar verelim. Bu master plan bize bir yol haritasi tarif ediyor. Bu yol haritasini anayasamiz gibi cebimize koyalim. Planimiz var. Ona uygun hareket etmeliyiz. Katilmadigimiz yerler varsa oturup tartisiriz. Master planini okuduktan sonra birlik olarak bir plan yapalim. 2014 yili içinde yapmamiz gereken isleri belirleyip aksiyon projelerimizi listeleyelim. Halletmeye çalisalim. Yapamadigimizi da neden yapamadigimizi oturup tartisalim. Iddia ediyorum. Samsun bu konuda çok iyi isler yapabilir. 

Iki ayda bir de toplanip, Samsun'un turizm potansiyellerini ele alalim. Bu konuya çok önem veriyorum. Samsun artik 10 yil önceki Samsun degil. Diger 80 il de bundan önceki 10 yil gibi degil. Dünya'daki 1 trilyon dolarlik turizm pastasindan Türkiye, 30 milyar dolar pay aliyor. 2023'e giden süreç içerisinde Türkiye 500 milyar dolarlik ihracat hedefliyor. Bunun içinde de 50 milyar dolarlik turizm geliri bekliyor. 

50 milyar dolarlik turizm geliri beklentisi içinde Samsun, maalesef hiç yok. Turizm potansiyelinin agirlik merkezini Istanbul olusturuyor. Ardindan Antalya aliyor. Geriye kalan kismi da diger iller paylasiyor. Samsun bu pastadan hiç pay alamiyor. Peki neden? Bizim Samsun olarak iktisadi kalkinmamizla birlikte Türkiye'nin 2023 hedeflerine sanayinin yaninda turizmle de katki koymamiz yurttas olarak görevimizdir. Bizim de turizm bakimindan potansiyelimiz var ama bu bir sey ifade etmiyor. Önemli olan ortaya konan üründür.” Seklinde konustu. 

Turizmde simdiye kadar kaybedilen zamanin, geçmiste ugrasmak ve çözmek zorunda olunan meselelerle yakindan ilgili oldugunu kaydeden Yilmaz sözlerini söyle sürdürdü, “Örnegin Yilanlidere çöp istasyonundan sehre dagilan pis koku ve metan gazi, stadyumda futbol maçlarinin bile durmasina neden olurdu. Koku ve kati atik sorununu çözmeden turizmle ugrasamazdik. Çevre ve saglik sorunlarini halletmeden turizmi gelistirecegiz diyemezdik. Samsun'un sehir merkezinin kanalizasyonu fuarin oradan denize akarken, bu meseleyi önceligimize alamazdik. Böyle bir sehirde turizm yapacagim diyemezseniz. Bu isleri halletmek gerekiyordu. Hallede hallede de gidiyoruz. Bunlar bir çirpida halledilecek sorunlar olsaydi, diger sehirler bugüne kadar hallederdi. Ilçelerimizde de bu problemler var. Bunlari da çözmemiz lazim. Çevre problemi olan, su sorunu olan bir ilçeye tur otobüsünü götüremezsiniz. Istediginiz kadar turizm potansiyelleriniz olsun, çözemediginiz çevre sorunu ve yabancilarin çok hassas oldugu çevre projelerine dönük eksiginiz varsa asla gelmezler. Onun için biz iyi bir durumdayiz. Bunlari artik çözdük. Konaklama tesislerimiz düne göre artiyor. 2 tane daha 5 yildizli otel olsa Samsun'da yine is yapar. “ 

Baskan Yilmaz geçtigimiz günlerde Samsun'da misafir ettikleri ve gezdirdikleri Suudi Arabistan'dan gelen gazeteci ve bazi is adamlarindan çok sey ögrendiklerini de dile getirerek sözlerini su sekilde tamamladi, “ Örnegin Karadeniz deyince akla Samsun'un gelmedigini ögrendik. Sabah aksam ilgilendik, ilçe ilçe gezdirdik. Su an Karadeniz deyince Samsun'u da akla gelir hale getirdik. Bunu sürdürmemiz lazim. Bir sey beklemeden, turizm sektörüyle ilgilenen kesimleri getirip misafir etmemiz lazim. Bol bol seyahat edip bu temaslari kurmamiz ve onlari getirmeye devam etmemiz lazim. Oturmakla, benim potansiyelim var demekle, atip tutmakla olmuyor. Para harcayan, yatirim yapan, gelip senin bütün ugraslarini bosa çikarircasina turisti kendi sehrine götürüyor.”

http://dengegazetesi.com.tr/news_detail.php?id=97026

 

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..