Türkiye'nin 3. Büyük Laboratuvari Samsun'a Kuruluyor
Türkiye'nin kalibrasyon alaninda Gebze ve Ankara'dan sonra üçüncü büyük metal ölçüm ve analiz laboratuari Samsun'a kuruluyor.
Samsun'da Türkiye'nin 3. büyük metal ölçüm ve analiz laboratuarina 8,3 milyon euro yatirim Türkiye Cumhuriyeti ve AB mali isbirligi ile finanse edilen, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi tarafindan yürütülen Rekabetçi Sektörler Programi kapsaminda Samsun Uluslararasi Akredite Metal, Metroloji ve Kalibrasyon Laboratuari Projesi yaklasik 8,3 milyon euro yatirimla hayata geçiriliyor. Proje ile KOBI'ler laboratuardan aldiklari sertifikayla ürünlerini yurt içi ve yurt disi pazarlara daha düsük maliyetle pazarlayarak rekabette avantaj elde edecekler.
Samsun Ticaret ve Sanayi Odasi'nin (TSO), metal sektöründe sürdürülebilir büyümeyi saglamak adina isletmelerin ihtiyaç duydugu laboratuari kurmak amaciyla basta üniversiteler olmak üzere, çesitli kamu kurum ve kuruluslarin katilimiyla gelistirdigi Samsun Uluslararasi Akredite Metal, Metroloji ve Kalibrasyon Laboratuari Projesi, Rekabetçi Sektörler Programi tarafindan yaklasik 8,3 milyon euro yatirimla destekleniyor.
Proje kapsaminda kurulacak olan uluslararasi laboratuarda, malzemelerin kimyasal ve mekanik analizleri, testleri ve gerekli ölçümleri yapilacak, belli konularda kalibrasyona gidilebilecek. Akredite edilecek laboratuar iç pazardaki metal ürünlerin kalite ve standartlarini belirleyerek ihraç edilmelerine kolaylik saglayacak. Metal ve makine sektöründe üretim ve ihracat yapan KOBI'lerin ihtiyaç duydugu bine yakin analiz, ölçüm ve teste yanit verecek olan laboratuarin yani sira proje kapsaminda, isletmelere Ar-Ge destek hizmeti ve egitim de verilecek.
Özellikle kalibrasyon alaninda Gebze ve Ankara'dan sonra 3. büyük laboratuar olma özelligi tasiyacak laboratuarda ates ölçerden benzin pompasina, su ve elektrik sayaçlarindan tansiyon aletlerine kadar genis bir yelpazede çalismalar yapilacak. Mobil cihazlarla, MR gibi tasinamayacak cihazlarin ölçümleri yerinde yapilirken, laboratuarda toz, nem, titresim veya isi, basinç, elektrik, hiz ve kuvvet kalibrasyonlari da yapilabilecek.
Sektörde faaliyet gösteren KOBI'ler uluslararasi akredite laboratuardan aldiklari sertifika ile yurt içi ve yurt disina ürünleri daha düsük maliyetle pazarlayabilecekler. Kanitlanmis kalite ve standartlarla KOBI'lerin rekabet gücü ve verimlilikleri artacak, yeni ve ileri teknolojilerle üretim gerçeklestirebilecekler. Bölgenin ekonomik kalkinmasina katki saglayacak olan laboratuarin, dis pazarlardaki isletmelere de hizmet vermesi planlaniyor.