Türkiye'de Ilk Kez... Üretim Yapildi

Buzagi kayiplarinin önlenmesi için Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesindeki ögretim üyeleri tarafindan hazirlanan, Samsun Büyüksehir Belediyesi, Orta Karadeniz Kalkinma Ajansi(OKA) tarafindan hayata geçirilen "Buzagi Can Sütü Projesi"nde ilk üretim yapildi.

 

 

 

OMÜ Veteriner Fakültesi Iç Hastaliklari Anabilim Dali Ögretim Üyeleri Doç. Dr. Duygu Dalgin ve Doç. Dr. Yücel Meral, hayvanciligin en büyük problemlerinden olan buzagi ölümlerini önlemek için 2 yil üzerinde çalistiklari "Buzagi-Can Sütü Projesi"nde ilk yerli agiz sütü tozu üretildi. OKA’nin destekledigi ve Samsun Büyüksehir Belediyesi tarafindan Türkiye’de ilk olma özelligi tasiyan tesiste üretilen agiz sütü ikame tozu için yakinda seri üretime geçilecek. Birinci etabi tamamlanan proje ilk olarak TR83 Bölgesi olan Samsun, Çorum, Amasya, Tokat’taki üreticilere sunulacak agiz sütü tozu, Samsun Büyüksehir Belediyesi tarafindan iki yil ücretsiz olarak dagitilacak. Büyük bir bölümü dogumdan hemen sonra gerçeklesen buzagi ölümlerini yerli agiz sütü tozu ile önlemeyi amaçlayan proje ile milyarlarca lira ekonomik kaybin önüne geçilmesi hedefleniyor. Deneme amaçli üretilen ilk ürünün dünya standartlarinin üzerinde bir kaliteye sahip oldugu belirlendi. Buzagilarda denemelere baslanan yerli agiz sütü tozunun, yenidogan buzagilarin bagisikligini güçlendirdigi tespit edildi.

 

Yeni dogan çift tirnakli hayvanlarin bagisiklilik sisteminin zayif oldugunu belirten Doç. Dr. Duygu Dalgin, "Buzagi ölümlerinin en büyük nedeni, dogduklarinda bagisikliklarinin az olmasidir. Yeni dogan buzagilar 5 haftaya kadar kendi bagisikligini üretemiyor. Dolayisiyla annelerinden aldiklari agiz sütü buzagilar için çok önemli. Fakat buzaginin anneden aldigi agiz sütünün kaliteli olmasi gerekiyor. Ilk ve ikinci dogumunu yapan, ithal, hastalik geçirmis hayvanlarda agiz sütü kalitesiz oluyor. Bu da yavruyu hastaliklara karsi açik hale getiriyor. Sonucunda da buzagi ölümleri artiyor. Bunu önlemek için yurt disinda agiz tozu yapilarak buzagilara veriliyor ve çok iyi sonuçlar aliyorlar. Türkiye’de bu güne kadar böyle bir üretimimiz yoktu. Türkiye’de üretimin olmamasi hayvanciligimizin eksigiydi. 

 

Biz OKA toplantisinda bu projeyi sunduk. O zaman ki valimiz Ibrahim Sahin bu projeyi çok önemsedi. Bu açidan kendisine sükran duyuyoruz. Daha sonra bu proje OKA’nin destegi, Samsun Büyüksehir Belediyesi yürütücülügünde yapildi. Doç. Dr. Yücel Meral, Büyüksehir Belediyemizin görevlileri; Veteriner Hekim Mehmet Yildiz ve Ziraat Mühendisi Çagatay Batman’in projede çok emegi oldu. Ilk deneme üretimlerimizi yaptik. Üniversite olarak sözümüzü yerine getirerek dünya standartlarinin üzerinde bir kalitede toz elde ettik. Türkiye’de bunun elde edilemeyecegi düsünülüyordu. Çünkü buna dair bir makine henüz yapilmamisti. Biz bazi makineleri inove ederek daha kaliteli bir teknoloji gelistirmeyi ekibimizle basardik. Bundan sonra üretim seri hale geçecek. Daha sonra üreticilerimize bu tozu dagitacagiz. Projenin kapsadigi 4 ilde üreticilerimize; agiz sütünün önemini ve saglikli buzagi yetistirmenin stratejilerini anlatacagiz. Bu projenin buzagi ölümleri ile birlikte, agiz sütü ve hayvan ithalatini önleyecegini düsünüyoruz" dedi.

 

AR-GE çalismalarindan sonra tesis yapimina basladiklarini belirten Samsun Büyüksehir Belediyesi’nde proje görevlisi Veteriner Hekim Mehmet Yildiz, "Agiz sütü ikame tozu için yaptigimiz makine Türkiye’de bir ilk oldu. Bu makinenin özelligi düsük sicaklikta protein ve immunoglobulinlere zarar vermeden kolostrum sütünü toz haline getirerek raf ömrünü uzatacak sekilde çiftçilerin kullanimina sunmayi amaçladik. Ürettigimiz kolostrum tozunda dünya standartlarinin üzerinde bir kaliteyi yakaladik. Buzagilarda bunu denedik. Denemelerimiz devam ediyor. Bu proje ülke hayvanciligimiz için önemli. Kullanim sekli çok kolay. Deneme çalismalarimizi bitirdikten sonra ham madde temini üzerinde çalisacagiz. Makinemiz saatte 50 litre kolostrumu toz haline getirebilecek. Bu çalismanin ülke geneline yayilacagini düsünüyoruz. Bölgedeki çiftçilere bu toz 2 yil ücretsiz dagitilacak. Bu tesis agiz sütünü toz haline getirmek için Türkiye’de ilk kez yapilan bir yer. Amerika ve Avrupa’da bu tesislerden bulunuyor. Biz bunu yerli bir üretimle ilk defa Samsun’da hayata geçirmis olduk. Buzagilarda yaptigimiz denemelerde aktif hale getirdigimizi gördük. Bagisiklik sistemi güçlü olan bir buzagi diger hastaliklara karsi da dirençli oluyor. Kan analizlerinde de bunu gördük" diye konustu. http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/turkiyede-ilk-kez-uretim-yapildi-41080786

 

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..